Ekonomi

DenizBank’tan afet bölgesine 1,4 milyar dolarlık destek!

Denizbank sendikasyon kredisi yüzde 117 oranında yenileyerek yurt dışından 530 milyon dolarlık kredi sağladı. Banka, bu işlemle 2023 yılı başından beri ekonomiye 1,4 milyar doları aşkın kaynak sağladı. Kredi, afet bölgesindeki yaraların sarılması için kullanılacak.Banka’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, sendikasyon kredisi sürdürülebilirlik performans hedefleri içeriyor

Denizbank, sendikasyon kredisini yeniledi. Banka’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, sendikasyon kredisi sürdürülebilirlik performans hedefleri içeriyor. Bu hedefler doğrultusunda sağlanan sendikasyon kredisinin ilave kaynak artışıyla yüzde 117 oranında yenilendiği kaydedildi. Banka, böylece bu işlemle yıl başından bugüne kadar ekonomiye 1,4 milyar doları aşkın taze kaynak sağlamış oldu.

Yazılı açıklamada, temin edilen sendikasyon işlemiyle afet bölgesindeki çiftçi ve KOBİ’lerin yanı sıra kadın işletmelerin finansmana erişimi ve yenilenebilir enerji yatırımlarının destekleneceği belirtildi.  

Sendikasyon kredisine Mizuho Bank aracılık etti ve ICB Türkiye, Abu Dhabi Commercial Bank ve Emirates NBD Capital koordinatörlüğünde gerçekleşti. Sözkonusu kredi işleminde; Emirates NBD Capital, Standard Chartered Bank ve Sumitomo Mitsui Banking Corporation’ın ise ESG Koordinatörü olarak görev üstlendiği kaydedildi.

HEDEFLERİMİZDEN SAPMIYORUZ

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, yüzde 117 ile sektörün en yüksek çevirme oranına ulaştıklarını ve 530 milyon dolarlık yurt dışı kaynak sağladıklarını ifade etti. Sendikasyonda farklı ülkelerden 7 yeni katılımcı bankanın bulunmasının, DenizBank’ın uluslararası piyasalardaki güvenilir pozisyonu ve itibarının göstergesi olduğunu ve bundan gurur duyduklarını söyleyen Hakan Ateş, 2023 yılı başından bu yana ekonomiye kazandırılan taze kaynak miktarının sözkonusu sendikasyon kredisi ile 1,4 milyar doları aştığını ifade etti.

NERELERDE KULLANILACAK?

Denizbank’ın sağlamış olduğu sendikasyon kredisi afet bölgesine tahsis edilecek. Sözkonusu kredi ile 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli deprem felaketlerinden zarar gören çiftçi ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin faaliyetlerini en az hasarla sürdürebilmeleri için kaynak yaratılacağı belirtildi. Ayrıca kadın KOBİ’lerin finansmana erişimlerini artırarak ekonomiye daha fazla kadın gücü kazandırmayı hedeflediklerinin altını çizen Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, ayrıca güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi ve bio enerji gibi yenilenebilir enerji yatırımlarının da destekleneceğini ifade etti.  

Hakan Ateş, bölgeye sağlanan desteğin sadece bununla sınırlı olmadığını, sendikasyon kredisinin yanı sıra afet bölgesindeki vatandaşların yaralarını sarmak amacıyla 20 milyon dolar tutarında finansman desteğinde de bulunacaklarını belirtti. Böylece deprem ile ilgili olarak yurt dışından temin edilen kredi miktarının 80 milyon dolara ulaştığını kaydeden Ateş, hem bankaya hem de ülke ekonomisine büyük fayda sağlayacağına inandığı bu iki işleme imza atmaktan dolayı duyduğu gururu da dile getirdi.