Depozito yasal mı?
Ev sahibinin, kiracısından ilk aşamada talep ettiği masraflar arasında yer alan depozito bedeli, kiracının ev sahibine güvence vermesi için ödediği para olan depozito yasal mı? İşte yanıtı...
Depozito yasal mı?
Konut kiralamalarında ev sahibinin, kiracısından ilk aşamada talep ettiği masraflar arasında yer alan depozito bedeli, kiracının ev sahibine güvence vermesi için ödediği para olarak tanımlanıyor.
İlk defa kiralama işleminde bulunan ve depozito bedeli ilk kez duyan kiracılar, bu durumun yasal dayanağını merak ediyor. Siz de, "Depozito yasal mı?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.
4 Şubat 2011 tarihinde 27836 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6098 sayılı Borçlar Kanununda depozitonun alınmasına ve depozitonun verilmesine ilişkin bilgilere yer veriliyor.
Kanunun 342. maddesinde "Kiracının güvence vermesi" başlığı altında açıklanan depozito bedelinde ev sahibinin hakları korunduğu gibi, kiracının hakları da korunuyor.
Ev sahipleri, kiracısından dilediği miktarda depozito bedeli talep edemiyor. Kanuna göre ev sahibi, kiracısından en fazla üç aylık kira bedelini talep edebiliyor. Depozito bedeli ile ilgili yasal dayanak şu şekilde sıralanıyor:
Borçlar Kanunu..
Kiracının güvence vermesi
MADDE 342- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.
Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder.
Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.
Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.