Genel

Denizlili girişimciye rakip Van ve Mardin’den çıkacak!

Küresel Girişimcilik Endeksi 2013 Türkiye sonuçları açıklandı. Buna göre, Türkiye’de her 100 kişiden 32’si gelecek üç yıl içinde girişimci olmak isterken sadece 10’u iş fikirlerini hayata geçirmek için harekete geçiyor.


Türkiye’de her 100 kişiden 32’si gelecek üç yıl içinde girişimci olmak isterken sadece 10’u iş fikirlerini hayata geçirmek için harekete geçiyor. Türkiye Girişimcilik Mönitörü sonuçlarına göre, Türkiye’de girişimcilik endeksinin en yüksek olduğu bölgeler Batı Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi olarak sıralanıyor. Batıda Aydın, Denizli, Muğla ve Ankara en girişimci şehirler olarak ön plana çıkarken Batı Anadolu’da her 100 kişiden 13’ü, Güney Doğu’da 11’i, Akdeniz bölgesinde ise 10’u girişimcilik için kolları sıvıyor. Girişimciliğin en düşük olduğu bölgeler ise Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Zonguldak çıktı. En çok, ‘önümüzdeki 3 yıl içinde girişimci olmak istiyorum’ diyenler ise Van, Mardin, Şanlıurfa ve Ağrı’dan çıktı. Küresel Girişimcilik Monitörü’nün (GEM) 2013 sonuçları basın toplantısı ile anlatıldı. Sunumu Yeditepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Karadeniz yaptı. 


Girişimcilik eylem planı geliyor 


KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Türkiye’de potansiyel girişimci oranının yüzde 32’ye çıktığını, Türkiye’nin bu sonuçla kendi kategorisinde 30 ülke arasında 8. sırada olduğunu söyledi. Bunda girişimcilik seferberliğini başlatmalarının etkili olduğunu belirten Kaplan, son 4 yılda girişimcilik eğitimlerine atılanların sayısının 250 bini aştığı bilgisini verdi. YÖK ile yaptıkları protokol çerçevesinde girişimciliğin birçok üniversitede ders olarak okutulmasını sağladıklarını anlatan Kaplan, 2012’nin başında kamu ve özel sektörden toplam 32 kurum ile birlikte Girişimcilik Konseyi kurduklarını anımsattı. Konseyin yaptığı önemli çalışmalardan birisinin de Türkiye’de ilk kez hazırlanan “Girişimcilik Stratejisi Eylem Planı” olduğunu bildiren Kaplan, bu eylem planını yakın bir zamanda açıklamayı planladıklarını dile getirdi. Kaplan, AB’nin de 2013 yılında 2020 yılına ilişkin kendi girişimcilik strateji belgesini yayımladığını hatırlatarak, kendilerinin hazırladığı strateji belgesinin olgunlaştığını ve onay aşamasında olduğunu söyledi. 


Girişimciler mevduatta tıkanıyor 


TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, son 2 yıldır bilgi ve birikimlerini girişimcilik alanına odakladıklarını söyledi. Son 10 yıldır KOBİ bankacılığında önemli atılımlar yaptıklarını anımsatan Leblebici, bunu yaparken bankacılığın sadece mevduat toparlayıp, kredi vermek olmadığını, KOBİ’lerin özellikle danışman bir bankaya ihtiyacı olduğunu fark ettiklerini kaydetti. Türkiye’de çok parlak girişimciler bulunduğunu, ancak bunların mevduatta tıkandığını vurgulayan Leblebici, bugün San Francisco’da dünyanın her tarafından girişimci çeken bir ekosistem olduğunu, bunun bir benzerinin Türkiye’de de oluşturulabileceğini dile getirdi. TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz da “Bilimsel araştırmalar sonucunda ortaya çıkan girişimcilik haritası bizlere rehber olacaktır” şeklinde konuştu.



Dünya