Demokrat Parti binası 'Genel Merkez' oldu!
Yargı, Demokrat Parti binasını, “sosyal kültürel tesise” dönüştüren Büyükşehir Belediye Meclis kararını, “imar mevzuatına, şehircilik esaslarına, kamu yararına ve hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle iptal etti.
Yargı, 30 Mart yerel seçimleri öncesi Demokrat Parti binasını, “sosyal kültürel tesise” dönüştüren Büyükşehir Belediye Meclis kararını, “imar mevzuatına, şehircilik esaslarına, kamu yararına ve hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle iptal etti. Kararın, DP’nin Mansur Yavaş hamlesi üzerine alındığı iddia edilmişti.
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ANAP liderliği döneminde parti genel merkezi olarak yaptırdığı petek kubbeli binayla ilgili, Demokrat Parti (DP) ile Büyükşehir Belediyesi arasında süren kavgaya mahkeme nokta koydu. Ankara 8’inci İdare Mahkemesi, DP’nin genel merkez olarak kullandığı binanın “sosyal kültürel tesise” dönüştürülmesini öngören Büyükşehir Belediye Meclisi kararını iptal etti.
Kapsamlı bir gerekçe yazan mahkeme, belediye meclisi kararının “teknik ve bilimsel verilerle desteklenmediği” gibi “imar mevzuatına, şehircilik esaslarına, kamu yararına ve hukuka aykırı olduğuna” hükmetti.
Büyükşehir Belediyesi’nce mahkemeye gönderilen savunmada, binanın Türkiye’de ilk siyasi parti genel merkezi olduğu, bu özelliğini korumak amacıyla sosyal kültürel tesis alanına dönüştürüldüğü belirtildi. Mahkemece atanan bilirkişiler, genel merkez binası ile Dışişleri Bakanlığı’nın yer aldığı alanda ayrıntılı incelemelerden sonra rapor hazırladı.
ATIL DURUMDA DEĞİL
Bilirkişi raporunda, plan değişikliğine gerekçe gösterilen mevzuatın tersine binanın atıl durumda olmadığı, halen parti genel merkezi olarak kullanıldığı, plandaki tesislerin yapılması durumunda “kamulaştırma” gerekeceği, ancak bunun maliyetinin de hesaplanmadığı kaydedildi. İmar değişikliğinin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla da çeliştiği belirtilen raporda, “Bölgede sosyal ve kültürel tesis alanına ihtiyaç olup olmadığı, öngörülen kütüphane, sergi salonu, müze, sinema ve tiyatro, kreş, anaokulu, kurs, yurt, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, yaşlı ve engelli bakım evi, rehabilitasyon merkezi, kadın ve çocuk sığınma evi, şefkat evleri gibi kullanımların nasıl ve ne şekilde yapının mevcut özelliğinin devamına katkı sağlayacağı hususlarında herhangi bir açıklama yapılmadığı” belirtildi.
OYBİRLİĞİYLE İPTAL
DP’nin yargıya taşıdığı işlemle ilgili Ankara 8’inci İdare Mahkemesi, 25 Mart’ta karar verdi. Karar taraflara yeni tebliğ edildi. İmar değişikliğini oybirliğiyle iptal eden mahkeme kararında, “Dosyadaki bilgi ve belgelerin değerlendirilmesinden, bilirkişiler tarafından getirilen görüş mahkememiz tarafından da yerinde görülmüş olup, plan değisikliğini zorunlu kılan hususların teknik ve bilimsel verilerle desteklenmemesi nedeniyle dava konusu işlemde, imar mevzuatına, şehircilik ilke ve esaslarına, kamu yararına ve hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” denildi.
YAVAŞ, "GÖKÇEK HAMLESİ" DEMİŞTİ
Demokrat Parti’nin 30 Mart 2014 yerel seçiminden önce Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday çıkarmaya hazırlandığı günlerde Büyükşehir Belediye Meclisi’nce alınan karar tartışmaya neden olmuşu. Belediye Meclis’nin 13 Aralık 2013’te yaptığı imar değişikliğiyle binanın sosyal-kültürel tesise dönüştürülmesine karar verilmişti. DP yönetimi, “Büyükşehir belediye başkan adayını belirleme çalışmalarını sonlandırdığımız bugünlerde alınan karar siyasi hesaplaşma amacı taşımaktadır” görüşünü bildirmişti. Daha sonra CHP’den aday olan Mansur Yavaş da DP’den adaylığının gündeme gelmesi üzerine, söz konusu kararın alındığını iddia ederek, “Parti yöneticilerinin genel merkez binasının satışından elde edecekleri gelirle seçim kampanyasını yürütme niyetleri basına yansıdı. Melih Gökçek’in bu duyumlar üzerine telaşa kapıldığı aşikardır ki; mülk sahiplerinin talebi olmadan ve imar yasasına aykırı olarak DP Genel Merkez Binasının Kültür Merkezi yapılması kararı alındığı kamuoyuna duyurulmuştur” demişti.
Hürriyet Ankara