Kent Haberleri

DemirDöküm Bozüyük Ar-Ge Birimi özel sektöre ait 140. Ar-Ge Merkezi oldu!

Türkiye’nin ısıtma sektörü lideri DemirDöküm’ün Bozüyük’teki Ar-Ge Birimi özel sektöre ait 140. Ar-Ge Merkezi olarak onaylandı...

Türkiye’nin ısıtma sektörü lideri DemirDöküm’ün Bozüyük’teki Ar-Ge Birimi, Vaillant Group’tan yapılan teknoloji transferi sayesinde, 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Kanun uyarınca Sanayi Bilim ve Teknoloji Bakanlığı kriterlerine uygun bir şekilde düzenlendi ve özel sektöre ait 140. Ar-Ge Merkezi olarak onaylandı. Vaillant Group’tan yapılan teknoloji transferi Bozüyük’ü, Vaillant Group’un Almanya’dan sonra ikinci sıradaki “yetkinlik merkezi” düzeyine de yükseltti.


Bozüyük’deki Ar-Ge faaliyeti sonucunda DemirDöküm, çevreye saygılı ve sürdürülebilir ekonomiye uygun yenilikçi ürünleriyle iki uluslararası ödül aldı. Bozüyük’te tasarlanan ve patenti alınan güneş kolektörü yoğun olarak İspanya ve İtalya pazarında Vaillant Group markaları altında satılıyor. Tasarımı ve üretimi Bozüyük’te yapılan yüksek verimli yoğuşmalı kombiler İngiltere’de satılıyor.


Bu özellikleriyle DemirDöküm, bugüne kadar onaylanan ve sınai üretimde kullanılan 9 patenti ve 1 faydalı modeli, ve halen değerlendirmesi süren 5 patent başvurusuyla Ar-Ge, inovasyon ve tasarım başarı örneği sanayi ihracatçısı. 


Vaillant Group Türkiye Ülke Müdürü ve Türk DemirDöküm Fab. A.Ş.’nin CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak göreve yeni atanan Dr. Axel Busch, Türkiye’nin 2023 Vizyonu çerçevesinde DemirDöküm’ün hedeflerini açıklarken, “Vaillant Group ve DemirDöküm, Ar-Ge konusunda işbirliğini sürdürecek, yeni patentler alacak, inovasyon ve tasarımı daha da geliştirecektir. Bu şekilde, katma değeri yüksek üretim hedefinde kendilerine düşen görevi yerine getirecektir. Bu, Türkiye’nin kalkınmasına da değer katacaktır,” dedi. 


Ar-Ge Merkezi Direktörü Ahmet Şen ise, “2023’e doğru Sürdürülebilir İnovasyonla, 100 patent almayı, yetkinlik merkezi sayımızı 5’e çıkartmayı ve üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde her yıl 5 yüksek lisans tezini desteklemeyi hedefliyoruz,” dedi.  


2013 Ar-Ge Harcamaları için ayrılan bütçe sabit kıymet yatırımları hariç 8.5 milyon TL dir. 2014 yılında bu tutarın %25 artışla yaklaşık 10,5 milyon TL olması hedeflenmektedir.


DemirDöküm Ar-Ge Merkezi - Vaillant Group’tan Teknoloji Transferi

Vaillant Grup; Almanya, Fransa, İspanya, Slovakya, Çin ve Türkiye olmak üzere çeşitli ülkelerde Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştirmektedir. Bu Ar-Ge Merkezlerinde proje bazlı organizasyonların yanında uzmanlık alanlarına göre 9 adet CoC (Center of Competence – Yetkinlik Merkezi) bölümü bulunmaktadır. 


DemirDöküm Ar-Ge, 2013 yılı itibarı ile CoC Termal Validasyon, CoC Simülasyon, CoC Kablolama ve CoC Elektronik ile birlikte 4 adet yetkinlik merkezi ile ve ayrıca Ar-Ge Merkezi belgesine sahip olarak, grupta Almanya’dan sonra aynı lokasyonda en çok yetkinlik merkezine sahip Ar-Ge lokasyonu olmayı başarmıştır. 


DemirDöküm Ar-Ge Stratejileri

DemirDöküm Ar-Ge Merkezi, 2023 vizyonu doğrultusunda 100 kişilik bir ekiple 100 patent sahibi, Vaillant Grup’taki 9 yetkinlik merkezinden en az 5’ine sahip, Vaillant Grup’a her yıl en az 3 proje ihraç eden, her yıl 5 lisansüstü bitirme tezinin uygulamalı olarak gerçekleştirildiği bir ekip olmak için çalışmalarını sürdürmektedir.


DemirDöküm Ar-Ge Merkezi, Vaillant Grubun “Sürdürülebilir Büyüme” vizyonu doğrultusunda çalışmalarına yön vermekte ve lokasyon bazında büyüme politikaları doğrultusunda Ar-Ge stratejileri “Sürdürülebilir Ar-Ge” başlığı altında 4 ana kategoride şekillendirmektedir. 



1) Çevre

Düşük Emisyon: Tüm yoğuşmalı kombiler, ürün standartlarınca çevre için belirlenen zararlı gazların salımı limit değerlerin altında CO2 ve NOx salımı yapacak şekilde tasarlanır. Konvansiyonel ürünler yerine yoğuşma teknolojisi üzerinde Ar-Ge çalışmaları yapılmakta ve bu alanda, yoğuşmalı ürünlere odaklanılmaktadır. 2015 yılı itibarı ile kombideki tüm proje portföyünün yoğuşmalı kombilerden oluşması hedeflenmektedir.


Geri Dönüşüm: 2008 yılında başlatılan ürün geri dönüşümünü arttırma projesi ile birlikte, ambalaj tasarımında kahverengi kutuya geçiş yapılmış ve bu sayede ürün geri dönüşümü %10 oranında arttırılmıştır. 2011 yılında hayata geçirilen proje ile üretim için gerekli olan parçaların temininde yüksek dayanıklılığa sahip geri dönüşümlü kasa kullanımı ile parçaların tekrarlı bir şekilde kullanımına geçilmiş ve %80 oranında tasarruf sağlanmıştır.


2011 yılında Ar-Ge tarafından tasarlanan parçaların dahili olarak üretilebilmesi için Parça Üretim Tesisi kurulmuştur. Bununla birlikte malzeme taşımada yıllık 50 ton yakıt tasarrufu ile yaklaşık 5 ton daha az CO2 salımı sağlanmıştır. 


Öncelikle, 2015 yılına kadar mevcut durumda üretimi yapılan ve yeni tasarlanacak tüm ürünlerde, geri dönüşüm oranının mevcut oranına göre % 10 iyileştirilmesi hedeflenmektedir.


Yenilenebilir: Ürünlerde yenilenebilir enerjinin kullanımı anlamında 2011 yılında devreye alınan Rollbond Güneş Enerjisi Sistemi ile %100 yenilenebilir enerji kaynağı kullanımı sayesinde sıcak su temininde “sıfır emisyon” salımı sağlanmıştır. 

2012 yılında Türkiye ve Ortadoğu pazarlarının ihtiyaçları doğrultusunda Lykia Güneş Kollektörü Projesi devreye alınmış olup seçici yüzeyli kompakt güneş kolektörleri tasarlanmıştır.


2020 yılına kadar proje portföyünün %50’sinin yenilenebilir enerji projelerine ayrılması hedeflenmektedir.


2) Ürünler 

Enerji Verimliliği: Ürün teknolojisindeki araştırmalar sonucu yüksek verimli yoğuşmalı kombilerin geliştirilmesi ile konvansiyonel kombilere göre ortalama %20 oranında enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Bu da daire başına yıllık ortalama 400 m3 doğalgaz tasarrufu anlamına gelmektedir.


Enerji verimliliği ile ilgili yapılan çalışmalar sonucu yüksek verimli kombiler (Nitromix 2011) ve birden çok kombinin bir arada kullanımını sağlayan kaskad sistem (Premix Kaskad - 2006) projeleri DemirDöküm Ar-Ge tarafından gerçekleştirilmiştir. 

2013 ilk yarısında devreye alınan Nitromix Kaskad Projesi, birden fazla premix yoğuşmalı kombinin beraber çalışmasını sağlayarak maksimum 210 kW‘ lık merkezi sistem için ısıtma çözümü sunmaktadır.


2020 yılına kadar proje portföyünün % 30’unun enerji verimliliği sağlayan projelere ayrılması planlanıyor. Bunlar arasında yüksek kapasiteli yoğuşmalı kombiler, bütünleşik ısıtma-soğutma sistemi projesi ve akıllı kontrol cihazları ile akıllı sistemler yer almaktadır.


Malzeme Verimliliği: Malzeme verimliliği ile ilgili yapılan çalışmalar sonucu, 2003 yılından itibaren kombi boyutları %16,5 oranında düşürülmüş, bununla beraber kombinin üretimi için gerekli olan enerji ve atmosfere salınan gaz miktarı da aynı oranda azaltılmıştır. Yapılan diğer bir proje de aynı güvenlik seviyesinde ambalajlama için yeni ambalaj tasarımı geliştirilmesidir. Bu sayede ürün ambalajı için gerekli olan strofor miktarı %20 oranında azaltılmıştır.


Ürün ve üretim teknolojisi bir araya getirildiğinde bir ürünün üretimi için gerekli olan enerji, su miktarı ve o ürünün üretimi için atmosfere salınan emisyon miktarı, gelecekte ürün ambalajlarında belirtilecektir. Tüketiciler bu değerlere göre satın alma 

kararlarını şekillendireceklerdir. Dolayısıyla daha az enerji tüketerek aynı fonksiyonlara sahip ürün üretmek, daha kompakt boyutlara sahip ürün tasarımı ve daha teknolojik üretim ile mümkün olacaktır. 


Bu nedenle DemirDöküm Ar-Ge, ürünlerin özellikle test edilebilirliği konularında inovatif bir proje hayata geçirmiştir. Vaillant Group ile yapılan ortak proje sonucunda Türkiye’de ilk defa yoğuşmalı kombilerin, su yerine aynı koşulları oluşturarak hava ile test edilebilecek şekilde tasarımı yapılmış ve üretimde su kullanımı gerekliliği ortadan kaldırılmıştır. 2011 yılında öncelikle Nitromix kombi üretiminde devreye alınan test standı sayesinde 3.000 ton su tasarrufu yapılmıştır. Bununla birlikte, 2016 yılına kadar diğer ürünlerde de devreye alınacak bu sistem sayesinde yıllık 15.000 ton su tasarrufu sağlanması hedeflenmektedir.


Akıllı Sistemler, Sistem Çözümleri: DemirDöküm Ar-Ge, ürün gamında bulunan ürünleri, gelecekte birbiri ile entegre çalışacak şekilde tasarlamakta ve böylece mikro konutlardan makro yapıdaki konutlara kadar kullanımını sadece basit entegrasyon modülleri ile mümkün kılacak şekilde tasarımlarını geliştirmektedir. Bu cihazlar gelecekte birbiriyle konuşacak (M2M- machine to machine) sistemde tasarlanıyor olup, sistem çözümlerinde birbirini tamamlayacak özelliklere sahip olması için Ar-Ge projeleri yürütülmesi hedeflenmektedir. 


Hibrid çözümler (solar-ısı pompası, solar-şofben, kombi-ısı pompası), şu anda pazarda olmakla beraber, yakın gelecekte, özellikle A+++ sistemler (ürün kombinasyonları) ve sistem çözümleri müşterilerin kullanımında olacaktır. Ürün kombinasyonları ile hibrid çözümler başlı başına bir inovasyon konusu olup bu konfigürasyonlar sayesinde tüketiciler arzu edilen özelliklere sahip çözümleri; uygulanabilirlik, maliyet ve enerji verimliliği (kanuni zorunluluk olabilir) kriterlerine göre satın alma kararını verebileceklerdir.


Kullanıcı Dostu, Güvenli: DemirDöküm Ar-Ge, kullanıcı dostu ergonomik tasarıma sahip yüksek güvenlikli ürünler üzerine çalışmalar yapmaktadır. 2011 yılında devreye alınan Atron Kombi ve DT3 Termosifon ürünleri, focus grup çalışmaları kapsamında yapılan araştırmalar (bağımsız katılımcılar) sonucunda, kullanımı en kolay ve anlaşılır cihazlar seçilmişlerdir. Bu tasarımda, kullanıcılar ile birlikte yapılan birebir görüşmeler, pazar araştırmaları ve ürünlerimizin kullanımı ile ilgili sahadan elde edilen bilgiler kullanılmıştır. Müşterilerin en kolay anlayacağı ekran-düğme-tuş konfigürasyonu ile kullanılan düğme fonksiyon atamaları en kolay anlaşılır durumda tasarlanmıştır.  


Kullanım alışkanlıklarını da kaydederek enerji tasarrufu sağlayan akıllı cihazlar, Ar-Ge projeleri arasında yer almaktadır. Projede, “akıllı kontrol” ile kullanıcının kullanım alışkanlığı DemirDöküm yazılım ve donanım tasarımcıları tarafından geliştirilen akıllı 

algoritma sayesinde kaydedilir ve bu kullanım alışkanlıklarına göre cihaz kontrol edilir.


3) Süreçler

Hedefe Odaklı, Verimli, Yalın: Geliştirme süreçlerinde özellikle hedef odaklı bir yöntem olan Grup Geliştirme Süreci 2009 yılında devreye alınmıştır. Bununla birlikte proje performansının ölçümü için 2010 yılı itibarı ile Microsoft Project programının kullanımına geçilmiş olup, her projede görev atanan kişi görevi yerine getirdiğinde sistem üzerinde bunu doğrulamakta ve projede gerçekleşen çalışma saatleri raporlanabilmektedir.


Ar-Ge Merkezi’nin simülasyon, prototip ve test kabiliyetlerinin arttırılması için; yapısal ve akış analizleri yazılımları ile hızlı prototipleme ekipmanları yatırımı yapılmış olup bu kabiliyetlerin daha da arttırılabilmesi için 2013 yılı için yaklaşık 1 milyon TL yatırım planlanmıştır.


Bu noktada simülasyon bölümü; yapısal analizler ve akış analizleri ile proje ekiplerine tasarım sürecinin kısaltılması için çok büyük katkı sağlamaktadır. Simülasyon ile tasarlanan parça birebir simüle edilerek prototip aşamasına geçmeden tasarım optimizasyonu yapılarak proje büyüklüğüne bağlı olarak proje sürelerini ortalama 1 ay kısaltmaktadır.


Yetkinlik merkezi olarak DemirDöküm Ar-Ge’de CoC Elektronik, CoC Simülasyon, CoC Kablolama, CoC Termal Validasyon bölümleri Ar-Ge Merkezi’ne kazandırılmıştır.


4) Çalışanlar

DemirDöküm Ar-Ge, prensip olarak “açık inovasyon” modeli ile faaliyetlerini sürdürmektedir. DemirDöküm Ar-Ge, tüm dünyayı laboratuarı olarak görüyor, her türlü fikir ve bilgiyi mutlaka yararlı hale getirmek için kullanıyor. Özellikle inovasyon 

eğitimleri bu konuda çalışanların gelişimini destekliyor. Yaratıcı fikirlerin ortaya çıkarılması ve bunların sunumu ile ilgili mutlak katkı sağlamayı amaçlıyor.


Çalışanların sürekli gelişimleri için yalın üretim, yabancı dil, 5S, sarı kuşak, kara kuşak, yeşil kuşak, işçi sağlığı ve güvenliği ve meslek eğitimleri de sağlanmaktadır.