Ekonomi

Demir ve bakırda şok tahmin! Önümüzdeki hafta fiyatlar ne olacak?

Bakır ve demirde yeni bir düşüş senaryosu gündeme geldi. Bakır fiyatları bugünkü işlemlerde yükseldi ancak analistler önümüzdeki haftada bu iki emtia ile ilgili de çok da iyimser değil. Peki neden? Analistlere göre, Çin’de beklenen talebin olmaması ve yeniden güçlenen dolar nedeniyle bu iki madende düşüş yaşanacak

Emtia piyasalarının iki önemli yıldızı bakır ve demirle ilgili önümüzdeki hafta için gelen tahminler yatırımcıyı üzdü.

Analistlere göre, Çin’de beklenen talebin olmaması ve yeniden güçlenen dolar nedeniyle bu iki madende düşüş yaşanacak.

En önemli emtiaların başında gelen bakırın fiyatı bugünkü işlemlerde yükseldi fakat yatırımcıların Çin'deki yavaş talep toparlanmasından endişe etmesi ve dolarının güçlü kalması nedeniyle haftalık düşüşe hazırlandığı öngörüldü

Emtiada dünyanın gözünü çevirdiği Londra Metal Borsası'nda üç ay vadeli bakırın fiyatı, (TSİ 07.13’te) yüzde 0,2 artışla 9.070 dolar/tona yükselirken, kontrat bu hafta için şimdiye kadar yüzde 2,1 geriledi.

Konuyla ilgili konuşan analistler, Çin'de toparlanmanın beklenenden daha yumuşak seyretmesi ve Çin dışında devam eden imalat sektörü zayıflığının metal talebini baskı altında tutacağına işaret etmekte

Diğer yandan Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda Mart ayı bakır kontratı1 yüzde 0,6 düşüşle 68.760 yuan/tona (10.196,18 dolar) gerilmiş durumda.

Bunun dışında LME'de alüminyum yüzde 0,4, kalay yüzde 1,8, çinko yüzde 1 düşerken kurşun ise %0,6 artış gösterdi.

DEMİRDE DE ÇİN ETKİSİ

Diğer taraftan Dalian'da demir cevherinin vadeli işlemleri, trader'ların Çin'de talep beklentilerini yeniden değerlendirmesi ve piyasa düzenleyicilerinin aşırı fiyat spekülasyonlarına karşı defalarca uyarıda bulunmasının ardından ihtiyatlı davranmasıyla bugünkü işlemlerde de düşerek haftalık kayıplarını derinleştirdiği gözlendi.

Buna göre, Dalian Emtia Borsası'nda Mayıs ayı kontratı, erken işlemlerde 834 yuan/ton ile iki haftanın en düşük seviyesini gördükten sonra sabah işlemlerini yüzde 1,1 düşüşle 847 yuan/ton (125,59 dolar) seviyesinde bitirdi. Kontrat hafta içinde şu ana kadar yüzde 1,1 geriledi.

Singapur Borsası’nda ise, Mart ayı demir cevheri, bu yıl ilk haftalık düşüşüne hazırlanırken, bugün yüzde 0,1 artışla 124,25 dolar/tondan işlem görmekte.

Uzmanlar, demir cevherinin fiyat kontrolünün baskısıyla karşı karşıya olduğunu belirterek bu nedenle politika risklerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Gelişmelerin ardından Shanghaş Vadeli İşlemler Borsası'nda inşaat demiri yüzde 1,4, sıcak haddelenmiş rulo yüzde 1, filmaşin yüzde 1 ve paslanmaz çelik yüzde 1,3 geriledi.