Sektörel

Demirdeki gümrük vergisi hatırı sayılır oranda düşecek!

İnşaat demir fiyatlarının yüksek olmasında dolayı müteahhitler fiyatlar düşmezse 9 Haziran'da iş bırakma eylemi yapacaklarını bildirmişlerdi. Müteahhitlere kimin işini bırakıyorsunuz diye seslenen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, demirdeki gümrük vergisinde hatırı sayılır düşüş olacağını belirtti.

İnşaat sektöründeki demir krizini çözmek için ithalat çözümü devreye giriyor. Müteahhitler yüksek fiyat ve yetersiz arz nedeniyle demir-çelik sektörünü suçlarken, üreticiler de talebin bir anda yığıldığını savunuyor. Müteahhitler 9 Haziran’a kadar çözüm bulunamazsa iş bırakma eylemi yapacaklarını açıkladı.


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, geçtiğimiz günlerde sözünü ettiği demirde tedbirin detaylarını açıkladı. Bakan Zeybekci, demirdeki gümrük vergisinde hatırı sayılır düşüş olacağını belirterek, “Demirde yaptığımız bir düzenlemeyle fiyatta yukarı gidişleri keseceğiz. Amaç yukarı doğru hareketlenme olduğunda ithalatın devreye girmesi” dedi.


Yurt içi üretimi artıracak adımların da atılacağını belirten Zeybekci, “Dünyada demir-çelikle ilgili bütün maliyetler belli. Onun dışında gümrük duvarını biraz yukarıya kaldırarak içeriyi koruyoruz. O duvarda içeriye de zarar vermeyecek şekilde bir ayarlama yapacağız” diye konuştu. Düzenlemenin etkisini kısa sürede göstermesini beklediklerini belirten Zeybekci, demirle ilgili çalışmanın Bakanlar Kurulu’na sevk edileceğini söyledi.


Kimin işini bırakıyorsunuz? 


İş bırakma eylemine karşı olan Zeybekci, “Çıkıp iş bırakırız diyorlar, kimin işini bırakıyorsunuz? Komik. Sonuçta bu insanların kendi işleri, bırakıyorum yapmıyorum diyorsa ne diyebiliriz” diye konuştu. Zeybekci, devlete iş yapan müteahhitlerin, demirden kaynaklı fiyat farkının ödenmesi önerileri için de “Öyle bir şey olmaz” dedi.


Çelik sektörü isyan etti


Çelik sektörü ‘piyasada inşaat demiri yok, fiyatlar pahalı’ iddialarına isyan etti. Müteahhitlerin referandum öncesi taleplerini erteleyip referandum sonrası inşaat çeliğine hücum etmesinin sıkıntıyı beraberinde getirdiğini belirten Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, şu açıklamayı yaptı: “Müteahhitlerin referandum öncesi ve sonrası taleplerini birleştirip aynı anda hepsini birden istemesi ve ayrıca referandum öncesi mecburen ihracata satış yapılmasının da birleşmesi ile birlikte üreticiler geçici talep yığılmasıyla karşı karşıya kaldılar. Ancak bu sorunu giderebilmek için çelik üreticisi firmalarımız ihracatlarını durdurarak üretimlerini iç piyasa yönlendirdiler. Karaborsa iddialarını kesinlikle kabul etmiyoruz. İnşaat çeliğinde şu an stokta ürün yok buna rağmen gelen talebi karşılayabiliyoruz. Plansız bir şekilde hareket edilmesi sektörde sıkıntıya neden oldu.”



Vatan