01 / 05 / 2024

Değerli Konut Vergisi itiraz!

 Değerli Konut Vergisi itiraz!

Değerli Konut Vergisi'nde itiraz için 15 günlük süre ne zaman başlayacak? Değerli konut vergisine nasıl itiraz edilebilir? İşte tüm yanıtlar...



7194 numarası ile 7 Aralık'ta Resmi Gazetede yayımlanan “Dijital Hizmet Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” kapsamında değeri 5 milyon TL'yi aşan yapılardan vergi alınacak. 

Değerli Konut Vergisi'ne tabi mesken nitelikli taşınmazlardan değeri 5 milyon TL ile 7,5 milyon TL arasında olanlar binde 3, 7,5 milyon TL ile 10 milyon TL arasında olanlar binde 6, 10 milyon TL'yi aşanlar da binde 10 oranında vergilendirilecek.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne itiraz edilmeyen mesken nitelikli taşınmazın değeri belirlenecek. Süresinde yapılan itirazlar 15 gün içerisinde sonuçlandırılacak, kesinleşen değer aynı usulle ilan ve ilgilisine de tebliğ edilecek.

İtiraz için 15 günlük süre tebligattan itibaren başlıyor. Tapu Kadastro 15 gün için bir değerlendirme yapıp sonucu vatandaşa bildiriyor. Yasaya göre yapılan itirazın değerlendirilmesi sonucu değer kesinleşiyor. Bu aşamada artık vatandaş 30 günlük süre içerisinde vergi mahkemesinde hangi sebeple değere itiraz ettiğini belirten bir dava açması gerekiyor. Dava yolu değere itiraz sürecinin son aşaması. Mahkemenin kararı kanun yolları aşamasından da geçtikten sonra taşınmazın değeri kesin olarak belirleniyor. 

Değerli Konut Vergisi'ne nasıl itiraz edilir?

- Tebligattaki değeri kabul eden maliklerin itiraz etmelerine gerek yok, zira itiraz etmeyen maliklerin taşınmazı için belirlenen değer tebligattan 15 gün sonra kesinleşmiş olacak.
- Kanun kapsamına giren taşınmazına verilen değeri yüksek bulan maliklerin tebligatın yapıldığı tarihten itibaren Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüne itiraz etme hakları bulunmaktadır. Bu itirazın SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Şirketleri tarafından hazırlanan Değerleme Raporu ile yapılması faydalı olabilir.
- Hukukçuların görüşlerine göre; yaptıkları itirazdan sonuç alamayan malikler, 20 Şubat 2020 günü akşamına kadar verecekleri Beyannamenin ihtirazi kayıtla vererek alacakları Tahakkuk fişi ile Vergi Mahkemeleri’nde dava açma hakkı bulunmakta.
- Ayrıca, yine itirazı kabul edilmeyen veya taşınmazın değerini yine de yüksek bulan malik İdari Mahkemelerde dava açma hakkına sahip.

İtiraz dilekçesinde neler olmalı?

İlgilisine yapılacak bildirimin değerleme raporu ile birlikte olup olmamasına göre itiraz usul ve biçimi tartışılabilir:

a- Değer bildirimi değerleme raporu ile birlikte yapılırsa;
Değerleme raporunda ele alınan hususların iktisadi, ticari ve teknik icaplara neden uygun olmadığı, rapor içeriğine neden katılınmadığına ilişkin idari itiraz yazılı biçimde yapılmalıdır.

b- Değer bildirimi değerleme raporu olmaksızın yapılırsa (ki gördüklerimiz bu şekilde;
Bu durumda, müstenidat raporu da isteyen ve genel ifadelerle değerin neden gerçeği yansıtmadığını ifade eden bir dilekçe ile itiraz yapılmalıdır. Temel gerekçe, idari işlemin yapılış usulündeki eksiklikler, yazılılık esaslarına uyulmaması, gerekçenin tebliğ edilmemiş olması, takdir hakkının kullanımı açısından itiraz kurgusu yapılabilir.

Her iki şekilde de, değerlemenin ve tespit edilen birim değerin neden doğru olmadığı her maddi vakıa özelinde ayrıca ele alınmalıdır.

Değerli Konut Vergisi 20 soruda tüm detaylarıyla!

Değerli Konutlar Vergisi’nde mükellefiyet ve değere itiraz!


Geri Dön