Sektörel

Demirtaş OSB, ileri arıtma için 4 pilot tesis kurdu!

Buhar ve Elektrik Üretim Tesisi ÇED Raporu onaylanan Demirtaş OSB, ileri arıtma teknolojisiyle projede kullanılacak suyu geri kazanacak. 2016’da devreye alınacak tesis için 4 uluslararası firma bölgede pilot tesis kurdu.

Bölgedeki tüm buhar ihtiyacı ile elektrik tüketiminin üçte birini karşılayacak olan Buhar ve Elektrik Üretim Tesisi’nde ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nca yeterli bulunarak nihai kabulü yapılan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB), yeni bir çevre yatırıma daha hazırlanıyor. 25 bin metreküp/ günlük yeni bir arıtma tesisinin kurulumu için çalışmaları başlatan DOSAB, ileri arıtma teknolojisiyle kullanılan suyu geri kazanacak. Tesisin 2016’da devreye alınması planlanıyor. Konuyla ilgili bilgi veren DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman, yatırımın Buhar ve Elektrik Üretim Tesisi ile birlikte çalışacağını belirterek, “Membran Biyoreaktör (MBR) olarak planlanan tesiste çıkan su, reverse osmoz veya nano filtrasyon gibi ileri arıtma teknolojisine tabi tutularak geri kazanılacak. Bu su Buhar ve Elektrik Üretim Tesisi’nin 10 bin metreküplük su ihtiyacını da karşılayacak. Böylelikle çevreci bir yaklaşımla, Buhar ve Elektrik Üretim Tesisi’nde yer altı veya baraj suyu kullanılmayacak” dedi. 



MBR tesisi kurulumunda en önemli adımın doğru membran seçimi olduğuna işaret eden Kahraman, bu konuda da farklı bir uygulamaya giderek DOSAB içinde pilot tesisler çalışması yürüttüklerini söyledi. Microdyne Nadir (Almanya), Koch (Almanya), Kubota (Japonya) ve GE Power&Water (ABD) olmak üzere dört uluslararası firmaya DOSAB Arıtma Tesisi’nde pilot ölçekli tesisler kurdurdukların anlatan Kahraman, pilot tesislere verilen atık su ve her bir pilot tesisten çıkan arıtılmış suya ait analizlerin akredite laboratuvar ile DOSAB laboratuvarında yapıldığını, çalışmalar neticesine göre kurulması planlanan MBR tesisi için en uygun membran modülleri seçeceklerini dile getirdi. 


“31 Mart’taki kesinti enerjinin önemini gösterdi” 


Enerji arz güvenliğinin hayati önemdeki konulardan biri olduğuna dikkat çeken Kahraman, enerji maliyetlerini düşürüp, verimlilik artışını sağlayarak, sanayinin küresel ticarette rekabet gücünü yükseltmek için proje üretmenin gerekli olduğunun altını çizdi. 31 Mart tarihinde yaşanan elektrik kesintisiyle bu önemin bir kez daha gündeme geldiğine işaret eden Kahraman, “Bu kesinti bize bir kez daha gösterdi ki, enerji arz güvenliğine katkı açısından da son derece doğru bir proje üretmişiz. Enerjide dışa bağımlılık arz şoklarına karşı bizleri savunmasız kılıyor. Yerli kaynaklı ve yenilenebilir enerji projeleri arz güvenliği açısından son derece önemli. DOSAB hem böyle bir projeyi hayata geçirmenin hem de çevresel etkiler anlamında dünyadaki en son teknolojileri kullanarak, mevcut buhar tesislerinin yerini almasıyla hava kalitesini daha iyileştirecek bir yatırımın arifesinde” diye konuştu. 


Elektrik üretim tesisi için top bakanlıkta 


DOSAB’ın hayata geçirmeyi planladığı ve kamuoyunda tartışmalara neden olan yerli kömür kaynaklı Buhar ve Elektrik Üretim Tesisi ile ilgili olarak da bilgi veren Başkan Ferudun Kahraman şunları söyledi: “ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nca yeterli bulundu ve nihai kabulü yapıldı. Rapor, 1-10 Nisan tarihleri arasında da halkın görüş ve önerilerine açıldı, son kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verecek. Sadece DOSAB kaynaklı, doğalgaz ithalat faturamız yılda 100 milyon dolar, 10 yılda yaklaşık 1 milyar dolar düşmüş, dış ticaret açığımız ve cari açığımız olumlu etkilenmiş olacak.” Projenin yaklaşık 120 milyon dolar yatırımla, bölgedeki tüm buhar ihtiyacı ile elektrik tüketiminin üçte birini karşılayacağını vurgulayan Kahraman, Bakanlıktan olumlu görüş beklediklerini, çevre konusunda son teknolojinin kullanılacağı tesisin ihalesini bu yıl yapmak istediklerini aktardı.


Bölgeden 4 milyar ihracat gerçekleşti


484 hektar büyüklüğe sahip DOSAB, 1990 yılında OSB statüsünü kazandı. Alanın 384 hektarını sanayi parselleri oluştururken, 439 firmanın faaliyet gösterdiği bölgenin doluluk oranı yüzde 90. Geçen yıl 4 milyar dolar ihracat gerçekleştirilen bölge 42 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bölgede yüzde 68 oranında tekstil sektörünün ağırlığı bulunurken, onu yüzde 20 ile otomotiv sektörü izliyor. Geçen yıl 1,1 milyar kWh elektrik tüketen DOSAB’ın SCADA sisteminin yanı sıra 70 bin metreküp/gün kapasiteli atık su arıtma tesisi de sanayicilere hizmet veriyor.



Dünya