Sektörel

Değişen Kentler, Dönüşen Yaşamlar, Herkes İçin Şehir Paneli!

Mimar ve Mühendisler Grubu'nun Sabahattin Zaim Üniversitesi ve Küçükçekmece Belediyesi ile ortak düzenlediği Değişen Kentler Dönüşen Yaşamlar Herkes İçin Şehir Paneli 13 Aralık'ta gerçekleştiriliyor...

Mimar ve Mühendisler Grubu’nun, 13 Aralık 2012 Perşembe günü İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ve Küçükçekmece Belediyesi ile ortaklaşa düzenleyeceği “Değişen Kentler, Dönüşen Yaşamlar, Herkes İçin Şehir” konulu panel, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Seminer Salonu’nda düzenlenecek. Daha önce şehircilik alanında yaptığı sempozyum ve panellerle tanınan Mimar ve Mühendisler Grubu'nun Küçükçekmece Belediyesi ve Sabahattin Zaim Üni. ile ortaklaşa düzenleyeceği panelde, özellikle 5 Ekim 2012 tarihinden itibaren başlayan kentsel dönüşüm sürecinde yaşanacak yenilikler ve inşa edilecek şehirlerin insani ölçeklere sahip olması gerektiği konusu masaya yatırılacak.


İçine girdiğimiz konut ve yaşam alanlarımızla ilgili akıl tutulmasından çıkacak, insanların daha huzurlu, sağlıklı ve güvenli şehir mekânlarında çocukların, yaşlıların ve engellilerin de yaşamasına imkân sağlayacak sürdürülebilir ve yaşanabilir bir şehrin nasıl olacağı, nasıl inşa edileceği ve en önemlisi sürdürebilirlik konusunda nelerin yapılması gerektiği panelin ana gündemini oluşturacak.


Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkan Yardımcısı Kadem Ekşi, Herkes için Şehir başlığında şehrin toplumla olan ilişkisine, geçmişten geleceğe şehir-insan ilişkisine değinecek. Şehirleri  ticari yönden yalnız başına ekonomik faaliyetlerin yapıldığı bir alışveriş faaliyeti olarak değil aynı zamanda bir gelir adaletinin sağlandığı, üretilen değerin adil bir şekilde paylaşıldığı, insanların hakça ve onurunu koruyarak yaşayabileceği bir ekonomik düzenin inşası olarak yorumlayabilmenin mümkünlüğü üzerine bir başlık açacak.


Tarihin, kültürel kimliğin ve medeniyet dairesinde ele alınabilecek diğer metaforların da konuşulacağı sempozyumda Prof. Dr. Korkut Tuna, şehrin sosyolojisini, insanın şehir olan bağı üzerinden bir yola çıkarak şehir-insan ilişkisini ele alacak. İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden Doç. Dr. Hatice Ayataç, şehrin mimarisi ve eskiye ait olan değerlerin mekan ile olan ilişkisinden yola çıkarak insani ilişkiler, duyumlar, hatıralar ve aidiyetler üzerinden bir sunum yapacak. İBB Kentsel Dönüşüm Müdürü İdris Atabay, kentsel dönüşüm sürecini ve gelişimi hakkında konuşacak. Kentsel dönüşüm yapılırken oluşturulacak geçici rezerv alanlarının oluşturulma sürecinden kentsel dönüşüm sonrası inşa edilecek mahalle ve sokakların kültür ve medeniyetle oluşacak bağına, kentsel dönüşüme genel hatlarıyla değinecek İdris Atabay. İnsan Yerleşimleri Derneği'nden Mimar Korhan Gümüş ise Herkes için Şehir başlığıyla rahat ve sosyal donatı alanları çok, semt parkları, kent ormanları, bahçeli evleri olan ve herkesin müstakil evi olan, çocukların okullarına yürüme gidebildiği, yaşlıların camiye, parka gidip buluştuğu rahat nefes alan bir şehrin mümkün olup olmadığı hakkında bir bakış açısı sunarak, insanın şehirde kaybolduğu değil, bütünleşebildiği şehirler üzerine bir konuşma yapacak.


lcv@mmg.org.tr

(0212) 217 51 00