Kent Haberleri

Denizli Acıpayam'da 1209 ağır hasarlı eve 480 konteyner verildi! 

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde 20 Mart 2019’da meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki deprem sonrasında 1209 bina ağır hasar aldı. Depremzedeler, bölgeye sadece 480 tane konteyner verildiğini belirtti...

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde 20 Mart 2019’da meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin ardından evleri yıkılan depremzedeler, bölgeye konteyner getirilmesinin dışında bir çözüm üretilmemesine tepki gösteriyor.

Evrensel gazetesinden Mükerrem Yollu'nun haberine göre, Acıpayamlı depremzedeler, zaman zaman gözyaşları dökerek yaşadıkları hakkında konuştu. Yetkililerin kendilerine depremin hemen ardından mağduriyetlerinin giderileceğine dair büyük sözler verdiğini belirten depremzedeler, zaman geçtikçe unutulduklarını, kış günü konteynerlerde yaşam mücadelesi vermeye çalıştıklarını söyledi.

1209 AĞIR HASARLI EVE 480 KONTEYNER VERİLDİ

Depremden sonra oluşturdukları yardım komitesine sözcü olarak seçtikleri İlhan Özcan depremzedelerin 11 ay boyunca yaşadıklarını anlattı. Özcan, Acıpayam ilçesinin Oğuz, Kırca, Alaaddin, Uçağı, Yassıhöyük, Apa, Ovayurt, Karahöyük ve Yeniköy mahallelerinde 1209 ağır hasarlı ev olmasına rağmen ilçeye sadece 480 konteyner getirildiğine dikkat çekti. Depremzedelerin devletten zamanla umudunu kestiğini, kimisinin ev kiraladığını kimisinin de yakınlarının evlerine taşındığını aktaran İlhan Özcan, konteynerlerde yaşamak zorunda kalan depremzedelerin ise perişan olduğunu belirtti. Acıpayam’ın soğuk kışında en büyük dertlerinin ısınma problemi olduğunu, yardımseverler eliyle elektrikli soba alabildiklerini aktaran Özcan, depremzedelere yüklü elektrik faturası geldiğini, bunun da sadece 100 lirasının AFAD tarafından karşılandığını belirtti.

"DEVLET BU MAĞDURİYETİ GİDERMELİ"

Depremzedelerin TOKİ eliyle var olan veya yapılacak evlerden kredilendirilerek ev satın almak istediklerini kaydeden Özcan, “Ancak depremzedelerin büyük çoğunluğu çeşitli gerekçelerle hak sahibi yapılmadı. Dolayısıyla evsiz kaldı. Devlet bu mağduriyeti gidermeli” dedi. Yerel yönetimlerin de duyarsızlığından şikayet eden Özcan, “Deprem yerel yönetimlerin insafına veya duyarlılığına bırakılacak kadar basit bir olay değildir. Devlet deprem konusunda kalıcı çözümler üretmek zorunda” şeklinde konuştu.

Depremzedelerden 72 yaşındaki Ümmü Özdemir, depremde evinin tamamen yıkıldığını ancak evin tapusunun ölen kayınbabasının üzerine kayıtlı olması sebebiyle ‘hak sahibi’ sayılmadığından TOKİ’den ev satın alamadığını ve evsiz kaldığını belirtti. Özdemir, "Eşim 20 yıl önce öldü. Ben de dişimden tırnağımdan artırdığımla kayınbabamın arazisine evimi yaptım. Evin tapusu da kayınbabamın üzerine kayıtlıydı. 4 ay sonra da kayınbabamı kaybettim. Bütün mahalle bu evin bana ait olduğunu biliyor. Ama devlet beni mağdur olarak görmüyor" dedi. Yaşadıklarını anlatırken zaman zaman gözyaşlarına hakim olamayan Özdemir, "Devlet bana ya kredi versin kendi evimi yapayım ya da TOKİ evlerinden uzun vadeli ev satsın başımı sokacak bir yerim olsun. Ben emekli aylığımın tamamıyla öderim" diye konuştu ve yetkililerden sorununun çözülmesini talep etti.