Emlak Sözlüğü

Depozito ne kadar olmalıdır? Depozito nasıl geri alınır?

Kiracılar, kiralayacakları mal veya mülk için belli bir miktar depozito verirler. Peki Depozito ne kadar olmalıdır? İşte detaylar!

Depozito ne kadar olmalıdır? Depozito nasıl geri alınır? soruları kiracılar tarafından sıkça sorulan sorular arasında yer alır.

Peki bir malı veya mülkü kiralarken verilen depozito ne kadar olmalıdır? İşte merak edilen o detaylar!

DEPOZİTO NE KADAR OLMALIDIR?

Bir evi kiralamak istediğiniz zaman, eve ilk adım atışınızda kira bedeline ek sizden depozito adı altında bir ödeme de istenmektedir.

Kira depozitosu nedir? Kira depozitosu, Kiracılar Yasasına göre vadeli hesaba yatırılan ve faizi kiracının olan güvence parasına denilmektedir.

Depozito, en fazla üç aylık kira tutarınız kadar talep edilir. Sözleşme biterken ve ev ile ilgili bir sıkıntı yaşanmaması halinde kiracıya geri verilir. İşte depozito ne kadar olmalı ve depozito ne kadar alınır? Sorularının ayrıntılı yanıtları!

Depozito miktarı aylık kira tutarınızın üç katını geçmemelidir. Yani 1000 TL’ye bir evi kiraladığınız düşünüldüğünde ev sahibi sizden en fazla tutar olarak 3000 TL depozito parası yani güvence parası talep edilmektedir. Bu miktarı ev sahibiyle anlaşmanız durumunda peşin olarak değil ama taksitle ödeyebilirsiniz.

DEPOZİTO NASIL GERİ ALINIR?

Kiracı evden çıkarken harici olarak boya masrafı, tadilat, fatura masrafı gibi çeşitli maddi zararlar bırakmadıysa depozitoyu geri alma hakkına sahiptir. Ancak bu şekilde zararlar varsa bu zararların depozito parasından karşılanmasının ardından, şayet geriye depozito parasından kalırsa o miktarı alabilir.

Tüketici Yasası’nda sözleşmedeki haksız şartlar maddesi bulunmaktadır. Bu maddeye göre, depozito geri verilmediğinde kiracı hakkını arayabilir. 4077 sayılı yasanın 4A maddesi de ayıplı hizmet kavramını düzenliyor, bu maddeye dayanarak da işlem yapılabilir. Ev sahibinin depozitoyu ödemek istememesi veya evin hasar durumunu abartarak depozitodan daha çok kesinti yapmak istenirse, kiracının ilk olarak ev sahibine aksi bir icra takibi açtırması ve depozitoyu ev sahibinden talep etmesi durumu doğar. Yargıtay tarafından şimdiye kadar görülen çok sayıda davada depozitonun geri verilmesi kararı çıkmıştır.

Kira sözleşmesinde yer alacak şartlar nelerdir?

2022 Temmuz Nissan kampanyaları! 2022 Temmuz Nissan fiyat listesi!

16 Temmuz A101 kataloğu! 16 Temmuz Cumartesi A101 kataloğu yayınlandı mı?