Genel

Denizli'de inşaatı tamamlanmayan okullar mecliste!

Denizli ilinde inşaatı tamamlanmayan okullar meclis gündemine taşındı. CHP'li Karaca, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Denizli ilinde inşaatı tamamlanmayan okullara ilişkin soru önergesi hazırladı. Karaca, sorusunun Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlandırılmasını istedi.  

CHP'li Karaca, ''Denizli’nin Pamukkale İlçesi Fatih Mahallesi’nde Adil Demireren Mustafa Musoğlu İlkokulu’nun yaklaşık 2 yıldır inşaatının tamamlanmadığı ve daha önce okulda eğitim-öğretim görmekte olan öğrencilerin başka okula gitmek zorunda kaldığı, yaptığımız saha çalışmasında tarafımıza iletilmiştir. Yerinde incelememizde, okul binasının metruk bir şekilde bırakıldığını, hiçbir faaliyetin yürütülmediğini ve binanın çürümeye terk edildiği tespit edilmiştir. Adil Demirel Mustafa Musoğlu İlkokulu’nda eğitim-öğretim devam etmekte iken, mevcut binanın ihtiyaçlara yeterli cevap veremediği gerekçesiyle ek bina yapılması için okulda eğitim-öğretim durdurulmuş, öğrencileri Deliktaş İlkokulu’nda öğleden sonra eğitim-öğretime devam etmek zorunda bırakılmış, inşaata başlanmış ancak işin verildiği müteahhit firma binayı gereken süre içerisinde tamamlamamıştır. Bölgeye 1,5 km uzaklıktaki Deliktaş İlkokulu’nda sabah Deliktaş İlkokulu, öğleden sonra ise Adil Demireren Mustafa Musaoğlu İlkokulu öğrencileri eğitim-öğretim görmektedir. Birden fazla okul inşaatını üstlenen firmanın konkordato ilan ettiği belirtilmektedir. Honaz ilçesi Gürlek Mahallesi’nde ise yaklaşık 2 yıl önce yapımına başlanan yeni okul binası inşaatı da tamamlanmamıştır. Bina çürümeye terkedilmiş, camları kırılmış, metruk olarak etrafa tehlike saçmaktadır. Aileler ve eğitim sendikaları tarafından çözüm beklenmektedir; Veliler tarafından müteahhitin param yok deyip kaçtığı,'Milli Eğitim’in aileleri sahipsiz bıraktığı, yapılan işlerin çürümeye terkedildiği, malzemelerin çalındığı, 2 ayda bitebilecek okulun 2 yıldır beklediği, öğrencilerin 2 kilometre uzaklıktaki köyün dışındaki okula gitmek zorunda kaldığı, öğrencilerin ve eğitimcilerin hak ettiğinin bu durum olmadığı ifade edilmektedir. Sadece bu okulda değil Denizli’de farklı gerekçelerle yıkılan okullarda da inşaatların aynı firma tarafından üstlenildiği belirtilmektedir. Binaları tamamlamayan firmanın konkardoto ilan ettiği, inşaatlar için yeniden ihaleye çıkılacağı için sürecin uzayacağı görülmektedir. Okulların ihtiyaçlarının tamamlanmamasının gerekçesinin “ödenek yoksunluğu” olarak belirtildiği dillendirilmektedir. Müteahhitlerin elinde eğitim öğretim heba edilemez. Okulların “bilim yuvaları” olduğundan hareketle öğrenci, veli ve eğitimcilerin mağduriyetleriyle baş başa bırakılmaması, binaların eğitim-öğretime hazır hale getirilerek, eğitim-öğretimin daha fazla ertelenmeksizin derhal bu okullarda başlatılması eğitim hakkına erişim açısından önem taşımaktadır'' diye konuştu. 

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca'nın soruları:
1- Adil Demireren Mustafa Musoğlu İlkokulu’nun inşaatı hangi firmaya, hangi tarihte, hangi koşullarda ihale edilmiştir? İnşaat işini alan firmanın sözleşme sona erme ve binayı teslim tarihi nedir? Bu firmanın birden fazla okul inşaat işini aldığı ve konkardota ilan ettiği doğru mudur?

2- İnşaatın ihale bedeli ne kadardır ve toplam bedelin ne kadarı müteahhit firmaya ödenmiştir?

3- 800’e yakın öğrencinin bulunduğu Fatih Mahallesi’nde Adil Demireren Mustafa Musoğlu İlkokulu’nun bina inşaatı için yeni bir ihaleye gidilmiş midir?

4- Honaz Gürlek Mahallesi’nde yapımına yaklaşık 2 yıl önce başlanan yeni okul binası inşaatı ihalesi hangi firmaya, hangi koşullarla, ne kadarlık bir bedelle verilmiştir?

5- Müteahhit firmanın iş teslim tarihi nedir? Müteahhitin işi bırakıp kaçtığı ve Denizli’de inşaatı bitmeyen başka okulların inşaat işini de aynı firmanın aldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise aynı firma tarafından ihalesi alınan okul sayısı kaçtır?

6- Eğitim-öğretim hayatına devam eden öğrencilerin, öğretmen ve velilerin mağduriyetlerinin giderilmesi ve inşaatların tamamlanması yönünde bir girişim başlatılmış mıdır?

7- “İnşaatların tamamlanmama gerekçesinin “ödenek yokluğu” olduğu iddiaları doğru mudur?

8- Denizli ili genelinde, ilkokul, ortaokul ve lise eğitim binalarında yapımı ve inşaatı devam etmekte olan okul ve bu okulların öğrenci sayısı sayısı kaçtır?

9- Türkiye genelinde, ilkokul, ortaokul ve lise eğitim binalarında yapımı ve inşaatı devam etmekte olan okul ve bu okulların öğrenci sayısı sayısı kaçtır?

10- Denizli’deki okulların fiziki ihtiyaçları ve devam etmekte olan inşaatların tamamlanması için ayrılmış ödenek var mıdır? Varsa ödenek tutarı ne kadardır?

11- Yapımı devam etmekte olan ya da inşaatı sürmekte olan bina inşaatları ne zaman tamamlanacaktır, öğrenciler okullarında eğitim-öğretime hangi tarihte başlayabilecektir?

12- Bir kamu zararı mevcut mudur? Bu kamu zararı hangi kurum ya da kişiler tarafından karşılanacaktır?