Genel

Denizbank 2014'te 25 şube daha açacak!

"Ekonomik büyüme son 5 yıldan daha farklı bir trend çizmeye başladı" diyen DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, "2014'de 25 şube açıp 750 şubeye ulaşmayı planlıyoruz" dedi...

"Ekonomik büyüme son 5 yıldan daha farklı bir trend çizmeye başladı" diyen DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, "2014'de 25 şube açıp 750 şubeye ulaşmayı planlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, "2013 yılında bugüne kadarki döneme bakılırsa bankaların iyi bir performans gösterdikleri söylenebilir. Büyüme güçlüydü.Geçen yılın tamamında %16 artan krediler sadece ilk 11 ayda %27 arttı. Mevduat büyümesi kredilerin altında kalsa da özellikle son 3-4 aylık dönemde faizlerin de artmasının desteği ile aradaki farkı kapamaya başladıklan görüldü. Hızlı büyürken kredi riski kontrol altındaydı ve sorunlu krediler oranı %3'ün altında kalmaya devam etti."dedi.. 


DÜŞÜŞÜN ETKİLERİ 


"Aktif büyümesindeki olumlu tabloya karşın bankalann sermaye karlılığı 2011 ve 2012'deki gibi %14'lü seviyelerde kaldı. Karlılıktaki bu düşüşün ilk etkilerini görmeye başladık" diyen Ateş," Sermaye Yeterlilik Oranı (SYO) ilk defa bu yıl %16'nın altına geriledi ve son 4 aydır bu seviyede. Karlılıktaki bu düşüş kalıcı olursa önümüzdeki dönemde sektördeki potansiyel büyüme hızlannı aşağı çekecek bir faktör olacaktır. 


Yılın kalan dönemi ve 2014 karlılık anlamında bankaları daha da zorlayabilir. Son dönemde uygulamaya alman regülasyonlar ve önümüzdeki dönemde gelmesi planlanan yenileri, faizlerdeki yükselişin bankalann tahvil portföyünü olumsuz etkilemesi ve net faiz marjlannda son yıllardaki aşağı yönlü trendin devam etmesi bankalann kar baskısını artan bir oranda hissedeceğine işaret ediyor" yorumunu yaptı. 



SEKTÖRELPERFORMANS 


Ateş, "DenizBank son yıllarda olduğu gibi yine sektörün üzerinde bir performans gösterdi. Aktif, kredi ve mevduat büyümesinde sektörün 1.5 katı bir hızla büyüdük. Bunu Sberbank'la entegrasyon çalışmalannın yoğun olduğu bir dönemde başarmış olmamız önemini bir kat daha arttınyor. Hızlı büyümemize karşın net kanmızı ilk 9 ayda %111 arttırarak 874 milyon TL'ye ulaştırdık ve sektörde kannı en çok arttıran banka olduk. Bu sene gurur duyduğumuz bir satın alma işlemi gerçekleştirdik ve Citibank'ın Türkiye'deki bireysel bankacılık faaliyetleri DenizBank bünyesine katıldı. Bu satın alma işlemi karşın gider / gelir rasyomuz Eylül 2012'deki %50.7 ve 2012 yılsonunda %47.1'den Eylül 2013'de %42.3'e geriledi. Sektörde karlılıklann gerilediği bir ortamda maliyet yönetimi giderek önem kazanıyor. Maliyet yönetimi anlamında gösterdiğimiz bu başan bizi rekabette bir adım öne taşıyor. Yılm son çeyreğinde de ilk 3 çeyrekteki gibi hem büyüme hem de karlılık anlamında sektörün üzerinde bir performans gösterip 2013 yılını da büyümede lider banka olarak tamamlamayı hedefliyoruz." değerlendirmesini yaptı. 


DİJİTAL BANKACILIK


 Ateş,"Sektörde ilk olarak sadece Dijital Bankacılık ürünlerine odaklı ayn bir genel müdür yardımcılığı ile Dijital Kuşak Bankacılığı grubumuzu kuralı bir yıl oldu. Dijital Kuşak Bankacılığı grubumuz ile birlikte; AçıkDeniz İnternet Bankacılığı, MobilDeniz, Türkiye'de bir benzeri olmayan fastPay ve Dünya'da ilk olarak lanse edilen Şubeniz Facebook'ta ile Tvvitter'dan Kredi uygulamalanmızla, müşterilerimiz neredeyse biz de orada olmaya devam ediyoruz. AçıkDeniz internet bankacılığı O Hakan Ateş, "Sberbank'tan alacağımız destekte geçmiş yıllardaki hızlı büyümemizi önümüzdeki yıllarda arttırarak devam ettireceğiz. 201A yılında, enerji, inşaat, altyapı, turizm, sağlık, belediyeler, spor kulüpleri ve eğitim başta olmak üzere pek çok sektörde yeni yatırım planları mevcut olup, DenizBank'ın stratejik sektörlerdeki öncü banka yaklaşımı, Sberbank'tan aldığı desteğin de etkisiyle artarak devam edecektir." dedi. 


5 YILDAN DAHA FARKLI BİR TREND 


"Ekonomik büyüme son 5 yıldan daha farklı bir trend çizmeye başladı. Gelişmekte olan ekonomilerde ekonomik büyüme yavaşlamaya başlarken gelişmiş ekonomilerde hız kesti." Diyen Ateş, "Bu tablo altında başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerin gevşek para politikasından çıkışa başlayabileceği gündeme geldi ve Mayıs-Eylül arasında bunun gelişmekte olan ülkeler üzerinde negatif etkileri olduğunu izledik. Ama gelişmiş ülke merkez bankaları gevşek para politikalarından sanıldığı kadar hızlı çıkmayacak. Çünkü enflasyon çok düşük, hedeflerin altında ve bu şekilde kalmaya devam edecek. Ilımlı enerji ve emtia fiyatları bu beklentileri güçlendiriyor. Bunun yanında gelişmiş ülkeler ivmelenmiş olsa da ABD ve AB'de işsizlik oranları sırası ile %7.0 ve %12.1 ve kriz öncesi %4-5 civarında olan ortalamaların üzerinde. Ortada bu tablo varken FED ve ECB gevşek para politikaları ile hem kendi ekonomilerini; dolaylı olarak da gelişmekte olan ülkeleri 2014'te de desteklemeye devam edecekler" dedi. 

kullanıcı sayımız son bir yılda %40 büyüme gösterdi. Mobil bankacılıktaki ise özellikle yıl ortasmda hayata geçirdiğimiz MobilDeniz sayesinde yıllık büyüme oranımız %100'e ulaştı" dedi A TEMEL STRATEJİ Ateş şöyle devam etti: "Bankalar aktif büyümesinin yavaşladığı ortamda karlılıklannı yüksek tutmak için özellikle 4 temel stratejiye artan bir oranda önem vermeye devam edecekler. Bunlar: 1- Daha yüksek marjlı Kobi segmentinde büyüme, 2- Mevduat bazını korurken maliyet açısından daha avantajlı toptan fonlama üzerinden fonlama tarafını çeşitlendirme, 3- Kredi Riskine Ekstra Önem, bu sayede düşük provizyon maliyeti ve son olarak da 4- Maliyet Kontrolü" ( YÜZDE 4 BÜYÜME BEKLENTİSİ O Ateş, "Türkiye'nin 2013 ve 20U'te sırasıyla %3.5 ve yüzde 4.0 büyümesini bekliyoruz. Her ne kadar bu değerler Türkiye'nin son 10 yıllık %5.1'lik büyüme ortalamasının altında kalsa da gelişmekte olan ülke büyümelerinin hızla ivme kaybettiği dönemlerde potansiyel büyüme oranlarına yakın performans gösterilmesi olumlu bir gelişme. Uzun vadede Türkiye'nin kronik hale gelmiş cari açık problemini daha sürdürülebilir seviyeye indirme amacıyla son yıllarda çok önemli adımlar atıldı. Kısa vadede ise hem yurtiçi ekonomik büyümenin potansiyelin altında kalacak olması; hem de Türkiye'nin ihracat yaptığı pazarlarda ekonomik ve siyasi anlamda yaşanan olumlu gelişmeler cari açığın ekonomiye oranının %6-7 bandında kalacağına işaret ediyor." yorumunu yaptı. 


Yeni Şafak Gazetesi