02 / 05 / 2024

Demir çelik sektörü krizi aşamadı!

Demir çelik sektörü krizi aşamadı!

Demir çelik üretiminin yarısına yakınının karşılandığı İskenderun Körfezi'ndeki firmalar, küresel finansal krizin olumsuz etkisini atlatamadı



Türkiye'nin demir çelik üretiminin yarısına yakınının karşılandığı İskenderun Körfezi'ndeki firmaların, küresel finansal krizin olumsuz etkisini atlatamadığı, sektörde faaliyet gösteren firmaların üretimlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 azaldığı bildirildi.

İskenderun Organize Sanayi Bölgesi (İOSB) Başkanı ve Ekinciler Demir-Çelik Sanayi Genel Müdürü Çetin Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, demir-çelik sektöründe, küresel finansal krizin olumsuz etkilerinin, geçen yıla göre artarak devam ettiğini söyledi.

Yılın ilk 9 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre üretimde yaklaşık yüzde 18 düşüş yaşandığını belirten Kaya, üretim ve ihracattaki düşüşün sadece Türkiye'ye özgü olmadığını kaydetti.

Kaya, Rusya, Ukrayna ve çoğu Avrupa ülkesindeki üretimde yüzde 50'lere yakın düşüş olduğunu belirterek, "İran, Hindistan ve Çin dışında üretim artışı yaşanan ülke yok. Dünya genelinde üretim de yaklaşık yüzde 33 geriledi" dedi.

Çetin Kaya, Türkiye'deki üretim azalmasının diğer ülkelere göre daha az olduğunu bildirerek şöyle devam etti:
"Üretimdeki düşüşün nedeni küresel kriz. Önümüzdeki 2 aylık dönemde üretim, yine bu şekilde gidecektir. Geçen yıl krizle birlikte, sektörde maliyetleri düşürmek için yoğun önlemler alınmıştı. Krizi en az zararla atlatmaya dönük alınan tedbirler bu yıl da aynen devam ediyor. Firmalar, masraflarını düşürmek için yoğun çaba sarf ediyor. "

Üretici firmaların çoğunun bu yılı kar etmeden kapatacağını anlatan Kaya, 2010'dan ise bu yıla göre umutlu olduklarını bildirdi.

Demir-çelik fiyatlarının bu yıl, geçen yılın aksine sert dalgalanmalar yaşamadığına da değinen Kaya, "Geçen yılın son çeyreğinde fiyatlar ani düşmüştü, ama bu yıl düşüş sert değil. Geçen yıl eylül ayında demirin ton fiyatı bir ara yaklaşık 800 dolara yükselmişti. Şu an 450-500 dolar arasında" dedi.

Firma bazında da üretimde düşüş yaşadıklarını, bunun ihracata da yansıdığına dikkat çeken Kaya, şunları kaydetti:

"İhracatımızda hem miktar hem de parasal olarak düşüş var. Yılın ilk 9 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre, ihracatımızdaki parasal düşüş dolar bazında yüzde 40 civarında. Kriz döneminde, Türkiye'den demir-çelik ihraç eden Amerika ve Avrupa ülkelerinin talepleri azaldı. Kriz döneminde ihracatımız daha çok Kuzey Afrika, Mısır, Libya ve Irak'a yöneldi."

-ENERJİDEKİ FONLAR KALKMALI-

Demir-çelik sektörünün dar boğazdan çıkması için sektör temsilcileri olarak, kullandıkları enerji üzerindeki fonların kaldırılması yönünde bazı talepleri olduğunu, bunları da çeşitli platformlarda da dile getirdiklerini anımsatan Kaya, kullandıkları enerjinin yüzde 4'ünü demir-çelik sektörüyle ilgisi olmayan fonlara ödemek zorunda kaldıklarını ileri sürdü.

Kaya, "Sektörümüz, enerjiyi yoğun kullanan bir sektör ancak, kullandığımız enerji üzerinde, yüzde 4'e yakın fon var. Bunun yüzde 2'si TRT, yüzde 1'i de belediye ve enerji fonu. Hiç birinin demir-çelik sektörüyle ilgisi yok. Her ay, kullanılan enerji giderinin yüzde 4'ünü bu fonlara ödüyoruz. Bu 1 milyon ton çelik üreten fabrika için büyük meblağdır" diye konuştu.

Hatay'ın Dörtyol ilçesine bağlı Payas beldesinde demir tüccarlığı yapan ve aynı zamanda Payas Sanayici ve İşadamları (PAYSİAD) Derneği Başkanı Ercan Ergün de sektörde talep düşmesinin etkisiyle oluşan arz fazlasının firmaları zorladığını ifade etti.

Bölgedeki demir-çelik tesis ve haddehanelerinin birçok dünya ülkesine demir ihraç ettiğine dikkat çeken Ergün, "Taleplerdeki daralma piyasayı olumsuz etkiliyor. Bölgemizdeki fabrikalar dünyanın çoğu ülkesine mal gönderen
markalaşmış firmalar. İç piyasadan gelen talepler çok yetersiz, ihracata yönelik taleplerin düşmesi nedeniyle demir piyasası sıkıntı yaşıyor" dedi.

Ergün, krizin etkilerinin öngörülenin aksine uzun sürmesinin beklendiğine dikkati çekerek, gelecek yılın şubat ayına kadar bu olumsuz etkisinin sürmesini beklediklerini söyledi.

Yılın son çeyreği ile geçen yılın aynı dönemi karşılaştırıldığında fazla değişiklik olmadığını belirten Ergün, şunları söyledi: "Tesislerde vardiyalar yine düşürülmüş durumda. Üretimler rölantide. Ancak, umutsuzluk yok. Üreticilerimiz, bunun böyle devam etmeyeceğinin farkında. Durgunluk yatırımcılarımızı korkutmamış, aksine Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi (OOSB), Dörtyol ve Payas Organize Sanayi Bölgelerimizde yatırımlarını sürdürüyorlar. Çünkü durgun zamanlarda yatırım maliyetleri düşüyor, malzeme fiyatları ucuzluyor, dolayısıyla birçok üretici ve yatırımcı durgun zamanlarda haklı olarak yatırıma yönelip krizi fırsata çevirmeye çalışarak, krizin etkisinin iyice yok olacağı, piyasanın canlanacağı günlere hazırlık yapıyorlar."

Ergün, firmaların talep daralması yaşayan pazarlarını koruma ve geliştirme çabalarının yanı sıra yeni pazar arayışlarına girmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön