27 / 04 / 2024

Değerli Konut Vergisi beyanında süre doluyor: Cezalar kapıda!

Değerli Konut Vergisi beyanında süre doluyor: Cezalar kapıda!

Bir ve birden çok konutu olan herkesi yakından ilgilendiren Değerli Konut Vergisi için beyanname verme süresinin sonuna geliniyor. İşte Değerli Konut Vergisi ile ilgili detaylar...



Bir ve birden çok konutu olan herkesi yakından ilgilendiren Değerli Konut Vergisi için süre doluyor. 5 Aralık 2019 tarihli 7194 sayılı kanunla yürürlüğe girmiş olan , yürürlüğe girmesiyle beraber mükellefler ve vergiciler tarafından da çokça eleştirilen, uygulaması 1 sene ertelenen ve 2021'den itibaren uygulamaya başlanan Değerli Konut Vergisi için beyanname verme süresinin sonuna geliniyor.

Dünya'dan Mahmut Bülent Yıldırım'ın haberine göre Değerli Konut Vergisinin 7194 Sayılı Kanunla Emlak Vergisi Kanununa 42. Madde eklenerek yürürlüğe girmiş ve yürürlüğe girmesiyle birlikte, mükellefler tarafından yargıya taşınmıştı. 


DEĞERLİ KONUT VERGİSİ'NDE SÜRE DOLUYOR


Bir ve birden çok evi olanı yakından ilgilendiren söz konusu vergi ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Değerli konut vergisinin mükellefi, mesken nitelikli taşınmazların maliki, varsa intifa hakkı sahibi eğer her ikisi de yoksa mesken nitelikli taşınmaza malik gibi tasarruf edenler olarak belirtiliyor. Yine paylaşılan bilgilere göre mesken nitelikli taşınmaza paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükellef oluyor. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor. Ülkemiz sınırları içerisinde mesken nitelikli tek taşınmazı bulunanların söz konusu bu taşınmazı ile birden fazla mesken nitelikli taşınmazı bulunanların değerli konut vergisinin konusuna giren en düşük değerli mesken nitelikli tek taşınmazı değerli konut vergisinden muaf oluyor.

Değerli Konut Vergisi beyanında süre doluyor: Cezalar kapıda!

20 ŞUBAT'TA VERİLECEK

Geçtiğimiz yıl Türkiye sınırları içerisinde bulunan mesken nitelikli taşınmazlardan Emlak Vergisi Kanununun 29. maddesine göre belirlenmiş olan bina vergi değeri 2023 yılında 9 milyon 967 bin Türk lirasının üzerinde olanlar 2024 yılında değerli konut vergisi beyannamesi vermesi gerekiyor. Söz konusu bu konutlar için 20 Şubat 2024 günü sonuna kadar taşınmazın yer aldığı yerin vergi dairesine beyanda bulunulmalı ve tahakkuk eden vergi Şubat ve Ağustos aylarının son gününe kadar iki eşit taksit olarak ödenmeli.

Pek çok kişiyi yakından ilgilendiren Değerli Konut Vergisi artan oranlı bir vergi olup, vergiye konu meskenin değerine göre binde 3, binde 6 ve binde 10 oranında vergileme yapılıyor. Değerli konut vergisine tabi olan mesken nitelikli gayrimenkullerin daha sonraki senelerde bina vergi değerinin, beyannamenin verileceği senede geçerli Emlak Vergisi Kanunu’nun 42. maddesinde yer alan tutarın altında kalması durumunda söz konusu bu durum mükellef tarafından tevsik edici belgelerle beraber ilgili vergi dairesine bildirilir ve söz konusu bu durumda ilgili yıla ilişkin beyanname verilmez.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Emlak Vergisi Kanununun 42. Maddesi ile Değerli Konut Vergisi başlığıyla uygulamaya konulmuş olan bu vergi, isminden de anlaşılacağı üzere, değerli konutları vergilemeyi amaçlamakla beraber son senelerde artan enflasyon ve aşırı değerlenen konut fiyatları sebebiyle sıradan konutların dahi değerli konut vergisine tabi olacak seviyelere geldiği belirtiliyor. Ayrıca çok sayıda mükellefin değerli konut vergisi mükellefi olmasıyla birlikte değerli konut vergisinin mükerrerliği tekrar tartışma konusu oldu.

Çünkü zaten aynı mesken üzerinden aynı vergilendirme dönemi için mükellefler Emlak Vergisi ödüyor. Vergi Usul Kanunu 117. maddeye göre aynı vergi kanununun uygulanmasında belli bir vergilendirme dönemi için aynı matrah üzerinden bir kereden fazla vergi istenmesi ya da alınması mükerrer vergilemedir. Her ne kadar Anayasa Mahkemesi, pek çok kişiyi yakından ilgilendiren Değerli Konut Vergisinin Anayasaya aykırı olmadığı şeklinde karar vermiş olsa da söz konusu vergi ile ilgili olarak tartışmalar devam edecek gibi görünüyor. 

 

Senetlerde zaman aşımı süresi nedir?

300 bin liranın faiz getirisi rekor kırdı! 300 bin TL 3 ayda ne kadar getiri sağlıyor!

Bankalardan sıfır faizli anında kredi imkanı! 


Geri Dön