Kent Haberleri

Denizli'deki Kaklık Mağarası beyaz travertenleri ile dikkat çekiyor!

Denizli Honaz Belediye Başkanı Turgut Devecioğlu: "Denizli yalnız Pamukkale'siyle değil, kırmızı travertenleri, yeraltı mağaraları ve antik dünyaya hükmetmiş tarihi kentleriyle turizmde keşfedilmeyi bekliyor" dedi...

UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Pamukkale'nin yer altındaki benzeri olan Kaklık Mağarası, beyaz travertenleri ile ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.


Honaz Belediye Başkanı Turgut Devecioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bembeyaz travertenleriyle dünyada benzersiz bir masal dünyası yaratan Denizli'nin, yalnız Pamukkale'siyle değil, kırmızı travertenleri, yeraltı mağaraları ve antik dünyaya hükmetmiş tarihi kentleriyle turizmde keşfedilmeyi beklediğini söyledi.


Birçok uygarlığın kalıntıları ile doğanın yaratıcılığını sergilediği güzelliklerin bir arada bulunduğu yeraltındaki ikinci Pamukkale'nin muhakkak görülmesi gerektiğini belirten Devecioğlu, şöyle devam etti:


"Denizli merkeze yarım saat mesafedeki Kaklık Mağarası, damlataşı, sarkıtları, dikitleri ve Pamukkale'ye benzer traverten basamaklarıyla eşine az rastlanır güzelliğiyle ziyaretçilerini bekliyor. Yıllık 50 bin yerli ve yabancı ziyaretçilerimiz mağaraya geliyor. Hedefimiz mağaramıza gelen ziyaretçilerimizin sayısını 10 kat artırmak. Mağaranın içinde çıkan küçük yapraklı sarmaşık türü bitkiler da ortama ayrı bir renk katıyor. Berrak, renksiz ve kükürt kokulu termal suyunun bazı cilt hastalıklarına ve astıma iyi geldiği belirtilen mağaranın yakınında ziyaretçiler için yüzme havuzu, seyir alanları, kafeterya ile küçük amfi tiyatro bulunuyor. Mağara, basamaklar halinde havuzları bulunan ve tavanın çökmesi sonucu meydana gelen bloklar üzerinde gelişen beyaz renkli travertenleri ile Pamukkale'nin küçük bir benzeri."


Devecioğlu, damlataş, sarkıt ve dikitlerle süslü olan mağaranın, çevre düzenlemesi yapılıp içinde gezi bandı oluşturularak, 2002'de turizme açıldığını hatırlattı.


 


- Mağara cenneti Denizli


Denizli, Kaklık Mağarası'nın yanı sıra birçok mağaraya da ev sahipliği yapıyor. 


İsmini bir efsaneden aldığına inanılan Keloğlan Mağarası, Acıpayam ilçesinin Dodurgalar Mahallesi'nde yer alıyor. Mahallenin üç kilometre batısında yer alan ve 2003 yılında turizme açılan mağara, bin 110 rakımında bulunur. 145 metre uzunluğunda ve yüksekliği yer yer beş altı metreye çıkan mağara, bir nevi damla taş ormanını andırıyor. Nemli ve ılık bir havaya sahip mağaranın iç sıcaklığının 32 derece olduğu, nem oranının ise yüzde altmış beş olduğu tespit edilmiş durumda.


Denizli'de bunların yanında Acıpayam'da Alacain ve Aslanini Mağarası, Çivril'de Teresuyu Mağarası, Akkale Mağarası, Çal'da Merpenli Kuyu Mağarası, Babadağ'da İncirpınar Mağarası, Tavas'ta Köyçukuru Mağarası, Çakıroluk Mağarası, Öğlekayası Mağarası, Güney'de Karabeyini Mağarası, Kale'de Eskikale Mağarası, Kapuz Mağarası, Çameli'de Karagöz Kargın Dağı Mağarası bulunuyor.


AA