Ticari

Demiryolları, havayolları gibi özel olacak!

TCDD Teşkilat Yasası'na göre demiryollarına da havayolu modeli uygulanacak ve özel sektör lisans alarak şehirlerarası hat çekecek, seferleri düzenleyecek


Tren işletmeciliğinde, yeni bir dönemin kapılarını açacak hazırlıklar büyük bir hızla yapılıyor. Buna göre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı TCDD'nin tekeli kaldırılarak özel sektörün de tren işletmesi sağlanacak. Özel sektör lisans alarak demiryollarında yolcu ve yük taşıyacak. Havayollarında olduğu gibi tren seferlerini TCDD belirleyecek. Bilet fiyatlarını ise özel sektör kendisi tayin edecek.


Yapı 4 kola ayrılacak


Şu anki düzenlemede TCDD, demiryollarının düzenleme ve denetleme ile altyapı hizmet sunucusu ve kullanıcısı konumunda bulunuyor. Yapılanma ile bu yapı 4 kola ayrılacak. Düzenleme ve denetleme otoritesi "Demiryolları Genel Müdürlüğü"ne, inceleme ve tavsiye birimi "Kaza Araştırma Ve İnceleme Kurulu"na, altyapı hizmetleri "Devlet Demiryolları İşletmesi"ne, taşımacılık hizmetleri ise "Türktren" adına TCDD ve özel sektöre verilecek. Yapılanma ile TCDD altyapı hizmetlerini yapacak, araç yatırımları ise özel sektöre bırakılacak.


Çok yönlü denetim


Türktren ile özel sektörün de demiryollarına yatırım yapması sağlanırken, kurulacak düzenleme ve denetleme organıyla hem TCDD hem özel sektör işletmesi denetlenmiş olacak. Demiryollarına yap-işlet-devret modeli de getiriliyor. Yüksek hızlı tren hattı inşa eden şirketler 49 yıllığına bu hatta yolcu taşıyacak. Firmalar vagonları ve lokomotifleri TCDD'den kiralayabilecekleri gibi kendileri de satın alabilecek.


6,5 milyar $ yatırım


TCDD, 2002-2011 yılları arasında demiryolu projelerine 6,5 milyar dolar yatırım yaptı. 2010-2011 yılları içerisinde bin 457 kilometre demiryolu hattını yenilendi. Kurumun araç filosunun yüzde 58'i 20 yaşın üzerinde. 2023 yılına kadar 10 bin kilometre Yüksek Hızlı Tren (YHT) ve 4 bin kilometre konvansiyonel hat yapılarak demiryolu ağının 25 bin 940 kilometreye yükseltilmesinin hedeflendiği öğrenildi.


Uygulama 2013'te


Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) dünkü meclis toplantısına katılan Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım da, konuyla ilgili bilgiler verdi. Yıldırım, demiryollarının serbestleşmesi konusunu geçen pazartesi günü Bakanlar Kurulu'na sunduklarını, demiryollarının gelecek yıl serbest hale geleceğini açıkladı. Yıldırım, "9 yıllık yatırımlarla demiryolları artık serbestleşecek hale geldi" dedi.