Genel

Deliktaş Tüneli 39 yıl sonra açıldı!

Sivas'ta 1973 yılında temeli atılan Deliktaş Tüneli, 39 yılda tamamlanabildi. Deneme seferlerine başlanılan tünelin yapım süresince, 6 cumhurbaşkanı görev yaptı, 22 kez el değiştiren başbakanlık koltuğunda 14 farklı başbakan oturdu.

Sivas-Erzurum-Kars tren yolu güzergahının 47.5 kilometre kısaltılması ve yolun rampa kısımlarında trenlerin seyrini kolaylaştırmak amacıyla 15 Kasım 1973'te, Tecer mevkisinde Deliktaş Tüneli inşaatına başlandı.

Fahri Korutürk'ün Cumhurbaşkanlığı, Naim Talu'nun Başbakanlığı döneminde yapımına başlanan tünel, tamamlanıncaya kadar 6 cumhurbaşkanı gördü, 22 kez el değiştiren başbakanlık koltuğunda 14 farklı başbakan oturdu. 17 Sivas Valisi gören tünelin yapımı başladığında bekçilik yapan Seyfettin Uğurlu'nun emekli olduğu, kendinden sonra bekçiliğe başlayan oğlunun da yakında emekli olacağı öğrenildi. Tünelde bugüne kadar 5 bin 330 kişi görev aldı, 8 işçi ise geçirdiği kazalar sonucu hayatını kaybetti.


Türkiye'nin en uzun demir yolu tüneli olduğu belirtilen Deliktaş Tüneli, aydınlatma sistemine sahip tek demir yolu tüneli olma özelliğini de taşıyor. 3,5 kilometrelik enerji nakil hattında 14'ü içeride 6'sı dışarıda olmak üzere 20 trafo, 285 armatör ve hareket sensörlü aydınlatma sistemi bulunuyor.


Yük trenleriyle deneme seferlerine başlandı


TCDD 4. Bölge Müdürü Hacı Ahmet Şener, yaklaşık 50 kilometrelik Ulaş-Kangal varyantının Türkiye'nin batısını Sivas üzerinden doğuya bağladığını dile getirdi. Bu varyant üzerinde yer alan 5 bin 473 metre uzunluğundaki Deliktaş Tüneli'nin Türkiye'nin en uzun demir yolu tüneli olduğunu belirten Şener, şunları kaydetti:

''Tünelin yapımına 1973 yılında başlanmış ama 2003 yılına kadar ciddi bir ilerleme olmamış. 2003 yılından sonra Demir Yolları'mıza devredildi. 2006 yılından sonra da bir an önce açılması için çalışmalar başlatıldı. 5 bin 473 metre uzunluğundaki bu tünel tamamlanmıştı ama demir yolu ve diğer alt yapı eksiklikleri olduğu gibi duruyordu. 2006'dan sonra Demir Yolları'mız yoğun çalışma yaparak önce alt yapı eksiklerini, köprü eksiklerini, platform düzenlemelerini, dolgularını yaptı. 2009 yılının sonlarında da raylarının ve traverslerinin döşenmesine başlandı.''


2009 yılının sonunda ray ve traverslerin döşenmeye başladığını, 2010-2011 yılında sinyalizasyon, 2012 yılında ise aydınlatma işlemlerinin tamamlandığını belirten Şener, yük trenleriyle deneme seferlerine başladıklarını açıkladı. Şener, havalandırma ve yangın söndürme işlemlerinin de ihale aşamasında olduğunu anlatarak, ''Türkiye'nin konvansiyonel demir yolu hatlarındaki en uzun tünelinin yolcu ve işletme güvenliği açısından aydınlatma çalışmalarına başladık. Emniyetli çalışmak için aydınlatılmanın bitirilmesi gerekiyordu. Aydınlatma sistemi de bitirilmiş halde. TCDD konvansiyonel hatları içerisinde aydınlatma işlemi yapılmış ilk tünel'' diye konuştu. Tünelin resmi açılışının daha sonra planlanacağı kaydedildi.


AA