Sektörel

Dengiz Kürşat: Yabancılara mal satışı yasası emlak sektörüne zarar verecek!

Kıbrıs Türk İş İnsanları Derneği (İŞAD) Uluslararası İlişkiler Kurulu Başkanı Dengiz Kürşat yaptığı açıklamada yabancılara mal satışı yasasının emlak sektörüne zarar vereceğini söyledi.

Kıbrıs Türk İş İnsanları Derneği (İŞAD) Uluslararası İlişkiler Kurulu Başkanı Dengiz Kürşat, Yabancılara Mal Satışı Yasası’yla ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. ADA TV’de Nupelda Karabuğday’ın sorularını cevaplayan Dengiz Kürşat  açıklamasında acele ile geçirilmiş olan yasanın, ülkenin en büyük ekonomik bacaklarından biri olan inşaat sektörüne ciddi zarar getireceğini söyledi.

Star Kıbrıs’ta yer alan habere göre Dengiz Kürşat açıklamasında taksitle mülk satın alan ve kontrat imzalayan yabancılara verilen süre zarfında işlemlerin yetişememesi durumunda ilgili kontratın yok hükmünde sayılmasının doğru olmadığına değindi. Açıklamasında dönemin yasal şartlarında mülk alan insanların mağdur edilmemesi gerekliliğine de değinen Dengiz Kürşat, “Haksız, sonuçları düşünülmemiş bir yasa bu. Tapu almasını istemediğimiz herhangi bir yabancı zaten tapu alma yetkisine sahip değildi. Eğer maliye, kayıt altına alıp vergi almak isteseydi makul olurdu. Kontratlar kaydedilip, tapu devir harcı ve KDV taksitle ödenebilirdi. Böyle bir durumdaMaliye’ye para akardı. Üst limit konulabilseydi, iş çözülecekti” ifadelerini kullandı.


Kıbrıs Türk İş İnsanları Derneği (İŞAD) Uluslararası İlişkiler Kurulu Başkanı Dengiz Kürşat’ın söz konusu Yabancılara Mal Satışı Yasası hakkında yapmış olduğu açıklamalardan öne çıkan başlıklar şu şekilde:“Yabancılar Kıbrıs’ı aldı gibi bir kara propaganda yaratıldı daha sonra alelacele bu yasa geçirildi. Sektör temsilcileriyle bu konunun ne kadar konuşulduğu konusunda kuşkularım var, çünkü kendilerini bu kadar negatif etkileyecek bir yasaya tamam diyecek değillerdi. En önemlisi de bu yabancıları getirmek için biz dişimizi tırnağımıza kattık, yabancı ülkelere gittik, bazı maliyetler üstlendik. Turizm Bakanlığı’nın yapmadığı kadar pek çok ülkede faaliyette bulunduk. Bu insanları buraya getirdik, başardık. Mülkiyet rejimi olan ülkede mal sattık. İnsanlar günün yasasına uygun biçimde malları satın aldılar. Kimisi tapularını üzerine aldı, kimisi de kontratla üzerinde tuttu. O günkü şartlarda da yasal olan buydu.” 

“Kalkıp acele ile bu yasayı değiştirdiler ve söz konusu yasanın bir takım maddelerinde de geçmişe dönük yapılan işlemlerde insanlara tapuları almak için belli bir süre verdiler. Taksitleri süren mülklerle ilgili, belli bir zaman içerisinde eğer tapu alınmazsa kontrat yok hükmünde sayılıyor. Ne demek yok hükmü? Yani siz o gayrimenkulü taksitle satın aldınız, koçana henüz gidilemeyen noktada kontrat yok hükmünde sayılıyor. Ben bunu hangi yabancıya nasıl anlatabilirim? Kontrat sonucu kazanılmış bir hak var ve bununla ilgili olarak tapu devir harçları çifteleniyor. Bu yaşa haksız, sonuçları düşünülmemiş bir yasa bu. Tapu almasını istemediğimiz herhangi bir yabancı zaten tapu alma yetkisine de sahip değildi. Maliye, kayıt altına alarak vergi almak isteseydi makul olurdu. Kontratlar kaydedilip, tapu devir harcı ve KDV taksitlerle ödenebilirdi. Bu durumda Maliye’ye para akardı. Üst limit konulabilseydi eğer iş çözülecekti.”

 

Asgari ücret eriyor! 2024’ün ilk 8 ayında 5 bin 430 TL buhar oldu!

Evlilik kredisi uygulamasında yeni dönem başladı

Prof. Dr. Hasan Sözbilir açıkladı: O fayda 3 segment birden kırılırsa 7'den büyük deprem olabilir!