26 / 12 / 2024

Demir-çelik ithalatına yüzde 25 ek mali yükümlülük getirildi!

Demir-çelik ithalatına yüzde 25 ek mali yükümlülük getirildi!

Demir - çelik ithalatına geçici korunma önlemi alındı. Resmi Gazete'de yayınlanan kararla 200 gün süreyle yüzde 25 ek mali yükümlülük getirildi...



Demir-çelik ürünlerinin ithalatında geçici olarak koruma önlemi alındı. "Demir-çelik ürünlerinin ithalatında geçici koruma önlemi uygulamasına ilişkin karar", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlandı.

Habertürk'te yer alan habere göre,  200 gün süreyle demir-çelik ithalatında yüzde 25 ek mali yükümlülük getirildi. Demir-çelik ürenlerinin ithalatında geçici olarak koruma önlemi alındı.

Buna göre, demir-çelik ithalatında, ithalat artışının yerli üretimde neden olduğu ciddi zarar tehdidinin ve oluşabilecek telafisi güç zararların önlenebilmesi amacıyla 200 gün süreyle eşyanın CİF kıymetinin yüzde 25’i oranında ek mali yükümlülük uygulanacak.

Karara göre, "yassı mamuller", "uzun mamuller (çubuklar, teller ve profiller)", "boru ve içi boş profiller", "paslanmaz çelikler" ile "demiryolu ve tramvay hattı malzemeleri"nin ithalatında, ithal artışının yerli üretimde neden olduğu ciddi zarar tehdidinin ve oluşabilecek telafisi güç zararların önlenebilmesi amacıyla 200 gün süreyle eşyanın CIF kıymetinin (ithalatta malın bedeline, sigorta ve taşıma giderlerinin de eklenmesiyle oluşan fiyat) yüzde 25'i oranında ek mali yükümlülük uygulanması kararlaştırıldı. 

Gümrük Tarife Pozisyonu ve tanımı belirtilen eşyanın tümünün bu Kararda belirtilen ülkeler ve gümrük bölgeleri menşeli olanlarının ithalatında, ek mali yükümlülükten muafiyet sağlamak üzere tarife kontenjanı açıldı.

Belirli ülkeler tarife kontenjanı miktarı, belirtilen ülkeler ve gümrük bölgeleri menşeli eşyanın tamamı için toplam 518 bin 803 ton olarak belirlendi. Ancak belirli ülkeler tarife kontenjanı miktarı, her bir ülke veya gümrük bölgesi menşeli eşya için 172.934 tonu geçemeyecek.

Ülke listesi

Afganistan, Angola, Antigua Ve Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Azerbeycan-Nahçıvan, Bangladeş, Barbados, Beyaz Rusya, Belize, Benin, Bolivya, Bosna Hersek, Botsvana, Brezilya, Burkina Faso, Burundi, Bhutan, Cezayir, Cibuti, Cook Adaları, Çad, Kongo Dem. Cum., Dominik Cumhuriyeti, Dominika, Ekvator, Ekvator Ginesi, El Salvador, Endonezya, Eritre, Etiyopya, Fas, Fiji, Fildişi Sahili, Filipinler, Filistin, Fransız Polinez., Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Gine-Bissau, Grenada, Guatemala, Guyana, Güney Afrika Cum., Güney Sudan, Gürcistan, Haiti, Hindistan, Honduras,' Irak, İran, Jamaika, Kamboçya, Kamerun, Cape Verde, Karadağ, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kiribati, Kolombiya, Komorolar, Kongo, Kosova, Kostarika, Kuzey Kore, Küba, Laos, Lesotho, Liberya, Libya, Lübnan, Madagaskar, Makedonya, Malavi, Maldivter, Malezya, Mali, Marshal Adaları, Mozambik, Meksika, Mısır, Mikronezya, Moğolistan, Moldova, Montserrat, Moritanya, Morityus, Burma (Birmanya/Myanmar), Namibya, Nauru, Nepal, Nijer, Nijerya, Nikaragua, Niue, Orta Afrika Cumhuriyeti, Özbekistan, Pakistan, Palau, Panama, Papua Yeni Gine, Paraguay, Peru, Ruanda, Samoa, Sao Tome and Principe, Senegal, Seyşeller, Sırbistan, Sierra Leone, Solomon Adaları, Somali, Sri Lanka, St.Kitts ve Nevis, St.Lucia, St.Vincent ve Grenadines, Sudan, Surinam, Svaziland, Şili, Tacikistan, Tanzanya, Tayland, Doğu Timor, Togo, Tonga, Trinidad ve Tobago, Tunus, Tuvalu, Türkmenistan, Uganda, Umman, Uruguay, Ürdün, Vanuatu, Venezüella, Vietnam, Yemen, Zambiya, Zimbabve

Ek 1 için tıklayın

 

Demir-çelik ithalatına ek mali yükümlülük getirilmesine ilişkin karar!
 


Geri Dön