Vergi

Değerli Konut Vergisi 'hukuk'tur!

Sabah gazetesinden Hıncal Uluç, aynı gazetede yazar olan Mehmet Barlas'ın dün kaleme aldığı Değerli Konut Vergisi yazısına yanıt verdi. Uluç, "Hayır Sevgili Mehmet Barlas, "Değerli Konut Vergisi" (DKV) hukuksuzluk değil, tam tersine, hukuktur.." diyor..

Sabah gazetesi köşe yazarlarından Hıncal Uluç bugün köşesinde "Değerli Konut Vergisi "Hukuk"tur!." başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları;

Hayır Sevgili Mehmet Barlas, "Değerli Konut Vergisi" (DKV) hukuksuzluk değil, tam tersine, hukuktur.. Adalettir.. Çünkü bu ülkede sistem "Vergi ödemek" değil, "Vergi kaçırmak" üzerine kurulmuştur.. Özellikle de Emlak Vergisi tam da böyledir.. DKV, bu adaletsizliği bir nebze "Adil" yapacaktır.

Anlatayım mı?.

1999 yılında satın aldım, Alkent'teki bahçe dubleks evimi.. Bana satan Sevil Hanım "Ödediğim fiyat tapuya aynen kaydedilecek" deyişime itiraz etmedi.

Beyanımızı yazan tapu memurunun bile hayretle baktığını hatırlarım..

"Siz enayi misiniz" diyordu herhalde içinden..

Alım vergisini gerçek fiyattan ödedim. Sevil Hanım da satış vergisini tabii..

Sonra Emlak Vergisi zamanı geldi. Bu verginin esası. tapudaki beyan.. Ben tam vergimi öderken, aynen benim gibi bahçe dubleks ev sahibi Alkent komşularımızdan birinin, benim onda birim düzeyinde değer beyan ettiğini öğrendim..

Zamanın Ecevit Koalisyon Hükümeti'nin (DSP, ANAP, MHP) Maliye Bakanı Sümer Oral yakın dostum, değerli bir devlet adamıydı. Onu aradım..

"Sevgili Bakan" dedim, "Bu ülkede namuslu olmak suç mu?. Ben Doğrucu Davud, evimin gerçek değerini beyan ettim diye, benimle tıpkısının aynisi evde oturan komşumdan 10 misli fazla vergi ödüyorum ve her yıl böyle ödeyeceğim. Günahım namuslu vatandaş olmak mı?"

Sümer Bakanım güldü.. "Ne yazık ki öyle Hıncal"dedi.. "Yasalar öyle.."

"O zaman değiştirin o yasaları.. Hadi alırken bir şeyler döndü, ama bir hile 10 sene, 20 sene 40 sene sürer mi?. O zaman her yıl vergiyi, rayiç, yani piyasadaki güncel değeri üzerinden alın."
İstimlak halinde bedelin, tapudaki beyan üzerinden ödenmesi de bir önlem olabilirdi, mesela..

Yani bizdekinin tersi.. Vergide kırk sene evvelki beyan esas. İstimlak ederse devlet, o zaman rayiç bedelden ödeyecek.."

Şimdi Sevgili Mehmet,

Sence bu "Hukuk" mu?. Bu ülkede emlak vergileri, adil ve hukuka uygun mu ödeniyor, yoksa hemen her vergi konusunda olduğu gibi, onda da kaçakçılara ödül mü veriliyor?.

***

Bundan 15 gün evvel Alkent Yönetimi bana bir bilgi notu gönderdi.
Efendim site bir avukatla anlaşmış. Ofis kurmuş. Vekalet verecekmişim o avukata, "Değerli Konut Vergisi'ne itiraz" için.. Hani şu 5 milyon liranın üzerindeki konutlardan alınacak vergiye itiraz için o avukata noterden vekalet verecekmişim.

Bre aman.. Daha devlet bana tebligat bile yapmadı.. Evimin değerini de bildirmedi, ödeyeceğim vergiyi de.. Bu ne aculluk?. Hele dur.. Hele devletin zarfları gelsin. Bakayım.. Haklıysa tamam.. Neticede devletime, ulusuma katkıda bulunacağım.. Ama haksızsa, evimin değerini misliyle aşan bir fiyat belirlenmişse, o zaman, ancak o zaman itiraz ederim..

Aidatları düşürmek için sitenin değerini on paralık eden yeni yönetim gene de telaşta.. Ne kadar çok itiraz olursa, o kadar güçlü oluruz diye düşünüyor olmalılar.. Üç otuz paraya indirecekler değeri ki, vergi ödemesinler.. Daha tebligat yapmadan "İtiraz Bürosu" kurmuşlar. Attım yazılarını bir kenara..

Bekliyorum.. Dün yani bizim itiraza davet edilmemizden 15 gün sonra, "İtiraz edin" dedikleri resmi tebligat nihayet geldi..

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü evimin değerinin 5 milyon 950 bin lira olduğunu bildiriyor bana.. Vergi binde 3.. Yani 18 bin lira falan..

Benim evimin tapuda kayıtlı 1999 değeri de aşağı yukarı bu civarda.. Yani itiraz etmem için hiçbir sebebim yok.. 18 bin lira yıllık vergiyi de devletime (Ayda 1500 lira eder) seve seve öderim..

Sağolsun.. Alkent'te aidatları azaltmak için, bahçıvan, güvenlik, servis elemanı bir yığın insan kovan, sitenin bahçelerindeki rengarenk çiçekler yerine, bakım ve su istemeyen çalı çırpı ektiren harika yönetim, aidatları düşürerek o vergiyi karşılayacak tasarrufu yaptı zaten..

Alkent'te 652 daire var.. Değeri 5 milyon lirayı aşanlar, en değerli sınıftan benimki 6 milyon lira olduğuna göre, 100'ü geçmez.

Tüm oto parkları dolu, daire başına ortalama iki otomobil düşen, tümü orta üst ekonomik sınıfa mensup komşularıma da, bu vergi zarar vermez. Kim, neye itiraz edecek, göreceğiz..

Benim durumum bu.. Görüşüm de bu, Sevgili Barlas..

Sen de karşı tarafın en değerli sitesi Otağ Tepe'de oturuyorsun, bildiğim kadarıyla.. Bir arkadaşım davet etmişti de, bir kere gittim o siteye. Oturduğum ağaç altında tüm Boğaz'ı gördüğüm bahçede 20 kişilik bir sofra kurulmuştu. Az ilerde de, uzun bir fasıl takımı vardı. Yayla gibi bahçe..

Şimdi o muhteşem Otağ Tepe villasının Emlak Vergisi kaç paradır bilmem.. Ama o lüks içinde yaşayanların, senede bir defa, ne bileyim 20 bin lira daha Emlak Vergisi'ni "Değerli Konut Vergisi" adı altında ödemeleri niçin hukuksuz olsun?.

Başkan Erdoğan, bulanık suda kopan kıyameti dikkate alıp "Hele bir inceleyeyim" demiş.

Vergide bazı hatalı yerler olabilir..

***

Düzeltilebilir. Düzeltilmeli de.. Emlak Vergisi Kanunu...

Değerli Konut Vergisi'ndeki hukuksuzluk Cumhurbaşkanı'nı rahatsız etti!