Genel

Dentistanbul'u, Rhea kurtardı!

Rhea, ABD"li fon GEF"ten Dentistanbul"un tamamını 250 bin lira karşılığında satın alarak 130 kişinin işsiz kalmasını engelledi. GEF, 17 milyon dolarlık yatırıma rağmen istediği karlılığa ulaşamamış ve Dentistanbul"da tasfiye kararı almıştı

 Türkiye"nin ilk œdiş hastanesi olan Dentistanbul"u kapanmaktan Rhea Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı kurtardı. 2001 yılında Mehmet Ali Özer"in kurduğu ancak sermaye sıkıntısı nedeniyle 2007 yılında ABD"li fon Global Environment Fund"a (GEF) satılan Dentistanbul son dönemde oldukça zor günler geçiriyordu. Dentistanbul"u aldıktan sonra şirkete yaklaşık 17 milyon dolar yatırım yapan GEF, geçen sürede istediği karlılığı yakalayamayınca Dentistanbul"u tasfiye etme kararı aldı. Ancak Rhea Girişim Sermayesi, GEF"i ikna ederek şirketin tamamını satın aldı ve toplam 130 kişinin işinden olmasını engelledi. Rhea Girişim"in Denistanbul"u satın almasına yönelik yaşanan süreç ise oldukça ilginç:

œLondra"da yapılan ve çok sayıda girişim sermayesinin bulunduğu bir konferansa katılan Rhea Girişim Sermayesi yetkilileri, burada GEF yöneticileri ile tanışıyor ve ABD"li fonun Dentistanbul"u kapatma kararını öğreniyor.

Bunun üzerine Rhea Girişim, finansal borcu olmayan ve yıllık 10 milyon TL"nin üzerinde ciro yapan Dentistanbul"un kendilerine devredilmesini öneriyor. ABD ile yapılan yoğun telefon trafiğinin ardından GEF, 250 bin lira karşılığında Dentistanbul"daki hisselerinin tamamını Rhea Girişim Sermayesi"ne devretme konusunda anlaşıyor. Tüm bu görüşmeler yapılırken GEF, tasfiye kararını açıklamak için çalışanlarını İstanbul"daki merkezinde topluyor.

Dentistanbul çalışanları geçtiğimiz günlerde basına yansıyan haberlerden sonra şirketin kapatılacağına yönelik bir açıklama yapılacağını beklerken, Rhea ile GEF anlaşıyor ve çalışanlara ˜Rhea Girişim ile yola devam" açıklaması yapılıyor. Böylece İstanbul"da 2 hastanesi, 2 polikliniği bulunan ve Medical Park"ın Göztepe"deki hastanesinin dış polikliniğini işleten Dentistanbul, kapanmaktan kurtuluyor.œ

Yatırımda öncelik İstanbul"un olacak

GEF"in Denistanbul için şimdiye kadar 17 milyon dolarlık yatırım yaptığını söyleyen şirketin yeni Yönetim Kurulu Başkanı Memet Yazıcı, œYapılan yatırımlar, şirketin işletme yapısı, altyapısı ve yönetim sistemleri gibi çok önemli alanlarda yapılmış. şžirketin durumu ve çalışanlarının donanımı çok iyi durumda. Türkiye"nin ilk diş hastanesi ruhsatını lan bir şirketin kapanmaması ve faaliyetine devam edecek olması bizi çok mutlu etti. Bundan sonra şirketin daha da büyümesi için elimizden geleni yapacağız. Önceliğimiz İstanbul"da yatırımlara hız vermek. Ancak diğer şehirlerde de faaliyette bulunmak istiyoruz dedi.

Dentistanbul Başhekimi Gökhan Yüksel Tankut İkizler ise, şimdiye kadar toplam 85 bin hastanın Dentistanbul"da tedavi edildiğini belirterek aylık ziyaret eden hasta sayısının 6.000-6.500 civarında olduğunu söyledi.

Rhea Girişim, Netaş çalışanını da işsiz bırakmamıştı

Vakıf Girişi Sermayesi"ni satın alarak adını duyuran Rhea Yatırım Grubu, geçtiğimiz aylarda JP Morgan"ın yatırım kolu One Equity Partners"la birlikte Netaş"ı alarak çalışanların işsiz kalmasını engellemişti. One Equity Partners ile Rhea Portföy Yönetimi A.şž birlikte yüzde 53.13"lük Netaş hissesini 83.6 milyon dolar karşılığında satın almıştı.

şžirketi satın almak üzere OEP Rhea Turkey Tech B.V adında bir şirket kuruldu. şžirkette Rhea"nın payını yüzde 20"ye çıkarma hakkı bulunurken, ilk sermaye yapısı yüzde 99 OEP, yüzde 1 Rhea olarak oluşturuldu. Netaş"ın Ümraniye tesisleri özellikle konut projesi olmaya müsait 90 dönüm arazisi ile iştah kabartmıştı. Pek çok grubun sadece bu arazi için Netaş ile ilgilendiği ve şirketi yaşatmak gibi bir niyetlerinin olmadığı belirtilmişti.

Rhea Yatırım, Vakıf Girişim"i devraldıktan sonra tek kullanımlık ameliyat malzemeleri üreten Seta Tıbbi Cihazlar adlı şirketin yüzde 51"ine 1.5 milyon euro bedelle ortak oldu. İnternet güvenliği alanında ekipman üreten Netsafe adlı bir şirketin de yüzde 60 hissesini alan Rhea Girişim Sermayesi (eski adıyla Vakıf Girişim Sermayesi), ayrıca İskenderun, Dörtyol, Payas ve Belen ilçelerini de içinde bulunduran yaklaşık 500 bin nüfuslu Körfez Belediyeler Birliği"nin 2008 yılı sonunda düzenlediği ihale sonucu, 25 yıl süreli yap-işlet-devret yöntemi ile katı atık toplama ve bertaraf projesini üstlenen Envitec"e de ortak oldu
Vatan/Ufuk Korcan