Sektörel

Denizcilik sektörü kompleks limanlar istiyor!

Mersin Deniz Ticaret Odası (DTO) Genel Sekreteri Korer Özbenli, lojistik anlamda çok önemli bir noktada bulunmasına rağmen, Türkiye ve Mersin’in dünya deniz ticaretinden aldığı payda son derece geride olduğunu belirtti...


Mersin Deniz Ticaret Odası (DTO) Genel Sekreteri Korer Özbenli, lojistik anlamda çok önemli bir noktada bulunmasına rağmen, Türkiye ve Mersin’in dünya deniz ticaretinden aldığı payda son derece geride olduğunu belirterek, yanlış politikaların eseri olan küçük limanlar yerine artık büyük liman kompleksleri yapılması gerektiğini söyledi.


DTO Genel Sekreteri Özbenli, Türkiye’nin ve özelde Mersin’in dünya deniz ticaretindeki yeri, çözüm bekleyen sorunlar ve denizcilik sektörünün beklentilerini İHA muhabirine anlattı. Batıdan doğuya bütün güzergahların geçiş noktasında olan Türkiye’nin, denizyolu, karayolu ve demiryolu bağlantılarıyla bulunduğu coğrafyada lojistik anlamda ön planda olduğunu ifade eden Özbenli, Mersin’in de komşu ülkelere ve İç Anadolu’ya bağlantılarıyla lojistikte çok önemli bir noktada olduğunun altını çizdi. Böylesine bulunmaz imkana sahip olmasına rağmen gerek Türkiye’nin gerekse Mersin’in dünya denizcilik pastasından aldığı payda son derece geride olduğunu belirten Özbenli, Türkiye’nin denizcilik bakımından biraz da iyimser rakamlarla dünyada 17. sırada olduğuna işaret etti. “Tersanecilikte ise dünya denizcilik pastasından aldığımız pay yüzde 1,5-2 civarında. Mersin, Türkiye’nin almış olduğu bu paydan da istifade edemiyor” diyen Özbenli, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de 2008 yılında denizyolu ile yapılan ihracat 73 milyon 244 bin 973 ton, ithalat ise 151 milyon 547 bin 676 tonken, 2012 yılında denizyolu ihracatının 91 milyon 307 bin 486 tona, ithalatın da 192 milyon 474 bin 928 tona yükseldiğini kaydetti.


2007 yılında özelleşen Mersin Limanı’nda elleçlenen yük miktarının da her geçen gün arttığına dikkat çeken Özbenli, “Bölgemizin en önemli değeri olan Mersin Limanı 2011 yılında 1,1 milyon TEU kapasiteden 2012 yılı sonunda 1,24 milyon TEU kapasiteye ulaşmıştır. Dünyada ilk 100 liman arasına giren Mersin Limanı, Türkiye’nin en fazla konteyner elleçleyen ikinci limanıdır. Türkiye’de toplam konteyner taşımalarının yüzde 18’i Mersin’den yapılırken, Akdeniz’de seyreden konteyner gemilerinin 1/3’ü Mersin’e uğramaktadır. Mersin Limanı aynı zamanda Ro-Ro ve Ro-Ro elleçleme kapasitesi en büyük olan limandır. Mersin Limanı’nda 2013 yılında 1 milyon 350 bin TEU yük elleçlenmiştir” dedi.


“BÜYÜK LİMAN KOMPLEKSLERİ YAPILMALI”


Türkiye’nin, özellikle liman boyutuyla yanlış politikalar sonucunda dünya ölçeğinde biraz farklı bir noktada olduğuna da işaret eden Özbenli, “Türkiye’de şu anda 177 civarında yükleme boşaltma yapılan liman ve iskele var fakat bunların hepsinin bir yıllık elleçleme miktarı Rotterdam Limanı’nın yarısı kadar. Bunun sebebi, büyük liman kompleksleri yerine siz ufak limanlarla iskelelerle yükleme boşaltma yapıyorsunuz. Kapasiteleri düşük liman ve iskelelere izin vermişsiniz. Halbuki çok daha büyük bir limancılık anlayışıyla Rotterdam ve Anvers limanları gibi bir noktaya gelebilirdiniz. Ama Marmara’ya baktığınızda limancılık bazı fabrikaların kendi önlerine yaptıkları, sonra da limancılık hizmetlerine açılan iskelelerde yürütülmeye çalışılıyor. Bunlar yanlış politikaların eseri bugün. Bugün bir master plan çerçevesinde çok daha büyük limanlar yapsanız hem potansiyelleri yükselecek hem de dünya denizcilik pastasından almış olduğunuz pay artacak” diye konuştu.


Artık Türkiye’de kompleks limanlara doğru bir gidiş olduğunu dile getiren Özbenli, Filyos ve Çandarlı limanlarını örnek göstererek, “Şimdi Mersin ana konteyner limanının yapımı hükümetin programına girdiğine göre demek ki, artık küçük şeylerden yola çıkmak yerine büyük komplekslere yönelmek gibi bir çalışma içerisinde hükümetimiz” ifadelerini kullandı.


Mersin’in denizcilik ve 2023 hedeflerini de aktaran Özbenli, beklentilerinin yeni projeler ve planlamalar olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’nin 2023 vizyonunda 500 milyar dolar ihracat ve 1 trilyon dolar dış ticaret hacmi hedeflenmektedir. Ülkemiz dış ticaret yüklerinin yüzde 85-90’ının denizyolu ile taşındığı göz önünde bulundurulduğunda bu hedefe ulaşma sürecinde denizcilik sektörüne önemli görevler düştüğü aşikardır. 2023 yılında Türkiye ihracat hedefinin yüzde 10’unu kentimizin üstleneceği değerlendirilmektedir. Ancak gerek bölgesel kalkınma gerekse öngörülen hedefleri yakalayabilmek açısından bölgemiz ticaretini geliştirecek projelere, yeni liman yatırımları ile beraber mevcut limanlarımızın verimliliğini artıracak önlemlerin alınmasına ve liman geri sahalarının ticari liman faaliyetlerini destekleyecek şekilde planlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır” şeklinde konuştu.



Milliyet