Genel

Demirin tonu 1.500 TL'ye ulaştı, inşaatçılar isyan etti!

Mart ayında 1.000 TL olan inşaat demirinin tonu temmuz başında 1.500 TL'ye ulaşınca inşaatçılar isyan etti. Sektör temsilcileri, yüzde 50'ye varan bu artışı 'fırsatçılık' olarak değerlendiriyor

İnşaat sektörünün ana hammaddelerinden demir, çimento, beton fiyatlarındaki oynaklık ve aşırı artış, inşaat şirketlerini isyan noktasına getirdi. Son olarak inşaat demiri fiyatlarında son 4 ay içerisinde yaşanan yüzde 50'lere varan artış, birçok inşaat firmasının planlarını alt üst etti. Milyarlarca liralık konut, AVM, ofis yatırımlarına imza atan inşaat ve gayrimenkul şirketlerinin yöneticileri bir an önce demir fiyatlarında yaşanan oynaklık ve artışa kamu otoritesinin müdahale etmesini istiyor. Marta kadar tonu bin ila bin 100 liradan satılan demir, mayıstan itibaren artış göstermeye başladı. İnşaat sezonunun açılmasıyla birlikte 1 Mayıs'ta tonu bin 255 ile bin 285 liradan satılan inşaat demirinin tonu, 25 Mayıs'ta bin 400 liraya çıktı. 31 1 Mayıs'ta ise tonu bin 530 liraya kadar yükselen demir, haziran ayında bin 485 liradan, temmuz ayında ise bin 500 liradan satılmaya başlandı. Demir üreticileri yükselen fiyatları, dolar ve hurda demirde yaşanan artışa bağlasa da, inşaat sektörünün önde gelen isimleri bu durumu demir üreticilerinin fırsatçılığına bağlıyor.

Ömer Faruk çelik-Sinpaş GYO İcra Kurulu Baş.
Kısa gün karıyla hareket edilmemeli
Geçtiğimiz yıllarda inşaat sektöründeki durgunluğa bağlı olarak demir başta olmak üzere emtia fiyatları düşük seviyelerdeydi. Bugün sektördeki canlılığa paralel iç talebin yüksekliği ve ihracattaki artış nedeniyle demir üreticileri kar marjlarını artırdılar. Serbest piyasa koşullarında fiyatlara müdahale etmek mümkün değil. Ancak, demir üreticileri kısa gün karıyla hareket etmek yerine, uzun vadeli, istikrarlı ve sürdürülebilir bir fiyat politikasına sahip olmalılar.

Ali Dumankaya-Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi:
Ucuz konut üretenler zorlanacak
Bu fiyat artışları dünya piyasalarının genel seyri dışında gerçekleşiyor. 'Her fiyat artışında demir üreticileri dolar arttı, ihracat arttı, talep arttı, çin hurda topluyor' gibi gerekçeler öne sürüyor. Fiyatlardaki oynaklık inşaatçının planlarını da alt üst ediyor. Ucuz konut üreten, düşük kar marjıyla konut satan firmalar zor duruma giriyor. İnşaatlara devam etmek zorundayız. Zammı konut fiyatına da yansıtamıyoruz.

Ali Ağaoğlu-Ağaoğlu şžirketler Grubu Başkanı:
Hesaplamalar iyi yapılmalı
Demirdeki fiyat hareketliliği baş döndürücü. Bu oynaklık, başta çimento ve beton olmak üzere birçok malzemenin fiyatını etkiliyor. Serbest piyasa koşullarında buna müdahale edilemiyor. Bizler inşaatlara devam etmek zorundayız. İnşaat şirketlerinin, konut üreticilerinin maliyet hesaplarını iyi yapması gerekiyor. Ucuz konut projeleri üreten şirketler böylesi süreçlerde hesaplarını iyi yapmazlarsa zarar görebilirler.

Süleyman çetinsaya Avrupa Konutları İcra Kurulu Başkanı:
İnşaatta istihdam kaybı söz konusu
Demir fiyatlarındaki anlaşılması güç hareketlilik inşaat sektörüne zarar veriyor. Demir üreticileri her ne kadar çeşitli gerekçeler öne sürse de arz talep dengesine göre fiyatlarla oynuyor. Birçok inşaat şirketi demir fiyatları düşer beklentisiyle inşaatlarını yavaşlatıyor, istihdam kaybı yaşanıyor. Bu fırsatçılığın önüne geçilmesi için devletin demirde ithalatın önünü açması gerekiyor.

Sabah