19 / 05 / 2024

Dekorasyonda zıtlıklar son yılların modası!

Dekorasyonda zıtlıklar son yılların modası!

Son yıllarda birbirine yakın duran zıt dekorasyon stillerini aynı meknda uygulamak çok popüler. Doğu-Batı senteziyle başlayan eklektik akım, farklı yorumlarla her eve uygulanabiliyor....



Son yıllarda birbirine yakın duran zıt dekorasyon stillerini aynı meknda uygulamak çok popüler. Doğu-Batı senteziyle başlayan eklektik akım, farklı yorumlarla her eve uygulanabiliyor. Çin vazolarından Afrika bambularına, Fransız dantellerinden İngiliz bahçelerine, Osmanlı motiflerinin coşkusundan İskandinav minimalizmine, Venedik aynalarından neo-barok yorumlara kadar pek çok öğe, zevke ve beğeniye göre kişiselleşen evlerde yerini alıyor.

Yaşadığımız yerlerde evrensel bir dil oluştururken sözü ilk dinlenen, duyular ve anlamlardır. Bu eğilimi köklere dönüş olarak da nitelendirmek yanlış olmaz. Siz de evinizle ilgili eklektik bir çizgi yakalamak istiyorsanız, yer vermek istediğiniz ve etkilendiğiniz kültürlerin folklorik öğelerine kulak verin.

Gücünü kişisel zevklerden alan eklektik meknlarda renk kaygısı taşımanıza gerek yok. Fakat bu bir renk karmaşasından söz ettiğimiz anlamına da gelmesin. Birbirini tamamlayan tonlar ve desenler, mekndaki diğer dekoratif öğelere de hizmet ederek farklı noktalarda göze çarpıyor olmalı.

El yapımı objeler, kendi kültürlerinin özelliklerini doğrudan yansıttıkları için eklektizmin vazgeçilmez öğeleri arasında yer alır. Zanaatkrların elinden çıkma objeler, cam heykeller, seramik tabaklar, eski örtüler, el boyama vazolar ve bambu gibi yerel malzemelerden yapılmış mobilyalar, yaratacağınız atmosferin gücü üzerinde çok etkili olabilir.
Nasıl uygulamalı

* Eskiyle yeniyi, yüksek teknolojiyle zanaatı buluşturun.

* Bolca renk ve desenin kombinasyonuyla eskileri yeniye dönüştürün.

* Bu trend bize açıkça her şeyin baş aşağı döndüğünü ve dünyanın dört bir yanından etnik etkilerin yeni desenler, baskılar ve kumaş lara stil kattığını gösteriyor.

* Mix&Match ya da Karıştır&Yakıştır isimli bu akım aynı zamanda global tasarımların lokal üretim teknikleriyle kombin asyonunu da simgeliyor.

* Zanaatkrlığın duygusal gücü ve geleneği, yenilik ve etkin fonksiyonellikle bir araya gelince yüksek teknoloji ve zanaatkrlığın zıtlaşmasını başarılı bir şekilde gösteriyor.

* Transparan ve renkli plastikler; klasik bordürler ve püsküller gibi zıt malzemeleri bir arada kullanın ve özgürlükle yaratıcılığı birleştirin.

* Mono veya kontrast renklerin, zıt veya eş motiflerle buluştuğu tekstiller desen çılgınlığının heyecanını ve enerjisini iç meknlara yansıtıyor. Farkında olun...


Milliyet/Yasemin Aksoy


Geri Dön