Genel

Deniz seviyesi 37 cm daha yükselebilir!

Uluslararası bir ekipten oluşan bilim insanları, bilgisayar simülasyonu vasıtasıyla Antarktika’nın denizlerin yükselmesinden ne oranda sorumlu olabileceği ile ilgili olarak ilk kez kapsamlı bir tahminde bulundu.

Almanya’daki Potsdam İklim Etkileri Araştırma Enstitüsü’nün önderliğinde yürütülen ve Earth System Dynamics’te yayımlanan çalışmada gelişmiş pek çok iklim ve buz modeli birlikte kullanıldı. Sonuçlar, Antarktika’nın geçtiğimiz 20 yılda deniz seviyesinde neden olduğu yükselmeye benzer sonuç verdi. Antarktika’nın önceden düşünüldüğünden daha önce deniz seviyesinde yükselmeye yol açacak en büyük etken olacağını gösterdi. Araştırmacılardan Anders Levermann, “Sera gazları önceki dönemlerde olduğu gibi artmaya devam ederse yüzyıl sonuna kadar Antarktika'nın okyanus yükselmesine etkisi, şu ana kadar gerçekleşene ek olarak, 1-37 santimetre arasında olabilir” diyor.


Şehirler planlanırken bu ihtimal göz önüne alınmalı


Levermann, sahillerde bulunan büyükşehirler planlanırken deniz seviyelerinde gerçekleşebilecek bu yükselmenin potansiyel etkilerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini söylüyor. Bilim insanlarının araştırmalarına göre şuan için Antarktika’daki buzul tabakalarının deniz seviyesinin yükselmesine etkisi yüzde 10’dan düşük olsa da, uzun dönemde Grönland ve Antarktika’daki buzulların deniz seviyelerinin yükselmesine neden olan en büyük faktörler olacağı düşünülüyor.


Örneğin, Batı Antarktika’daki buzul tabakalarının birkaç yüzyıl içinde deniz seviyesini metrelerce yükseltme potansiyeli var. Ortalama sıcaklık artışının 2 °C’de tutulmasını sağlayacak katı kurallar uygulansa dahi bu artışın deniz seviyesinde 0 cm-23 cm arasında bir yükselmeye neden olacağı öngörülüyor.


TOKİ