Değerli Konut Vergisi evrensel vergilendirme ilkelerine uygun mu?
Yeni Vergi Paketi ile birçok alanda vergi düzenlemeleri getirildi. 5 milyon TL'nin üzerinde değeri olan konutlardan alınacak Değerli Konut Vergisi için üç aşamalı bir vergilendirme sistemi düzenlendi...
Dünya Gazetesi'nden Yılmaz Sezer bugünkü köşesinde, 'Vergi düzenlemelerine genel değerlendirme' konulu yazıyı kaleme aldı.
Ekonomik kriz dönemlerinde vergi; Devletlerin müracaat ettiği evrensel bir araç konumundadır. Bu gibi durumlarda devletler vergilendirme sisteminde değişikliklere giderek ekonomiye yön vermeye çalışırlar. Ancak yine evrensel olan bir şey vardır ki o da, daralan ekonomilerde vergi oranları artırılarak veya yeni vergiler koyularak devletin geliri artırılamaz. Vergi oranlarının artırılması ve yeni vergiler koyulması mükellefler tarafından tepki ile karşılanır ve bir direnç oluşur.
Verginin yine evrensel uygulamaları,
•Verginin genele yayılması,
•Verginin adaletli ve dengeli olması,
•Beyan usulüne dayanması
•Kolay ve basit uygulanabilmesi sayılabilir.
Ülkemizde vergi uygulamalarının esası ile anayasamızın 73. Maddesi ile belirlenmiştir. Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, nal; gücüne gere, vergi ödemekle yükümlüdür. Söz konusu madde hükmünde “Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır. Vergi, resim, harç tc benzeri mali yükümlülükler tamınla konulur, değiştirilir veya kaldırılır.” Hükmü yer almaktadır. Yapılan yeni değişikliklerin de bu kısa ve evrensel açıklamalar ışığında değerlendirilmesi yerinde olacaktır.
Konaklama Vergisi
Yeni düzenleme getirilen ikinci vergimiz ise; konaklama vergisidir. Söz konusu kanun ile turizm sektörünün yükü artırılmıştır. Kanun teklif aşamasında verginin oranı %2 olarak belirlenmişken Meclis görüşmelerinde oran maktu tutara çevrilmiş olup otellerin yıldız sayılarına uygun bir düzenleme benimsenmiştir.
Buna göre;
Kişi başına gecelik konaklama vergisi
• 5 yıldızlı otel ve tatil köyleri için 18 TL
• Butik oteller ve özel konaklama tesisleri için 18 TL
•4 yıldızlı otel ve tatil köyleri için 12 TL
• 3 yıldızlı otel ve belediye belgeler konaklama te sisleri için 9 TL
•2 ve 1 yıldızlı oteller, pansiyon, motel, apart otel, kampingler için 6 TL belirlenmiştir.
Söz konusu vergiler yerli ve yabancı turistlerin tamamına uygulanacaktır.
Dolayısıyla ülkemizde konaklama vergisi tutarında zamlanmış olacaktır. Turizm Tanıtma Ajansı’mızın kurulması aşamasında getirilmesi düşünülen ve kanun teklifinde var olan vergilendirme gelen tepkiler üzerine ertelenmişti 3 ay sonra yeniden gündeme geldi ve komisyonda kabul edildi. Turizm Tanıtıma Ajansı’mız kurulurken alınması planlanan vergiye itiraz edenlerden biriside bendim. Gelin altın yumurtlayan tavuğu (turizm) kesmeyelim diye çağrıda bulunmuştum, Bu sene ülkemizde faaliyet gösteren en karlı sektörün turizm olduğunu ancak bu kârlılığın döviz yükselmesine bağlı olarak ülkemizde turizmin ucuzlamış olmasından kaynaklanan bir işlem olduğunun altım çizerek açıklamıştım.
Gelinen nokta ne kadar haklı olduğu ortaya çıkardı elde edilen verilere göre turizmden elde ettiğimiz gelir ancak 2014 yılı seviyelerine ulaşmış iken, ülkemizi ziyaret eden turist sayısında rekor üstüne rekor kırıyoruz. Yani daha çok turist misafir ederek daha az para kazanıyoruz. Kazandığımız para 5 yıl önceki rakamlara yeni ulaştı. Aslında sektör karda değil ama dövizin yüksekmiş olması nedeniyle ülkemizde turizm ucuzladı. Yani sektörü bir şekilde etkileyeceği kesin ama nasıl etkileyeceğini sektör temsilcilerine bırakıp görmek yerinde olacaktır. Ancak sektörün turizm payı ve konaklama vergisi adı altmda2 ayrı vergi yükü ile karşı karşıya olduğunu bunun ekonomik yönü dışında yapılması gereken iş ve işlemler nedeniyle de ayrı bir yük getirdiğinin altım çizmeden edemeyeceğim.
Değerli Konut Vergisi
Yeni getirilen vergilerimizden bir tanesi de Değerli Konut Vergisi’dir. Söz konusu vergi ile Türkiye sınırları içinde bulunan mesken nitelikli taşınmazlardan değeri 5.000.000 TL’yi aşanlar bu verginin konusunu oluşturmaktadır.
Buna göre konutun Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce belirlenen konut değeri;
• 5.000.000ile 7.500.000 TL arası olanlar yıllık binde 3 oranında,
• 7.500.000 ile 10.000.000 TL arası olanlar yıllık binde 6 oranında,
• 10.000.000 TL’yi aşan konutlar ise yüzde 1 oranında vergi ödeyeceklerdir.
Söz konusu vergi, geliri değil de bize göre Serveti vergilendirmeye yönelik bir vergi olması ve evrensel vergilendirme ilkelerine uygun olmaması nedeniyle çokça tartışılacak gibi gözükmektedir. Sadece gelir yaratmaya yönelik bir uygulama olarak tarafımızdan değerlendirilmektedir.
5 milyon liradan pahalı konutlara değerli konut vergisi!
Değerli emlak vergisi konut alım satımını etkiler mi?