Genel

Demirören AVM'nin kaçak bölümü yıkıldı!

Demirören AVM inşa edilirken hemen yanında bulunan Ağa Camii'ne zarar vermesinin tesbiti ve Ağa Camii'nin ibadete kapatılması yönünde karar almasına yönelik Akit Gazetesi'nin yaptığı haber hakkında Beyoğlu Belediyesi açıklamada bulundu

İstanbul 2. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun; Demirören AVM inşa edilirken hemen yanında bulunan Ağa Camii'ne zarar vermesinin tesbiti ve Ağa Camii'nin ibadete kapatılması yönünde karar almasına yönelik haberimiz hakkında Beyoğlu Belediyesi açıklamada bulundu.

'KAçAK BÖLÜMÜN TAMAMI YIKTIRILMIşžTIR'

Açıklamada, Demirören AVM konusunda Beyoğlu Belediyesi'nin üzerine düşen görevi yerine getirdiği bildirildi.

Söz konusu durumun binanın eski ve yeni fotoğraflarından da açıkça görüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, 'Ancak inşaat tamamlandığında belediyemizce bu binada 04.02.2011 tarih ve 1908 sayılı Yapı Tatil Tutanağı ile tespit edilen projeye aykırı kaçak kısımlar için encümenimizde 13.03.2011 tarihinde 307 sayılı yıkım kararı alınmıştır. Sonuçta Anıtlar Kurulu'nun da işaretlediği 1700 metrekarelik kaçak bölümün tamamı belediyemizce yıktırılmıştır. Ayrıca, projeye aykırı işlemlerinden dolayı düzenlenen yapı tatil tutanaklarıyla Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığıma üç kez suç duyurusunda bulunulmuş ve çeşitli kısıtlamalara gidilmiştir. Ancak davalı tarafın başvurusu üzerine yargı çeşitli kereler yürütmeyi durdurma kararları almıştır' denildi.

'İNşžAATIN CAMİMİZE VERDİÄžİ HASARI TESPİT ETTİRDİK'

Açıklamada; tarihi Hüseyin Ağa Camii'nin Beyoğlu'nun gözbebeği olduğu belirtilerek, 'Demirören AVM inşaatının bu camimize verdiği hasarı gözlemleyip tespit ettirdik. Ardından yetkili kurumlar olan Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Anıtlar Kurulu'nu harekete geçirdik. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 2. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, Ağa Camii'ndeki tahribat için ilgililer hakkında suç duyurusunda bulundu. Yasal süreç devam ederken işi hızlandırmak için ilgili firmadan yasal taahhüt aldık. Yani camimizin restorasyonu için Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Taksim Gayrimenkul Yatırım Geliştirme ve İşletmecilik A.şž. arasında belediyemizde protokol imzalattık.

Protokol çerçevesinde Ağa Camii'nin röleve, restütisyon ve restorasyon çalışmaları, Taksim Gayrimenkul Yatırım Geliştirme ve İşletmecilik A.şž. tarafından hazırlanarak Anıtlar Yüksek Kurulu'na sunuldu. Röleve çalışması Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylandı. Sonraki aşama olan restütisyon ve restorasyon çalışmaları için Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 2. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun ve Vakıflar Bölge Mü ¬dürlüğümün belirlediği restorasyon uzmanları tarafından hazırlanacak bilimsel rapor beklenmektedir. Bilimsel rapor onayı sonrasında restorasyon uygulama inşaatı başlayacaktır. Halen camide can ve mal güvenliğinin korunması ile ilgili tedbirler alınmıştır ve takip edilmektedir' denildi.

Gazetemizin, 22 Temmuz 2011 tarihli nüshasında 'Demirören şžirketler Grubu tahrip etti, Ağa Camii ibadete kapatılıyor' ve 25 Temmuz 2011 tarihli nüshasında 'Demirören AVM'nin inşaasına ceza verilmemiş, rezalet büyüyor' başlıklı haberlerde, Ağa Camii'nin tahrip edilme süreci haberleştirilmişti.
Akit