02 / 05 / 2024

Deprem bölgesi için 'mücbir sebep' çağrısı!

Deprem bölgesi için 'mücbir sebep' çağrısı!

Deprem bölgesindeki mücbir sebep hali süresinin yetersiz olduğunu belirten CHP Hatay Milletvekili Kara, "Birkaç aylık uzatmaların yetersiz kalacağını her fırsatta söyledik. Bunu yetkililer de çok iyi biliyor." Vergi ve SGK borçlarının faizsiz taksitlendirilmesinde istenen teminat şartı kaldırılmalı.



CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, deprem bölgesinde ilan edilen mücbir sebep hali hakkında açıklamada bulundu.Yapılan yazılı açıklamasında, depremin üzerinden geçen 14 ayı aşkın süreden bu yana deprem bölgesinde ticari hayatın henüz eski işler haline dönmediğini belirten Kara, deprem bölgelerinde ilan edilen mücbir sebep halinin uzatılmasını kaydetti.

Kara, şöyle devam etti; “Bilindiği üzere 6 Şubat depremleri sonrası etkilenen 11 ilde ve bir ilçede deprem tarihi itibarıyla vergi ödemeleri ertelenmiş ve mücbir sebep hali ilan edilmişti. Önce mücbir sebep halinin 31 Temmuz 2023’te bitirilmesi kararlaştırılmış sonra depremin en çok zarar verdiği Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, İslahiye ve Nurdağı’nda 30 Kasım 2023 tarihine kadar uzatılmıştı. Bu kararın sonrasında da mücbir sebep hali 30 Nisan 2024 tarihine kadar sözü geçen il ve ilçeler için tekrar uzatıldı. Bizim birincil talebimiz mücbir sebepten kaynaklanan vergi borçlarının 31 Aralık 2023’den itibaren en az 2 sene ertelenmesiydi. Birkaç aylık uzatmaların yetersiz kalacağını her fırsatta belirttik. Bunu yetkililer de çok iyi biliyor. Her uzatma bitişinde yeniden bu meseleyi gündeme getirmeye ve bölgedeki esnafların sesini duyurmaya çalışıyoruz. Bunun yerine gerçekten herkesin kendini güvende hissedeceği ve planlamasını yapabileceği 2 yıllık bir uzatma tercih edilebilirdi. Her gün siftah yapmakta dahi zorluk çeken insanlardan vergi ödemesini nasıl bekleyeceksiniz? Ticari hayatın eski işler haline döndüğünü iddia edebilir misiniz?”

Deprem bölgesi için mücbir sebep çağrısı!

ekonomim.com.'da yer alan habere göre; Yıkılan iş yerlerine yenilerinin yapılmasının uzun zaman alacağını ifade eden Kara, “Bu ertelenen vergiler 30 Nisan’da kendini toparlayamamış esnafın önüne çıkarsa ticari hayata tamamen ket vurulur, yurttaşlarımız borçlar altında ezilir. 21 metrekarelik yerlerde ticari hayat sürdürülmeye çalışılıyor. İş yerlerini kaybedenlerin tekrar yeniden bir iş yerine ulaşması oldukça uzun zaman alacak. Dünden bugüne hiçbir şey normale dönmüyor. Daha barınma sorunu çözülememişken birkaç aylık periyotlarda ticari hayatın normale dönmesi mümkün değildir." dedi.

TEMİNAT ŞARTI KALDIRILMALI

23 Ekim 2011 tarihinde yaşanan Van depreminde de mücbir sebep ilan edildiğini ve eksikliklerin yaşandığını söyleyen Kara, "Van depremi sonrası 23 Ekim 2011 tarihinde ilan edilen mücbir sebep hali 31 Mayıs 2017 tarihine kadar sürmüştü. Fakat, şimdi yaşadığımız depremi ‘asrın felaketi’ diye tanımlarken birkaç aylık periyotlara insanları sıkıştırmak hakkaniyetli değildir. Öte yandan, daha önce de ilan edilen mücbir sebep halinde de eksiklikler olduğunu söylemiştik. Vergi ve SGK borçlarının 24 aylık faizsiz taksitlendirilmesinde istenen teminat şartları yurttaşlarımızı mağdur ediyor. Bu süreçte 50 bin Türk Lirası  ve üzeri borçlar için istenen bu şartı tüm depremzede esnafların karşılayabilmesi çok mümkün değil. Teminat şartının da kaldırılması gerekir. Sembolik ertelemeler depremin yıkıcı etkisini gideremez. Gerçek düzenlemelere ve vergiden arındırılmaya ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

Uzmanlar o illeri uyardı: 6 ve üzerinde deprem bekleniyor!

Bakan Ali Yerlikaya müjdeyi verdi! Her ay 15-20 bin konut ve köy evi hak sahiplerine teslim edilecek!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2 ayda deprem bölgesi genelinde 75 bin konut teslim edilecek!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan afet bölgesi açıklaması: Deprem illerimizi tamamen ayağa kaldırana kadar durup dinlenmeyeceğiz


 


Geri Dön