İhale

Demirel, Ecevit ve 1 Mayıs'a 'Merkez' piyangosu vuracak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez, Ziraat, Vakıflar ve Halk bankalarını taşıyıp Türkiye'nin finans merkezi yapacağı Ataşehir, 1970'lerde gecekondulaşarak kurulan ve Demirel, Ecevit, 1 Mayıs gibi 'gayriresmi adlarla' ünlenen mahalleleri ihya edecek.

İSTANBUL'un Anadolu Yakası'nda 1970'lerde, tarlalar ve kısmen Hazine arazileri üzerinde kurulan, siyasi kavgaların merkezi olan efsane mahalleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Finans Merkezi' projesi ihya edecek. Çünkü, Erdoğan'ın, Merkez, Ziraat, Vakıflar ve Halk bankalarını taşıyıp Türkiye'nin finans merkezi olmasını sağlayacağı Ataşehir, 1970'lerde gecekondulaşarak kurulan ve çok yüksek tansiyonlu siyasi çekişmelerin merkezi haline gelen Demirel, Ecevit ve 1 Mayıs gibi 'gayrıresmi adlarla' adlandırılan mahallerinin ya bitişiğinde ya da çok yakınında bulunuyor. 12 Eylül 1980'den sonra Mustafa Kemal Mahallesi, Yenisahra Mahallesi, Barbaros Mahallesi gibi 'resmi' isimler verilen bölgedenin solcu bölümünde 1970'lerde 'devrim mahkemeleri' bile kurulmuştu. Sağcıların egemen olduğu Yenisahra ise Demirel Mahallesi olarak anılıyordu ve Ülkücü komandoların koruması altındaydı.

KADERİN CİLVESİ: Ezilen, sorunlu, gelir düzeyi düşük bu mahallerin oyları 1994'ten sonra RP, sonrasında da Ak Parti'ye kaydı. DYP, ANAP ve CHP ise bu bölgede hızla eridi. CHP Anadolu Yakası'nda da Kadıköy'e 'gelir düzeyi yüksek' kitlelerin oturduğu bölgeye sıkıştı. Başbakan Erdoğan ve partisi ise bu partinin eski seçmenlerinin yeni tercihi olmayı başardı. Erdoğan'ın Ataşehir'de "Türkiye'nin Finans Merkezi'ni" yaratma girişimi Anadolu yakasında D 100 Karayolu'un üst kısmında kalan ve uzun süredir 'kentsel dönüşüm projelerine' konu olan bölgelerde yaşayanlar için 'zenginleştirici' etki yapacak. Böylece, 1970'lerin siyaset efsaneleri Bülent Ecevit ve Süleyman Demirel'i umut olarak gören eski 1 Mayıs, Ecevit ve Demirel mahallerinin ekonomik durumunda büyük iyileşmeyi 'rant silahıyla' Ak Parti sağlayacak.

YENİSAHRA SEÇİMDE ÇOK KRİTİK: 1970'lerin en 'politize' bölgelerinde son seçimlerde Ak Parti büyük başarı kazanmıştı. 1992'den beri gündemde olan Yenisahra ve Küçükbakkalköy'ü kapsayacak 'Erengazi' adıyla yeni belediye ihdası konusu hálá konuşuluyor. Ancak Kadıköy'ü kazanabilmek için Ak Parti'nin 2009'daki yerel seçimlerde "Kadıköy'e bağlı Yenisahra ve Barbaros'a daha sıcak baktığı" belirtiliyor. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Finans Merkezi Projesi'nin Ataşehir ile Ümraniye sınırı arasında bir yerde olacağını söyledi ve "insanların refah düzeyleri için yararlı olur. Bölgemizde Yenisahra, Barbaros, Atatürk, İnönü, Küçükbakkalköy, İçerenköy, ve Kayışdağ etkilenir" dedi. Yenisahra Mahallesi Muhtarı Şeref Uzun ise Barbaros Mahallesi ile birlikte nüfuslarının 50 bini bulduğunu belirterek, "Ataşehir zaten bizim mahalleleri olumlu etkiledi. İmar durumumuz aynı ama birilerinin arsa topladığını duyuyoruz" dedi.

Cüneyt Arkın'ın Deli Yusuf'u ve Erdoğan

1970'lerdeki gecekondulaşma ve kaçak yapılaşma furyasında kurulan eski 1 Mayıs Mahallesi'nin ve Yenisahra'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni projesiyle bir başka 'ironisi' daha bulunuyor. Cüneyt Arkın ve Zerrin Arbaş'ın başrolünü oynadığı, Atıf Yılmaz filmi 'Deli Yusuf' bu bölgede çekilmişti. Filmde fakir gecekondu halkıyla birlik olup, zengin ve kötü arazi simsarına karşı savaşan Deli Yusuf isimli bir kahramanı canlandıran Cüneyt Arkın, bu filmde 'zenginden alıp fakire dağıtan' Köroğlu efsanesini o döneme göre modernize etmişti. Şimdi de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'Paranın patronu finans şirketlerinin yaratacağı ranttan fakirlerin daha çok nasiplenmesinin' yolunu açıyor.

TOKİ: Ataşehir'de yerimiz hazır

TOPLUKonut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Sayın Başbakan'ın talimatıyla Ataşehir'i; Balkanlar'ın, Kafkaslar'ın ve Ortadoğu'nun finans merkezi yapma niyetimiz var" dedi. Bayraktar Ataşehir'deki arsanın 350-400 bin metrekarelik kısmının, Finans Merkezi'ne ayrılacağını ve mart ayı başında "görücüye çıkmaya" hazır olduklarını söyledi. Bayraktar, "Merkez Bankası da mı buraya taşınacak?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Ben onu bilemem ama, Ziraat, Halk ve Vakıfbank yöneticileriyle görüşüyoruz. Taşınmaları kesinleşirse, Merkez Bankası'na da yerimiz var. Sadece kamu sektörüne değil, özel bankalar ve finans kurumları da gelebilecek1." 

SADİ ÖZDEMİR