Sektörel

Demirbaş Yapı turizme odaklanacak!

9 yıl önce inşaat sektörüne giren Demirbaş Yapı, Cunda'da açtığı Mola Otel'le turizm sektörüne adım attı. Bu alanda yatırımlarının devam edeceğini söyleyen patron Sefa Demirbaş, "3 yılda, 6 butik otel yapacağız" dedi.

2005'te inşaat sektörüne adım atan Demirbaş Yapı, Cunda'da kurduğu Mola Otel'le turizm sektörüne yöneldi. 10 milyon liraya mal olan otelin kısa sürede iyi bir müşteri kitlesine ulaştığını söyleyen Demirbaş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Demirbaş, "Turizmin butik otel kısmında ciddi bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. İstanbul'un Anadolu yakasında 5, Bodrum'da da bir otel yatırımı yapmayı planlıyoruz" dedi. 


 Bir inşaat firması olarak turizm sektörüne neden yöneldiniz? 

İnşaat kökenli bir aileyiz. Ancak 2012'de turizm sektörüne yatırım yapmaya karar verdik. Ancak inşaatta da dikey büyümemiz sürecek. Enine büyüme alanı olarak turizmi seçtik. Şimdilik gayet iyi gdiyor. 


 Turizme ilk adımı Cunda'dan attınız. Buradaki yatırımdan memnun musunuz? 

Geçen yıl deneme açılışını yaptığımız oteli bu yıl açtık. Kısa sürede çok iyi bir müşteri kitlesine ulaşmayı başardık. İş dünyasından çok misafirimiz var. Cunda'yı çok seven özel bir kitlenin olması en büyük avantajımız. Müzikli, eğlenceli bir tatil yapmak isteyenler Cunda'ya gelmiyor. 


 İş dünyasının ilgisi nasıl? 

Gayet iyi. Muhtar Kent, Pınar Eczacıbaşı, Tuncay Özilhan ve Cemal Özgörkey gibi işadamlarını ağırladık. Ancak yatırım yaptığımız Cunda'da turizm yeni yeni geliştiği sancılı bir süreç geçiriyor. Oysa hemen karşısında Midilli gibi çok güzel bir örnek var. Kalifiye eleman bulmak zor. Cunda arada bir yerde belli bütçeleri kaldıramıyor ama iyi hizmet vermek zorundasınız. Bizim en büyük avantajımız Cunda'yı çok seven insanlarla çalışmak. Ben de bu yatırımı Cunda aşkıyla yaptım. Ancak işin başında ortağım var, işletmesini o yapıyor. Ben biraz müşteri gibi takılıyorum. 


SIRADA BODRUM VAR 

 Bu alana başka yatırımlarınız olacak mı? 

İstanbul'da da business otel yatırımı düşünüyoruz. Büyüklüğü 100-120 odayı geçmeyecek. Kurtköy, Ataşehir, Kadıköy, Maslak, Sultanahmet'i yatırım için düşünüyoruz. Bu konuda hayli yol aldık. 3 yılda bu alana yapacağımız yatırım 50 milyon dolarları bulur. Ben büyük turizm yatırımlarını sevmiyorum. Tatile gittiğimde, odayla plaj arasında kilometrelerce yol olmamalı. İnşaatta da projelerimiz butik. 


 Güneyde yatırım yapmayı düşünmüyor musunuz? 

Rahmetli babam yıllar önce otel yapmak için Yalıkavak'ta 4 bin 500 metrekare denize sıfır bir arazi almıştı. Onu hayata geçiremedik ancak muhtemelen önümüzdeki yıl orada yatırımlara başlayacağız. Yine butik otel olacak. Konsepti Cunda'dan farklı olacak bu otel için 20-25 milyon TL'lik yatırım planlıyoruz. 


JAPONLAR'A BİLE EV SATTIK

 İnşaattaki büyümeniz devam edecek mi? 

Elbette edecek. Devam eden projelerimiz var. Hepsi Anadolu yakasında. Eylülde 150 bölümden oluşan butik bir projenin lansmanına başlayacağız. İsim olarak Avlu'yu düşünüyoruz. Ama tam karar veremedik. 25-30 milyon TL yatırımla hayata geçireceğimiz projeden ciro beklentimiz ise 50 milyon TL. 


 Kentsel dönüşümde yer alıyor musunuz? 

Bağdat Caddesi'nin kentsel dönüşümünde varız. 2 projemiz var. İmzalar eylül ayında atılacak. 


 Yabancı yatırımcılara satışlarınız var mı? 

Satışlarımızın yüzde 10'unu yabancılara yaptık. Rusya, Türkmenistan, Almanya hatta Japon müşterimiz bile var. 


 Konutta balon olduğu iddialarıyla ilgili düşünceniz nedir? 

Pek katılmıyorum. Doğru yerde doğru proje olduğu zaman sıkıntı yaşanmaz. Yatırım ya da oturum amaçlı alımlar da bölgeye göre değişiyor. 3 yıl önce Kurtköy'de yatırıma başladığımızda yatırımcıların yüzde 20'si oturum, 80'i ise yatırım amaçlı alıyordu. Şimdi oturum için alanların oranı yüzde 60'a çıktı. Hatta yatırım için alanlar bile karar değiştirip oturmak istiyorlar. 


 Sektörün genel gidişatı nasıl? 

Bir sorun yok, beklentimiz olumlu. 


İNŞAAT YATIRIMI DAHA KAZANÇLI

 Turizm sektörüne yatırım yapmak kârlı bir iş mi? 

Turizme yatırdığım parayı inşaata yatırsaydım kesinlikle çok daha fazla kazanırdım. Ayrıca işin içine girince çok zor bir alan olduğunu gördüm. Büyük bir özen ve titizlik gerektiriyor. Her şeyin dört dörtlük olmasını istiyoruz. Bu nedenle daha çok ortağım ilgileniyor işle. Sonuçta Cunda'dayız ve aldığımız paralar belli.


GİRİŞİMCİ CESARETLİ OLMALI

Uluslararası ilişkiler eğitimi alan 30 yaşındaki Sefa Demirbaş, babasının 19 yaşındayken, "Bu yaşında benden para istemeye utanmıyor musun" çıkışından sonra kendi işini kurmaya karar vermiş. Bağdat Caddesi'nde fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi açmış. 10 yaşından beri çalıştığını söyleyen Demirbaş, "Babamın vefatından sonra başımda kimse olmadığı için çok pahalı tecrübeler edindim. Ama sonuçta bunun da faydasını gördüm. Bir işe adım atmak için cesaret çok önemli. Risk almak ve başarılı olmak için herkesin cesarete ihtiyacı var" dedi.


RİZELİYİZ SATMAYI SEVMEYİZ

1965'ten bu yana ticari hayatın içinde yer alan Demirbaşlar, Tikveşli'nin kurucu ortaklarından. Aile, tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet göstermiş. Halen şirketin başında bulunan Demirbaş, 2005'te babasının vefatıyla 2 kardeşiyle birlikte bütün işlerini tasfiye ederek sadece inşaata yönelmiş. Aslen İkizdereli olduğunu söyleyen Demirbaş, "Bizimkilerde satamama hastalığı var. İnşaatlarını hep yap-satma şeklinde yapmışlar. Ancak biz 9 yıl önce konut işine girmeye karar verdik" diyor. 


Sabah