Vergi

Değerli konut vergisinde yeni dönem başladı!

Emlak vergisinde yeni dönem olan 'değerli konut vergisi' uygulaması başladı. Taşınmazın değeri 5 milyon 227 bin TL'den fazla olan mülk sahipleri değerli konut vergisi ödemeye başlayacak. 

Lüks konut vergisinde yeni uygulama hayata geçiyor. Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre; ilk taksitlerin Şubat'ta ödendiği ödemelerin ikinci taksitleri ise Ağustos'ta yapılacak.  Tek evi olanlar 5 milyon TL'den fazla mülk değerine sahip olsa da ödeme yapmayacak. Ödeme yapmaları durumunda 15 gün içerisinde itiraz edebilecekler. Değeri 10 milyon TL'den fazla olan taşınmazlar için 22 bin 500 TL ödeme yapılacak. Yılbaşında devreye alınan vergiler için ilk beyannameler Şubat ayında verildi. İşte değerli konut vergisine dair merak edilenler...

1.Kimler değerli konut vergisi öder?

Emlak vergisi değeri 5 milyon 227 bin TL'den fazla olan birden fazla ev sahibi olanlar vergiyi ödüyor. Değerli konut vergisi sahibi ya da kullanım hakkını elinde bulunduranlar vergi ödemesi yapıyor. Paylar halinde hisseler bölündüyse pay oranında ödemeler söz konusu oluyor. 

2. Tek ev sahibi olanlar vergi ödeyecek mi?

Tek evi olanlar değerli konut vergi tutarını geçse de vergi ödemesi yapmayacak. Birden fazla evi olanlar ise en düşük değerde olan konutu için ödeme yapmayacak.  Bir taşınmaza hisse ile sahip olanlardan da ödeme alınmayacak. 

3. Matrah hesaplaması nasıl yapılıyor?

Verginin matrahı, emlak vergi değeri olacak. Paylı mülkiyette ise matrahın hesabında konutun toplam değeri göz önünde bulunacak. Mesken nitelikli mülklerin değeri 5 milyon ile 7.5 milyon lira arasında olanlar, 5 milyon lirayı geçen kısmı için binde 3 vergiye tabi tutulacak. 

4. Belirlenen değere itiraz edilebilir mi?

Değeri 5 milyon TL'yi geçen  konutlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden duyururken bu konutlar mülk sahiplerine bildiriliyor. Ev sahipleri 15 gün içerisinde bu tutara itiraz etmezse konutun değeri kesinleşiyor. 

5.Ödemeler ertelenebilir mi?

Bakanlık vergi beyannamelerini verme ve tahsil işlemlerini 3 ay uzatabilir. Fakat şu anda böyle bir uygulama bulunmuyor. İlk taksit Şubat'ta ikincisi ise Ağustos'ta ödenecek. 

6. İş yeri olarak kayıtlı olan taşınmazlar ne olur?

Tapuda fabrika, iş yeri ya da arsa olarak kayıtlı bulunan gayrimenkullerden değerli konut vergisi tahsil edilmeyecek. Vergiler sadece mesken olarak nitelendirilen taşınmazlardan alınıyor. 

7.Satılmayan konutlar ne olacak

Henüz satışı gerçekleşmeyen inşaat halindeki meskenler vergiye dahil edilmeyecek. Fakat kiraya verilmesi durumunda vergi ödemesi yapılacak. 

8.Emlak vergisi değeri düşerse ne olacak?

Taşınmazların değeri ilerleyen zamanlarda  5 milyon TL'nin altına düşmesi halinde mülk sahiplerinin vergi dairesine başvurarak durumu bildirmesi gerekecek. O seneye ilişkin beyaname verilmeyecek. 

9.Şirketler ödeme yapacak mı?

Şirketler, vakıflar ve dernekler de sahip oldukları nitelikli konutun vergisinin ödemesini gerçekleştirecek. İnşaat şirketleri, arsa sahipleri, kat karşılığı inşaat nedeniyle kendilerine düşen mesken nitelikli gayrimenkuller için, tapuda kat irtifakı kurulmuş ancak henüz iskân yoksa beyanname istenmiyor. 

10. Beyan edilen tutarlar kontrol ediliyor mu?

Beyan edilen tutarların kontrolü  vergi daireleri tarafından ilgili kurum ve kuruluşlardan yapılıyor. 

Milyonlarca emlak vergisi mükellefini ilgilendiriyor!