28 / 04 / 2024

Demir çelik devi iflasın eşiğine geldi!

Demir çelik devi iflasın eşiğine geldi!

Kurulduğu 1992 senesinden bu yana gerçekleştirdiği üretim ve yatırımlarla demir-çelik sektörünün güçlü firmaları arasına giren, 6 kıtada 72 ülkeye ihracat yapan Güney Çelik, son 2 senede yaşadığı sorunlar sonucunda üretimi durdurma noktasına geldiği belirtildi.



Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Sitesi’ndeki (AOSB) tesislerinde iki sene önce yaklaşık 800 kişi istihdam eden şirketin çalışan sayısı sürekli azalarak 250-300 kişiye kadar düştü. İki aydır çalışanlarına maaş ödemeyen firmanın, bankalar tarafından geri çağırılan krediler nedeniyle finans sorunu yaşadığı ve üretimi durdurduğu kaydediliyor.

ekonomim.com'dan Eray ŞEN'in haberine göre; Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 2020 senesinde 387, 2021’de 298 ve 2022’de 314’üncü sırada yer alan Güney Çelik, çeşitli alanlarda faaliyet gösteren İstanbul merkezli Arsan Grup bünyesinde yer alıyor. Çelik hasır, düz ve nervürlü çubuklar, galvanizli tel gibi ürünlere son olarak geçtiğimiz yıllarda çivi üretimini de ekleyen Güney Çelik, sektöründe Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı ilk Ar-Ge Merkezi’ne sahip olması ile bilinmektedir.

BANKALAR KREDİLERİNİ GERİ ÇAĞIRDI

İnşaat, doğalgaz, demir-çelik, tarım, biyoenerji, gıda, turizm gibi alanlarda faaliyet gösteren Arsan Grup’un kurucusu Mehmet İrfan Cengiz’in yaklaşık 3 sene önce sağlık sorunları nedeniyle işlerini oğlu Can Cengiz’e devretmesinin ardından, Güney Çelik yönetiminde de değişim yaşandı. Halen yönetiminde ikisi kadın ve hakim hisseye sahip bir erkek olmak üzere toplam 3 kardeşin yer aldığı Güney Çelik’te sorunun ‘kardeşler arasındaki anlaşmazlıktan’ kaynaklandığı yönündeki iddiaların yanında, özellikle grup firmalarının finansal açıdan birbirlerine ‘kefil’ olmasının bankalardan alınan kredilerle ilgili sorunlara yol açtığı kaydediliyor.

Demir çelik devi iflasın eşiğine geldi!

İŞÇİLER ZOR DURUMDA

Gelinen noktada üretimini durduran Güney Çelik Hasır ve Demir Mamulleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. işçileri, fabrika önünde eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışıyor. İki aydır maaş alamadıklarını söyleyen işçiler, aileleriyle birlikte zor durumda kaldıklarını belirterek sorunun çözülmesini ve işbaşı yapmak istediklerini söylüyor.

Süreçle ilgili olarak firmadan yapılan açıklama kapsamında: “Şirketimiz bu sürecin çözümü için çalışmaktadır ve bu süreçte tüm paydaşlarımızın sabrını ve anlayışını rica ediyoruz. Çalışanlarımıza sorunlar hakkında şeffaf bir şekilde bilgi verilmiş olup, haklarını kullanmaları konusunda özgürlük tanınmıştır. Bu zorlu dönemde, çalışanlarımızın mağdur olmaması adına çaba göstermekteyiz. Önceliğimiz, şirketimizi var eden değerli çalışanlarımızın ve ailelerinin güvende hissetmelerini sağlamaktır. Yaşanan süreçle ilgili çalışanlarımızla bir mutabakata varılmış olup, birlikte hareket etme kararı alınmıştır.” denildi.

Türk demir-çelik sektörü Avrupa’da toparlanmaya başladı

Demir çelik sektörünün sanal pazarı 10 bin alıcı sayısına ulaştı!

Demir çelik endüstrisinde ‘metalmorfoz’ dönemi başlıyor...

 


Geri Dön