Denizlerin korkulu rüyası ‘Aslan balığı’ sorunu mutfakta çözülecek!
Son 20 yıldır Akdeniz’e yayılan ve Türk sularındaki yerli balık türlerini tehdit eden aslan balığının denizlerde çoğalmasını önlemek için bu balığın mutfağa dahil edilmesi önerildi. Zehirli iğneleri uygun şekilde temizlenirse aslan balığı yenebiliyor.Zehirli iğnelere ve korkutucu bir görüntüye sahip olan bu istilacı yabancı tür, melanur, sarıgöz, mercan balığı, papağan balığı gibi Türk sularının yerli balık türlerini yok ediyor
Hint ve Pasifik Okyanuslarının ılık sularında yaşayan ve küçük bir yırtıcı balık türü olan aslan balığı son yirmi yıl içerisinde Akdeniz’de de yayıldı ve Türk sularında sıkça görülmeye başladı. Zehirli iğnelere ve korkutucu bir görüntüye sahip olan bu istilacı yabancı tür, melanur, sarıgöz, mercan balığı, papağan balığı gibi Türk sularının yerli balık türlerini yok ediyor.
Bu istila ile mücadele güç olduğu için, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), aslan balığının avlanmasını ve yenilmesini destekleme kararı aldı. Okyanusların ısınmasının, Türkiye’nin kıyılarına ve Akdeniz’e gittikçe daha fazla yabancı türü getirdiği ve aslan balığı gibi yırtıcıların nüfusunu artırdığını vurgulayan UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Türkiye’nin dünyaca ünlü bazı kıyılarındaki yerli türler ile birlikte biyoçeşitlilik tehlike altında” dedi.
ASLAN BALIĞININ BESİN DEĞERİ YÜKSEK
Bütçesi 3,3 milyon dolar olan MarIAS girişimi, Türk sularında istilacı yabancı türlerle mücadele ediyor. Türk deniz sularında yaşadığı tespit edilen yüzlerce yabancı türden 105’inin istilacı tür olduğu kabul ediliyor. Aslan balığının mutfağa dahil edilmesi gerektiğine dikkat çeken Türkiye MarIAS Proje Yöneticisi Mehmet Gölge konuyla ilgili olarak şu tespitleri yaptı: “Balığın zehirli olan iğneleri uygun biçimde ayıklandığında, aslan balığı yenilebilir. Balığın aslında besin değeri yüksek ve eti de lezzetli. Aslan balığını avlayıp ve tüketmeye başlamak, sorunu tamamıyla çözmeyecek. Ancak Türkiye’nin balıkçılık alanlarını korumak adına atılmış önemli bir adım olur.”
UNDP Türkiye haziran ayında Fethiye’de düzenlediği aslan balığı avı ve mutfakta pişirilmesi şeklindeki uygulamasını farklı bölgelerde de düzenleyerek bu konuda toplumda farkındalık yaratmak istiyor.
MarIAS girişimi, iklim, biyoçeşitlilik ve çevremizi aslan balığı gibi istilacı türlere karşı korumak üzere hibeler sağlayan çok taraflı bir fon olan Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse ediliyor.