07 / 05 / 2024

Demirören Grubu, Ağa Camii'yi restore edecek!

Demirören Grubu, Ağa Camii'yi restore edecek!

Taksim'deki Ağa Camii'nin onarımı nihayet son buluyor. Ağa Camii'nin yanında AVM inşaatı yapan ve burayı açan Demirören Grubu, bu dönem içinde caminin temeline ciddi zarar vermişti. Demirören Grubu, Vakıflar Müdürlüğü Anıtlar Kurulu'na son projelerini sun



Çok yakın bir zamanda caminin restorasyonu başlayacak. Demirören grubu, "Sözümüzün arkasındayız, Anıtlar Kurulu'ndan onay çıksın, masrafları biz karşılayacağız" açıklaması yaptı.

1597 yılında İsmail Ağa tarafından yaptırılan Taksim'in tek camisi Hüseyin Ağa Camii, yanında Demirören Şirketler Grubu tarafından yaptırılan bir inşaat yüzünden yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış, caminin içinde büyük tahribat meydana gelmişti. Büyük risk altında olan camide namaz kılmaya gelenler ise büyük endişe duyduklarını defalarca dile getirmişti.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Beyoğlu Belediyesi'ne resmi yazı yazarak inşaatın durdurulmasını istemiş ve Beyoğlu Sulh Hukuk Hkimliği'ne de camiye verilen zararın tespiti için başvuruda bulunmuştu. Hukuki süreç devam ederken Demirören grubu, inşaatını bitirerek Demirören AVM'yi açtı. Daha sonra Taksim Gayrimenkul Yatırım Geliştirme ve işletmecilik A.Ş. adına Tayfun Demirören ve istanbul Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Özekinci tarafından protokol imzalanmış, Demirören grubu camiyle ilgili yapılan bütün masrafları üstleneceğine dair söz vermişti. Bu açıklamaların ardından aylar geçti. Vakıflar Müdürlüğü yetkilileri Ağa Cami'nde defalarca inceleme yaptı. Daha sonra bu incelemeler bir rapor haline getirilerek Anıtlar Kurulu'na sunuldu. Caminin onarımında son aşamaya gelindi. Şimdi Anıtlar Kurulu'ndan çıkacak onay bekleniyor.

DAHA ÖNCE YAPILAN ONARIMLAR ORJİNALLİĞİ BOZMUŞ

Konuyla ilgili Akit'e açıklamalarda bulunan Demirören grubunun proje takipçisi Vedat Güngör, "Anıtlar Kurulu, caminin restorasyonu için proje istedi. Projeler hazırlandı. Belediyeye verildi. Onlar da Vakıflarla birlikte Anıtlar Kurulu'na teslim etti. Bilirkişi heyeti oluşturuldu. Bu heyet nasıl restorasyon edilir onun planlarını hazırladı. Ağa Cami daha önce de restore edilmiş ve o zaman orjinalliği bozulmuş. Bunları kökünden çözüm için proje hazırlandı. Anıtlar Kurulu'nun kararının ardından restorasyon başlayacak" dedi.

ÖZEKİNCİ: BİRKAÇ AYA RESTORASYON BAŞLAR

Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Özekinci ise, Demirören grubuyla protokolün imzalandığını ve restorasyon projesinin hazırlanarak Anıtlar Kurulu'na sunulduğunu söyledi. Özekinci, "Kuruldan onay alındıktan hemen sonra restorasyon başlanacak. Şu anda top kurulda. Birkaç aya kadar rapor çıkar. Herhangi bir sıkıntı yok" şeklinde konuştu.
Akit


Geri Dön