Denizli Endüstri Meslek Lisesi taş binalarının yıkılması gündeme geldi!
Denizli'de taş bina krizi çıktı. Cumhuriyet dönemi mimari özelliğini taşıyan ve koruma altında olan Endüstri Meslek Lisesi taş binalarının müze nedeniyle yıkılmasının gündeme gelmesi çevrecileri ayaklandırdı
Denizli'de Cumhuriyet dönemi mimari özelliği taşıdığı için koruma altında bulunan Endüstri Meslek Lisesi eski taş binalarının yıkılması gündeme geldi. Acil bir basın toplantısı düzenleyen Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Cüneyt Zeytinci, taş binaların Ahmet Nazif Zorlu tarafından yaptırılacak müze nedeniyle yıkılacağını savunurken tepkisini dile getirdi. Zeytinci, yıkımı engellemek için her türlü mücadeleye hazır olduklarını açıkladı.
Gözlemci olarak katıldı
Denizli'de 2009 yılında başlatılan "Hükümet Konağı ve Kent Meydanı Projesi" kapsamında kente bir müze kazandırılması hedeflenmişti. Bu doğrultuda geçen yıl Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, memleketi Denizli'ye müze yaptırmak için Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay ile bir protokol imzalamıştı. Meydanda bulunan ve 1940'lı yıllarda yapılan Endüstri Meslek Lisesi eski taş binalarının müze projesine dahil edilip edilmeyeceği konuşulurken beklenmedik bir gelişme yaşandı. Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun konuyla ilgili toplantısına gözlemci olarak katılan Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Cüneyt Zeytinci, kurulun tescilli olan taş binaların yıkımı için onay verdiğini belirterek acil bir basın toplantısı düzenledi. 1940'lı yıllarda yapılan taş binaların Denizli'ye Cumhuriyet dönemi mirası olduğunu, yıkımı engellemek için her türlü mücadeleye hazır olduklarını vurgulayan Zeytinci, taş binaların Ahmet Nazif Zorlu tarafından yaptırılacak müze nedeniyle gözden çıkarıldığını anlattı.
'Kime fayda sağlayacak'
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Denizli'de yapılacak kent müzesi için hazırlanan iki projeden, taş binaların yıkılmasını gerektirecek olan projeyi seçtiğini iddia eden Zeytinci, "Kurul, binanın depremlerde zarar gören bölümlerinin betonarme yöntemle tamir edilmesini, binanın özelliğini yitirmesi olarak değerlendirdi. Yapılacak yeni müzenin, tarihi taş binalarla çağdaş birleştirme yöntemi ile yapılması düşüncesini kurula anlattık. Bu tarih Denizli'nin geçmişi adına çok önemli. Kenti geçmişiyle birbirine bağlayan en önemli simgelerden olan taş binaların yıkılması, tarihi ve kültürel dokunun yok edilmesi kime ne fayda sağlayacak" dedi.
Kentin geçmişini simgeliyor
Denizli'nin geçmişinden koptuğunu savunan Zeytinci, "Bizden sonraki nesiller, kentin yüz yıllık geçmişine dair izler bile bulamayacaklar. Biz bu binaların, kentin geçmişine dair bir hatıra ve simge olarak kalmasını istiyoruz" diye konuştu. Zeytinci, Endüstri Meslek Lisesi mezunları ve kentin mirası adına kaygı taşıyan herkesle birlikte yıkımı durdurmak için eylem yapacaklarını ifade etti.
Hali içler acısı
Ünlü Alman mimar Bonatz'ın öğrencisi Selçuk Milar tarafından yaklaşık 70 yıl önce yapılan taş yapıların hali yürek sızlattı. Kaderine terk edilen taş binadaki tüm pencerelerin kırıldığı ve birçok kısmında ateş yakıldığı, bundan dolayı küçük çapta çıkan yangınların izi olduğu görüldü. İçki şişeleri ve boş bali kutularının bulunduğu taş binaların girişinde herhangi bir engel bulunmaması dikkat çekti.
Yeni Asır