29 / 04 / 2024

Denizli alışveriş merkezleri ile göz kamaştırıyor

Denizli alışveriş merkezleri ile göz kamaştırıyor

EGS Park, Pekdemir ve Marketix alışveriş merkezlerinden sonra açılan Teras Park ve Forum Çamlık ile Denizliler gerçek anlamda alışveriş merkezi konsepti ile tanıştılar



Ege ve Akdeniz Bölgeleri arasında geçit noktasında bulunan Denizli aynı zamanda Türkiye'nin en önemli tekstil -özellikle havlu ve bornoz- üretim merkezlerinden birisi konumunda. 2007 nüfus sayımına göre 1 milyona yaklaşan nüfusu ile aynı zamanda en çok göç alan şehirlerden birisi.

Son senelerde yerli ve yabancı yatırımcılar büyükşehirlerden rotayı Anadolu'daki gelişmekte olan şehirlere çevirdiler. Denizli de yatırımlardan nasibini alan kentlerden. Halkın sosyal ve kültürel yaşamına farklı bir boyut getiren Teras Park ve Forum Çamlık bunlardan iki tanesi.

Denizli'deki EGS Park, Pekdemir ve Marketix alışveriş merkezlerinden sonra açılan Teras Park ve Forum Çamlık ile Denizliler gerçek anlamda alışveriş merkezi konsepti ile tanışmış oldular.

Forum Çamlık

Kaynak: wowTurkey

Multi Turkmall'un Ege Bölgesi'ndeki üçüncü Forum yatırımı (Diğerleri Aydın ve İzmir'de) olan Forum Çamlık Denizli'de Demokrasi Meydanı'nda yer alıyor. Meydan'daki Gençlik Merkezi yerine yapılan alışveriş merkezi 2008 yılı Nisan ayında kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Konsept tasarımı T+T Design, mimari tasarımı ise Chapman Taylor'a ait ve yaklaşık 34.000 metrekarelik kiralanabilir alanı bulunan alışveriş merkezi zemin artı 3 kattan oluşuyor.

Eğimli bir arazide konumlanan alışveriş merkezine her kattan ulaşılabiliyor. Ana girişi Demokrasi Meydanı'ndan olacak şekilde düzenlenmiş. İkinci katta konumlanan Pamukkale Meydanı'ndaki girişten ise yeme-içme alanlarının bulunduğu kata direkt ulaşmak mümkün.

Alışveriş merkezinin zemininde ve dış cephesinde Denizli'nin ünlü traverten taşları kullanılmış. Açıkhava atmosferi yaşatmak amacıyla koridorlara Kehribar ve Sarıçam Sokak gibi isimler verilmiş. Kehribar Sokak'ın tavanı gerilmiş çadır formundaki alçı paneller ile süslenmiş. Koyu ve canlı renklerin hakim olarak kullanıldığı Forum Çamlık Cumartesi gününün kalabalığının da etkisiyle kasvetli bir havaya bürünmüştü.

Forum Çamlık'ta süpermarket olarak Migros, teknoloji marketi olarak Teknosa ve Bimeks, çok katlı mağaza olarak Boyner, bunların yanında yerli ve yabancı pek çok marka yer alıyor. Cinebonus tarafından işletilen 8 salonlu sinema alışveriş merkezinden ayrı bir kütle olarak yükseliyor.

Açık ve kapalı otopark ayrı bir kütle olarak olarak binaya eklemlenmiş. Açık otoparkın olduğu platformdan aşağı katlara ışık girebilmesi için renkli camlarla süslü ışıklandırma bacaları yapılmış. Herşeyin en ince ayrıntısına kadar düşünüldüğü ve tasarlandığı Forum Çamlık'ta açık otoparktan alışveriş merkezine ulaşım için sadece bir merdiven düşünülmüş. Çocuklu aileler ve engelliler için rampa ya da asansör düşünülmemiş.

Teras Park

Denizli'deki bir diğer alışveriş merkezi Teras Park. Denizli'nin yeni gelişmekte olan konut bölgesi Yenişehir'de yer alıyor. Tan Gayrimenkul Yatırım, İnşaat, Turizm, Pazarlama ve Ticaret AŞ ve Hollandalı alışveriş yatırım ve işletme firması Corio iş ortaklığı ile kurulan Teras Park 2007 Kasım ayında kapılarını ziyaretçilere açmıştı. Geçen zaman zarfında Corio başta %40 olan hissesini %51'e çıkartarak çoğunluk hissesine sahip oldu.

Alışveriş merkezinin tasarımı Türkiye'de pek çok alışveriş merkezinin tasarımını gerçekleştiren Öncüoğlu Mimarlık'a ait. 52.000 m2 arsa üzerinde kurulu toplam 110.000 m2 kapalı alanı ve 46.500 m2 kiralanabilir alanı ile Teras Park Denizli'nin en büyük alışveriş merkezi.

Öncüoğlu Mimarlık mimari raporunda alışveriş merkezinin tasarımında Pamukkale'deki teraslamalardan esinlendiğini söylüyor. Arazideki kot farkı sebebiyle, binaya her kattan ulaşmak mümkün. Günışığından faydalanmak için iki adet atrium yer alıyor. Bir tanesi bütün bina boyunca yükselirken, diğer atrium üçüncü kattan sonra oluşuyor.

Büyük atriumun hemen altında son günlerinin popüler sporu buz patenini yapmak için bir de pist yer alıyor. Süpermarket olarak CarrefourSA, teknoloji marketi olarak da Teknosa'nın kapanması ile yerine açılması beklenen Denix yer alıyor. Yapı marketi Tekzen'in ve sinemanın yakında açılması bekleniyor. Alışveriş merkezinin dikkat çeken en önemli özelliği bir sağlık merkezine sahip olması.

Geniş koridorları, açık renklerin seçilmesi, büyük atrium ferah bir atmosfer yaratırken, çok fazla ölü alan ve boş mağazaların fazlaca olması dikkatten kaçmıyor. Boş mağazaların çok olmasının ardında çoğunluk hissesine sahip olan Corio'nun alışveriş merkezinin yapısını değiştirmesi yatıyor.

Arkiv Seçkileri 2007
Teras Park, geçtiğimiz sene ilki düzenlenen Arkiv Seçkileri'ne başvuran 142 proje arasından seçilen 62 projeden bir olmuştu.

GazeteParc


Geri Dön