06 / 05 / 2024

Deniz Karataş: Ruslar konutlarını yine Ruslara satıyor!

Deniz Karataş: Ruslar konutlarını yine Ruslara satıyor!

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş; "Rus hükümetinden çekinen Rusların da gayrimenkullerinden vazgeçmediklerini, ancak ülkesinden gelebilecek baskılara karşı daire satışı yapacaksa bu satışı yine Rus vatandaşlarına yapıyorlar" dedi



Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Karataş "İki ülke arasındaki gerginliği gayrimenkul sektöründe şu ana kadar hissetmedik. Ruslara konut satışı devam ediyor. Rus hükümetinden çekinen Rusların da gayrimenkullerinden vazgeçmediklerini, ancak ülkesinden gelebilecek baskılara karşı daire satışı yapacaksa bu satışı yine Rus vatandaşlarına yaptıklarını görüyoruz" dedi.


Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, Türkiye ile Rusya arasındaki gerginlikten gayrimenkul sektörünün şu ana kadar etkilenmediğini belirterek, "Rus hükümetinden çekinen Rusların da gayrimenkullerinden vazgeçmediklerini, ancak ülkesinden gelebilecek baskılara karşı daire satışı yapacaksa bu satışı yine Rus vatandaşlarına yaptıklarını görüyoruz" dedi.


Karataş, 2015 yılının ocak-kasım döneminde Türkiye'de yabancılara yaklaşık 21 bin konut satıldığını, bunun yaklaşık yüzde 10'unun Rus vatandaşlarınca alındığını söyledi.


Türkiye ile Rusya arasında 24 Kasım 2015'ten itibaren başlayan gerilimden gayrimenkul sektörünün şu ana kadar etkilenmediğini vurgulayan Karataş, şöyle konuştu:


"İki ülke arasındaki gerginliği, gayrimenkul sektöründe şu ana kadar hissetmedik. Ruslara konut satışı devam ediyor. Yani Ruslar 'biz Antalya'dan vazgeçtik, artık buradan gidiyoruz' demediler. Müteahhit ve emlakçı arkadaşlarımızla yaptığımız diyaloglarda, Rus hükümetinden çekinen Rusların da gayrimenkullerinden vazgeçmediklerini, ancak ülkesinden gelebilecek baskılara karşı daire satışı yapacaklarsa bu satışı yine Rus vatandaşlarına yaptıklarını görüyoruz. Yani hükümetle sıkı iş yapan Rusların da dairelerinden vazgeçmediklerini, ancak kendilerini emniyete alma açısından çok gerçekçi satışlar yapmadıklarını söyleyebiliriz. Nitekim krizin de uzun süreli olacağını düşünmüyoruz. Her iki tarafın da zarar ettiği bir sürtüşmenin uzun soluklu olması beklenmez."


Karatay, inşaat sektöründe işlerin uzun soluklu olduğunu, 5 katlı bir binanın tamamlanmasında bile en az 1,5-2 yıla ihtiyaç olduğunu anlatarak, "İnşaat sektörü hızlı etkilenen bir sektör değildir. Yalnız, etkilendiği zaman da çabuk çıkabilen bir sektör değildir. Dolayısıyla umarım önümüzdeki süreçte hiç sıkıntı yaşanmaz" dedi.


ANTALYA'DA EN ÇOK ALMANLAR SATIN ALIYOR


Yabancıya konut satışında uzun yıllar birinciliği elinde bulunduran Antalya'nın bu yıl liderliği İstanbul'a kaptırdığını kaydeden Karataş, kentte en fazla konut alan milletin Almanlar olduğunu söyledi. Almanların ardından Rus, Irak, İngiliz ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelenlerin konut satın aldığını ifade eden Karataş, önümüzdeki süreçte Ortadoğu, İran ve Arap ülkelerinden ilginin devam edeceğini düşündüğünü dile getirdi.


KONUT FİYATLARI


Türkiye'de son bir yılda konut fiyatlarının en çok arttığı illerden birinin Antalya olduğunu belirten Karataş, merkez ilçelerde ciddi bir arsa sıkıntısı bulunduğunu bildirdi.


Karataş, arsa sorununun arz-talep dengesinde bozulmaya neden olduğunu ve konut stokunun yetersiz kaldığını ifade ederek, "Muratpaşa bölgesinde inşaat yapacak yer kalmadı diyebilirim. konyaaltı ilçesi dağa dayandı. Büyümeye açık Döşemealtı ilçesi var" dedi.


Kentte yılda yaklaşık 15-20 bin konutun üretildiğini, ancak artan nüfus düşünüldüğünde bunun da yetersiz kaldığını vurgulayan Karataş, kentte şu anda sitelerin ilgi gördüğünü, fakat önümüzdeki yıllarda yatay yerleşim ve site içinde müstakil evlere doğru bir ilginin olacağını düşündüklerini bildirdi.



Milliyet


Haber Milli Gazete'de şöyle yer aldı;


Ruslar konutlarını yine Ruslara satıyor


Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, 2015 yılının Ocak-Kasım döneminde Türkiye'de yabancılara yaklaşık 21 bin konut satıldığını, bunun yaklaşık yüzde 10'unun Rus vatandaşlarınca alındığını söyledi. Türkiye ile Rusya arasında 24 Kasım 2015'ten itibaren başlayan gerilimden gayrimenkul sektörünün şu ana kadar etkilenmediğini vurgulayan Karataş, şöyle konuştu: "İki ülke arasındaki gerginliği, gayrimenkul sektöründe şu ana kadar hissetmedik. 

Ruslara konut satışı devam ediyor. Müteahhit ve emlakçı arkadaşlarımızla yaptığımız diyaloglarda, Rus hükümetinden çekinen Rusların da gayrimenkullerinden vazgeçmediklerini, ancak ülkesinden gelebilecek baskılara karşı daire satışı yapacaklarsa bu satışı yine Rus vatandaşlarına yaptıklarını görüyoruz." 


Milli Gazete


Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Rusya’nın yaptırım provokasyonu Rusların Türkiye’den aldığı konut miktarını etkilemedi. Putin’in tehditleriyle Türkiye’deki konutlarını satışa çıkaran Ruslar, çözümü yine bu dairelerini Türkiye’den vazgeçmeyen Ruslara satarak buluyor. Geçen yıl yabancılara satışın % 20 arttığı Türkiye’de, toplam konut satışı da beklendiği gibi rekor kırarak 1 milyon 289 bin’e çıktı.


Türkiye ile Rusya arasındaki gerginlikten gayrimenkul sektörünün şu ana kadar etkilenmediğini ortaya çıktı. Ruslara konut satışının devam ettiğini söyleyen Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, Rus hükümetinden çekinen Rusların Türkiye'deki konutlarının satışını yine Rus vatandaşlarına yaptıklarını belirtti. 2015'in ocak-kasım döneminde Türkiye'de yabancılara satılan konutun yaklaşık % 10'unu Rusların aldığını kaydeden Karataş, şöyle dedi: “Yani Ruslar 'biz Antalya'dan vazgeçtik, artık buradan gidiyoruz' demediler. Rus hükümetinden çekinen Rusların da gayrimenkullerinden vazgeçmediklerini, ancak gelebilecek baskılara karşı daire satışı yapacaklarsa bu satışı yine Rus vatandaşlarına yaptıklarını görüyoruz.”

EN ÇOK ALMANLARIN EVİ VAR

Yabancıya konut satışında uzun yıllar birinciliği elinde bulunduran Antalya'nın bu yıl liderliği İstanbul'a kaptırdığını kaydeden Karataş, kentte en fazla konut alan milletin ise Almanlar olduğunu söyledi. Almanların ardından Rus, Irak, İngiliz ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelenlerin konut satın aldığını ifade eden Karataş, önümüzdeki süreçte Ortadoğu, İran ve Arap ülkelerinden ilginin süreceğini düşündüğünü dile getirdi.


Yabancılara satış 23 bine yaklaştı

Yabancılara konut satışı geçen yıl 22 bin 830'a ulaşırken, bu rakamın yarısından fazlasını Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Rusya ve İngiltere vatandaşlarına yönelik satışlar oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yabancıların Türkiye'den satın aldığı konut adedi 2015'de, bir önceki yıla kıyasla % 20,4 artarak 22 bin 830'a çıktı. Yabancılara geçen yıl satılan 22 bin 830 konutun, 7 bin 493'ü İstanbul, 6 bin 72'si Antalya ve bin 501'i Bursa'da bulunuyor.

TRABZON 2015'İN LİDERİ

2014'te yabancılara sadece 225 konutun satıldığı Trabzon'da geçen yıl 778 konutun satılması dikkati çekerken, 2015'de yıllık bazda en fazla artışın yaşandığı il yüzde 246 ile yine Trabzon oldu.

2016'da artış sürer

Konut satışlarında elde edilen rekoru değerlendiren Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Melih Tavukçuoğlu, 2016 yılında da konut satışlarının artarak devam etmesini beklediklerini dile getirdi. İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım da, 2015 yılı konut satışlarındaki rekorun beklentileriyle uyuştuğunu söyledi.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkan Yardımcısı Haluk Sur, konut pazarının gayrimenkul sektörünün en önemli alt segmentlerinden biri olduğunu dile getirerek, “Türkiye'de büyüyen orta sınıf, konut sektörünün yenilenme ihtiyacı, nüfus artış hızı ve artan göçün yanında şehirleşmenin ve alt yapı çalışmalarının devam ediyor olması, kentsel dönüşüm ihtiyacı gibi hususlar gayrimenkul sektörünün temel dinamiklerini etkiliyor. Bu nedenle konut satışının 2015'de bir önceki yıla göre % 10,6 artması sürpriz değil” dedi.

İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa da, 2015'teki olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin gelişen ülkelere nazaran daha yüksek büyüdüğüne dikkat çekti.

Beklenen satış rekoru

Konut satış rakamları 2015'te de artmaya devam etti. Geçen yıl yüzde 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320'ye ulaşan konut satış adedinde Cumhuriyet tarihinin satış rekoru kırıldı. TÜİK'in açıkladığı konut satış istatistiklerine göre konut satışlarında, İstanbul 239 bin 767 ile en yüksek payı alırken onu 146 bin 537 konut satışıyla Ankara, 77 bin 796 konut satışıyla  İzmir  izledi. Konut satış rakamları son 2 yılda sırasıyla 1 milyon 165 bin 381 ve 1 milyon 289 bin 320 şeklinde gerçekleşti.


Yeni Şafak


Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Geçen yıl satılan konut sayısı 2014'e göre yüzde 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320 oldu. En fazla satış 239 bin 767 ile İstanbul'da gerçekleşti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 yılma ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, geçen yıl satış sonucu el değiştiren konut sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320 oldu. Satışlarda, İstanbul 239 bin 767 ile en yüksek payı alırken bunu 146 bin 537 ile Ankara, 77 bin 796 ile İzmir izledi. En az satış ise 139 konut ile Hakkari'de görüldü. 


Türkiye genelinde satılan konutların 434 bin 388'i ipotekli, 854 bin 932'si de diğer satış türünde gerçekleşti. Dolar ve konut kredi faizlerindeki yüksek seyrin etkisiyle satışların 2016'da daha sınırlı artışla 1.35 milyon adet seviyelerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Satışlar aralık ayı özelinde yüzde 5.9 artarak 142 bin 599 adet oldu. İpotekli konut satışları ise aralıkta yüzde 6.6 azalışla 40 bin 283 adede geriledi. Yabancılara yapılan konut satışları 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 20,4 arttı. Geçen yıl yabancılara 22 bin 830 konut satışı yapıldı. Bu satışlarda ilk sırayı 7 bin 493 konut ile İstanbul, ikinci sırayı 6 bin 72 konut ile Antalya aldı. 


Bu ili bin 501 konut satışı ile Bursa ve bin 425 konut satışı ile Yalova takip etti. Geçen yıl 4 bin 228 ile en çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapıldı. Irak'ı 2 bin 704 konut ile Suudi Arabistan, 2 bin 130 konut ile Kuveyt, 2 bin 36 konut ile Rusya ve bin 54 konut ile İngiltere izledi. Konut satışları geçen yılın aralık ayında bir önceki yılın aynı ayma göre yüzde 5,9 artarak 142 bin 599 oldu. En fazla konut 26 bin 595 ile İstanbul'da satıldı. 


Antalya İnşaat Müteahhitleri Demeği Başkanı Deniz Karataş 2015 yılının ocak-kasım döneminde Türkiye'de yabancılara yaklaşık 21 bin konut satıldığım, bunun yaklaşık yüzde 10'unun Rus vatandaşlarınca alındığını söyledi. Karataş "Rus hükümetinden çekinen Ruslar gayrimenkullerinden vazgeçmedi. Ancak baskılara konut satışları yine kendi vatandaşlarına yapıyorlar" dedi. 


Bugün Gazetesi


Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


ANTALYA İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, Türkiye ile Rusya arasındaki gerginlikten gayrimenkul sektörünün şu ana kadar etkilenmediğini belirterek, "Türkiye'de yabancılara yaklaşık 21 bin konut satıldı. Bunun yaklaşık yüzde 10'unun Ruslar aldı" dedi. 


Akşam



Haber Son An gazetesinde şu şekilde yer aldı;


Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, Türkiye ile Rusya arasındaki gerginlikten gayrimenkul sektörünün şu ana kadar etkilenmediğini belirterek, "Rus hükümetinden çekinen Rusların da gayrimenkullerinden vazgeçmediklerini, ancak ülkesinden gelebilecek baskılara karşı daire satışı yapacaksa bu satışı yine Rus vatandaşlarına yaptıklarını görüyoruz" dedi. Karataş yaptığı açıklamada, 2015 yılının ocak-kasım döneminde Türkiye'de yabancılara yaklaşık 21 bin konut satıldığını, bunun yaklaşık yüzde 10'unun Rus vatandaşlarınca alındığını söyledi.


Son An





Haber Milliyet Akdeniz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, Türkiye ile Rusya arasındaki gerginlikten gayrimenkul sektörünün şu ana kadar etkilenmediğini belirterek 2015 yılının ocak-kasım döneminde Türkiye'de yabancılara yaklaşık 21 bin konut satıldığını, bunun yaklaşık yüzde 10'unun Rus vatandaşlarınca alındığını söyledi. Türkiye ile Rusya arasında 24 Kasım 2015'ten itibaren başlayan gerilimden gayrimenkul sektörünün şu ana kadar etkilenmediğini belirten Karataş, şöyle konuştu: "Ruslara konut satışı devam ediyor. Yani Ruslar 'biz Antalya'dan vazgeçtik, artık buradan gidiyoruz' demediler. Müteahhit ve emlakçı arkadaşlarımızla yaptığımız diyaloglarda, Rus hükümetinden çekinen Rusların da gayrimenkullerinden vazgeçmediklerini, ancak ülkesinden gelebilecek baskılara karşı daire satışı yapacaklarsa bu satışı yine Rus vatandaşlarına yaptıklarını görüyoruz. Yani hükümetle sıkı iş yapan Rusların da dairelerinden vazgeçmediklerini, ancak kendilerini emniyete alma açısından çok gerçekçi satışlar yapmadıklarını söyleyebiliriz. Nitekim krizin de uzun süreli olacağını düşünmüyoruz." En çok Almanlar alıyor Yabancıya konut satışında uzun yıllar birinciliği elinde bulunduran Antalya'nın bu yıl liderliği İstanbul'a kaptırdığını kaydeden Karataş, kentte en fazla konut alan milletin Almanlar olduğunu söyledi.  Almanların ardından Rus, Irak, İngiliz ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelenlerin konut satın aldığını ifade eden Karataş, önümüzdeki süreçte Ortadoğu, İran ve Arap ülkelerinden ilginin devam edeceğini düşündüğünü dile getirdi. 


Milliyet Akdeniz

Geri Dön