Değer artış kazancı vergisini kim öder?
Değer artış kazancı vergisi, taşınmaz malların elden çıkarılması halinde ödeniyor. Vergide bazı muafiyetler de bulunuyor. Peki, değer artış kazancı vergisini kim öder? Kim ödemez?
Değer artış kazancı vergisini kim öder?
Değer artış kazancı vergisi, taşınmaz malların elden çıkarılması halinde ödeniyor. Değer artış kazancı vergisinde kıstas; Gayrimenkul alım-satımı sırasında vergilendirme ile ilgili hak ve ödevlerin değerlendirilmesi açısından öncelikle dikkat edilmesi gereken husus gayrimenkulün elde ediliş tarihi ve bir bedel karşılığı elde edilip edilmediği oluyor.
Ancak vergiyi her taşınmazını satan kimseler değil, belli bir süre içerisinde satışı gerçekleştiren mal sahipleri ödüyor.
Kanunen gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde vergi ödeniyor. Vergilendirmede bazı muafiyetler de bulunuyor. Peki, değer artış kazancı vergisini kim öder? Kim ödemez?
Bedelsiz olarak veya veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmiyor.
Gayrimenkul alım satım işinin devamlı yapılması durumunda elde edilen gelir ise değer artış kazancı olarak değil ticari kazanç olarak vergilendiriliyor.
2015 yılı vergi mükellefleri; taşınmazını 2014 yılı içerisinde satan kimseler oluyor. 2015 yılında satış yapan kimseler ise 2016 yılında vergilendiriliyor.
Değer artış kazancı hesaplama programı!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com