Değerli Konut Vergisi'nde buna dikkat!
Vatandaşlardan, değeri 5 milyon lira ve üzerinde olan konutlar için alınacak Değerli Konut Vergisi’nin yürürlüğe girmesiyle beraber konut sahiplerine tebligatlar da gönderilmeye başlandı.
Değeri 5 milyon lira ve üzerinde olan konutların vergilendirilmesi amacıyla getirilen Değerli Konut Vergisi, 7 Aralık tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasaya göre, evi 5 milyon lira ile 7 milyon 500 bin lira arasında olanlar binde 3, 7 milyon 500 bin lira ile 10 milyon lira arasında olanlar binde 6, 10 milyon lira ve üzerinde olanlar ise binde 10 oranında vergi ödeyecek. Cumhuriyet'te yer alan habere göre, evlerin değerlendirmesi, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek. Fakat yasanın yürürlüğe girmesiyle beraber çok sayıda yurttaşa kısa süre içerisinde evlerinin değerini bildiren tebligatlar gönderildi.
İKİZİ 663 BİN, KENDİSİ 5 MİLYON TL!
Başkent Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde yer alan Çiçekkent Sitesi’nde de benzer bir durum yaşandı. Sitede bulunan “ikiz evlerden” birine, Resmi Gazete’deki karardan hemen sonra, 3 gün içinde tebligat geldi. Tebligatta, site sakinlerinden Ahmet Gülsevim’in konutuna, 5 milyon 746 bin lira değer biçildi. İkiz evlerden diğerine de Gölbaşı Belediyesi tarafından 663 bin 899 liralık bir değer biçilmesi dikkat çekti. Sitede yer alan evlerin değerinin ortalama 600-700 bin TL olmasına karşın, diğer site sakinlerine de yavaş yavaş “değerli konut vergisi” tebligatları gelmeye başladı. Site yöneticisi Levent Doğancı konuyla ilgili olarak, “Emlak Vergisi” olarak 734 TL ödediklerini, fakat eve biçilen 5 milyonluk değere göre, bu rakamın 26 kat artarak 19 bin TL’lik Değerli Konut Vergisi ödemelerinin beklendiğini söyledi.
EVİN BEDELİ İNTERNETTE 1 MİLYON
Diğer bir yandan, Çiçekkent’te yer alan ve 5 milyon 746 bin lira değer tebliğ edilen ikiz evlerin değeri, internetteki emlak sitelerinde 1 milyon 800 bin TL ile satışa çıkarılıyor. Tebligatta verilen değerlerin, internet sitesindeki değerlerin 5 katı olması da dikkat çekti.
‘HAZİNEYE PARA MI ARIYORLAR’
Site yöneticisi Doğancı ise, siteyi bir grup banka çalışanından oluşan kooperatifin kurduğunu ve asfaltından ışıklandırmasına kadar her şeyini kendilerinin yaptığını dile getirerek, “Başlangıçta 300-400 bin liralık müsveddelerdi. Sitenin her yerini kooperatifimiz yaptı. Buraların değeri öyle olabilir mi? Kanal İstanbul gibi projelerin yükünü vatandaşa mı yükleyecekler? Bu vergiyle hazineye para mı arıyorlar? Buradaki insanlar banka emeklisi, böyle bir vergiyi ödeyecek güçleri yok. Bahsettikleri değerin yarısını bile veriyorlarsa evimi hemen devredeyim. Bu değerlendirmeler ve vergi, adil bir uygulama değil. Yeni verginin Varlık Vergisi’nden farkı yok” dedi.
Diğer bir yandan, evlerine tebligat gelen yurttaşların, 15 gün içerisinde tebligata itiraz etme hakları bulunuyor. Verginin biri şubat diğeri ise, ağustos ayı sonuna kadar iki eşit taksit halinde ödeniyor.
Değerli Konut Vergisi 20 soruda tüm detaylarıyla!