Genel

Deprem anında evin içinde nerede durmalıyız? Depremde binanın ilk neresi çöker?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük ölçekli depremin ardından vatandaşlar, deprem anında heyecan yapmamak ya da bilinçli olmak adına araştırmalar yapmaktadır. İşte bu konudaki detaylar!Deprem sarsıntısı olduğu zaman binaların ilk zarar gören yeri, genellikle zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir

DEPREMDE BİNANIN İLK NERESİ ÇÖKER?

Depremde binanın ilk neresi çöker? Sorusu şu sıralarda sıklıkla sorulmaktadır. Deprem sarsıntısı olduğu zaman binaların ilk zarar gören yeri, genellikle zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadı ise ya da yıpranmış ise binaların yıkılması hızlanacaktır.

İşte “Deprem anında evin içinde nerede durmalıyız? Depremde binanın ilk neresi çöker?” sorularının yanıtları ve yapılması gerekenler…

DEPREM ANINDA EVİN İÇİNDE NEREDE DURMALIYIZ?

Eğer bir kişi ya da apartman sakinleri bina içindeyse,

Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durunun ve bulunuyorsa sağlam sandalyeler ile desteklenmiş masa altına ya da dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veyahut uzanarak kendinize hayat üçgeni oluşturmalısınız.

Başınızı iki elinizin arasına alın ve bir koruyucu malzeme yastık, kitap olabilir bunlar ile koruyun. Deprem geçene dek bekleyin. Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, baş ve enseyi koruyacak şekilde kapan düşmemek için de sabit bir yere tutun hareketini yapın. Deprem sırasında sarsıntı durana kadar olduğunuz yerde bekleyin. Merpenlere veya çıkışlara doğru koşmayın panik yapmayın. Sarsıntı bitene kadar içeride bekleyin, ama sarsıntı sonunda dışarı çıkmak güvenlidir. Sarsıntı sırasında binayı terk etmeye yeltenmeyin. Bunlara ek olarak balkona çıkmayın ve balkonlardan ya da pencerelerden atlamayın. Aynı zamanda da asansör de kullanmayın.

Bina dışında ve açık alanda bulunuyorsanız da;

Dışarıda bekleyin. Enerji hatlarından yanınızda eğer bulunuyor ise diğer binalardan, direklerden, ağaçlardan ve duvar diplerinden de uzakta durun. Açık arazide çömelerek etraftan gelen tehlikelere karşı hep tetikte olun. Binalar dışında deniz kıyısından, toprak kayması, taş, kaya düşebilecek yamaç altlarından da uzaklaşın. Binalardan düşebilecek baca, cam kırıkları ve sıvalara karşı da tedbirli olmalısınız.

2023’de emekli ikramiyesi ne kadar olacak? Emekli ikramiyesi 3 bin TL mi oldu?

Afetzede hak sahipliği başvurusu! Depremzedelere yardım ne kadar? Afetzede barınma desteği başvurusu nasıl yapılır?