16 / 05 / 2024

Demirören AVM'nin inşaasına ceza verilmemiş!

Demirören AVM'nin inşaasına ceza verilmemiş!

Beyoğlu Belediyesi'nin; ilçe sınırlarında inşa edilen alışveriş merkezinin Ağa Camii'nin zemininde çökmeler ve duvarında çatlaklar meydana getirmesine rağmen Demirören Şirketler Grubu'na 5 yıldır ceza vermediği ortaya çıktı



 

İstanbul 2. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun; Demirören AVM inşa edilirken hemen yanında bulunan Ağa Camii'nin yapısına büyük tahribat yapılmasının ardından Ağa Camii'nin ibadete kapatılması yönünde karar alması kamuoyunda geniş yankı buldu.

CAMİ TAHRİP EDİLMİŞ, CEZA VERİLMEMİŞ!

Beyoğlu Belediyesi'nin; ilçe sınırlarında inşa edilen alışveriş merkezinin Ağa Camii'nin zemininde çökmeler ve duvarında çatlaklar meydana getirmesine rağmen Demirören Şirketler Grubu'na 5 yıldır ceza vermediği ortaya çıktı. Beyoğlu Belediyesi'nin, kaçak olmasına rağmen söz konusu inşaatı mühür-lemediği, elektrik ve suyunu kesmediği öğrenildi. Belediye Encümeni'nin; Demirören AVM inşa edilirken mühürlenmesi yönünde karar almaması dikkat çekici bulunuyor.

GÜNAY, KURUL MÜDÜRÜ TÜRKELİ'Yİ GÖREVDEN ALDI

Demirören AVM; vatandaşların kullandığı sokağı 2 metre işgal etti, Demirören AVM'nin yerin altına açtığı 5 katlı otopark Ağa Camii'ne zarar verdi. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay; Demirören AVM için 19 bin metrekare inşaata izin verilirken, 50 bin metrekarelik bir inşaat alanına ulaşmasına göz yuman İstanbul Kentsel Yenileme Alanları Kurul Müdürü Zerrin Türkeli'yi görevinden aldı. Türkeli, Yıldız Sarayı'na gönderildi.

"KURUL SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞ!"

Beyoğlu Belediyesi Basın Koordinatörlüğü; İstanbul 2. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun; Ağa Camii'nin ibadete kapatılması yönünde aldığı kararla ilgili yazılı sorularımızı cevaplandırdı.

Basın Koordinatörlüğü; "Ağa Camii'nin yapısına büyük tahribat yaptığı belgelenen Demirören Şirketler Grubu'na herhangi bir ceza uygulandı mı" sorumuza; "Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 2. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunmuştur" şeklinde cevap verdi.

PROJE ÜZERİNDEN 16 AY GEÇTİ, H L RAPOR BEKLENİYOR

27 Mart 2010 tarihinde, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın himaye ve koordinasyonunda Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Taksim Gayrimenkul Yatırım Geliştirme ve işletmecilik A.Ş. arasında tarihi Hüseyin Ağa Camii'nin restorasyonu için belediye başkanlık binasında protokol imzalanmıştı.

Beyoğlu Belediyesi Basın Koordinatörlüğü; protokol çerçevesinde Ağa Camii'nin röleve çalışması, ve restorasyon çalışmalarının, Taksim Gayrimenkul Yatırım Geliştirme ve işletmecilik A.Ş tarafından hazırlandığını ve hazırlanan çalışmaların Anıtlar Yüksek Kurulu'na sunulduğunu açıkladı. Basın Koordinatörlüğü açıklamasında, Ağa Camii'nin röleve çalışmasının Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylandığı hatırlatılarak, "Sonraki aşama olan restütisyon ve restorasyon çalışmaları için Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 2. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün belirlediği restorasyon uzmanları tarafından hazırlanacak bilimsel rapor beklenmektedir ve çalışma sürmektedir. Bilimsel rapor onayı sonrasında restorasyon uygulama inşaatı başlayacaktır" denildi.

"CAMİDE CAN VE MAL GÜVENLİĞİNİN KORUNMASI İLE İLGİLİ TEDBİRLER ALINMIŞTIR"

Basın Koordinatörlüğü; İstanbul 2. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararının Beyoğlu Belediyesi'ne ulaştığını belirterek "Kurul kararı uygulanmaktadır. Camide can ve mal güvenliğinin korunması ile ilgili tedbirler alınmıştır ve takip edilmektedir" açıklamasında bulundu.

19 BİN M2 İNŞAATA İZİN VERİLDİ, 50 BİN M2'YE ÇIKILDI

Kültür Bakanlığı Teftiş Kurulu; Demirören AVM'nin üçte birinin yıkılmasını, kaçak kısımlara göz yumanların yargılanmasını istemişti. Basında yer alan rapora göre; inşaatın kaçak kısımlarına göz yuman Yenileme Alanı Koruma Kurulu üyeleri, Beyoğlu Belediye Başkanlığı'nın üst düzey yetkilileri ve Demirören AVM'nin sahipleri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmişti. Raporda 2004'te 19 bin metrekare inşaata izin verilen, ancak 7 yıl içerisinde 50 bin metrekarelik bir inşaat alanına ulaşan AVM'nin üçte birlik kısmının yıkılması da istenmişti. Raporda kaçak inşaata göz yuman Koruma Kurulu üyelerinin, bakanlık tarafından görevden alınması da .talep edilmişti.

"CAN VE MAL GÜVENLİĞİ İÇİN İBADETE KAPATILSIN"

Gazetemiz, "Demirören Şirketler Grubu tahrip etti, Ağa Camii ibadete kapatılıyor!" başlıklı haberinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı istanbul 2. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun; can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi için Ağa Camii'nin ibadete kapatılmasını istediğine yönelik kararını yayınlamıştı.

AVM'NİN SON İKİ KATI KAÇAK, YER ALTINDA DA KAÇAK BÖLÜMLER VAR

Teftiş Kurulu raporunda; Demirören AVM'nin hem son iki katı hem yer altındaki kısımların bîr bölümü hem de arkaya uzanan blokların bir kısmının kaçak olduğuna, yeraltında 30 metre derinliğe inen Demirören Şirketler Grubu'nun, bunu yaparken de çevredeki tarihi eserlere zarar verdiğine dikkat çekiliyor. Rapora qore; Demirören grubu, inşaat yaparken tescilli bazı binaları yıkmak ya da onlara zarar vermekle de suçlanmıştı. İnşaat atanının yakınındaki birçok tarihi eserde çatlaklar oluşmuştu.

Ayrıca AVM yapılırken Ağa Camii'nin tahrip olmasına sessiz kalan 2 Nolu Koruma Kurulu üyeleriyle ilgili de bakanlık soruşturma başlattı.

Kenan Kıran / VAKİT

 


Geri Dön