Kent Haberleri

Deprem bağışına vergi indirimi! Gelir İdaresi Başkanlığı resmen açıkladı

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremşn ardından 'Türkiye Tek Yürek' yardım kampanyası öncesinde Gelir İdaresi önemli bir adım attı. Vatandaşın bağışlarına da vergi indirimi geliyor.15 Şubat Çarşamba akşamı bütün televizyon kanallarında ortak yayınlanacak 'Türkiye Tek Yürek' yardım kampanyası öncesinde Gelir İdaresi kritik bir adım atarak vatandaşın bağışlarına da vergi indirimi uygulmasına gidecek

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı. 15 Şubat Çarşamba akşamı bütün televizyon kanallarında ortak yayınlanacak 'Türkiye Tek Yürek' yardım kampanyası öncesinde Gelir İdaresi kritik bir adım atarak vatandaşın bağışlarına da vergi indirimi uygulmasına gidecek.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin arından tüm Türkiye seferber olurken yurtiçi ve yurtdışından yapılan yardımlar da bölgeye ulaştırılmaya çalışılıyor.

AFAD, Kızılay'a yapılan nakdi bağışların tamamı vergi tutarından indirilebilecek. Hem işletmeler hem de kira geliri, ücret geliri, faiz geliri olan vatandaşların yaptığı bağışlar, vergiye tabi kazançlardan indirilebilecek.

VERGİ İNDİRİMİ İÇİN DEKONT YETERLİ

Gelir İdaresi Başkanlığı, deprem nedeniyle yapılan bağış ve yardımların vergi boyutu ile ilgili ayrıntıları açıkladı. Buna göre, Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunu kapsamında Cumhurbaşkanı tarafından başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan ayni veya nakdi bağışların tamamı ilgili yıl vergi matrahlarının tespitinde indirim olarak dikkate alınacak.

AFAD, Türk Kızılay'ca ilan edilen hesaplara yapılan bağışların indirilmesi için ödemeye ilişkin banka dekontları yeterli olacak. Ayn bağışlar AFAD ve yönlendirdiği kamu kurum ve kuruluşları tarafından da yararlananılabilecek.

 

 

KDV HESAPLANMAYACAK 

Bu kapsamda yapılan ayni bağışların tamamı, bağışa konu malların içeriğine ve ilgili kurumlar tarafından teslim alındığına ilişkin belge düzenlenmesi kaydıyla indirim konusu yapılabilecek. Yine söz konusu kapsamda yapılan bağış ve yardımlarda KDV hesaplanmayacak.

HASTANE, OKUL İNŞAATLARINA İNDİRİM

Önümüzdeki günlerde depremin zarar verdiği 10 ilde yerleşim bölgelerinin tekrar inşa süreci başlayacak. Yasaya göre, genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, belediye, köylere bağışlanan okul, hastane, öğrenci yurdu, çocuk yurdu gibi yapıların inşası için yapılan harcamaların tamamı vergi tutarından düşürülecek. Söz konusu yapıların inşası için verilen bağış ve yardımlar da vergiden düşüşrülecek.

FAİZ ALINMAYACAK  24 AY TAKSİT İMKÂNI!

Bağış ve yardımların tamamının kazançtan indirilebilmesi için, yardımın Cumhurbaşkanı tarafından alınan yardım kararıyla açılan hesaplara yapılması gerekiyor.

Mücbir sebep ilanıyla vergi beyan ve ödeme süreleri uzatılırken, vergi mükelleflerinin borçları 2 Ekim tarihine kadar başvuru halinde faiz alınmadan 24 aya kadar taksitlendirilecek. 

Sivil toplum kuruluşları 10 ilde prefabrik yapılarda KDV oranını yüzde 18'den yüzde 1'e indirilmesini ve veraset ve intikal vergisinde muafiyet talep ediyor.

Son dakika… Depremzedelerin kart limitleri artırıldı!

AHBAP'a yapılan bağışlarla ilgili önemli detay