Kent Haberleri

Deprem bölgesinde artçı depremler ne zaman bitecek! Deprem bilimci Ahmet Ercan uyardı: Torun depremler meydana gelecek!

Deprem Bilimci Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Hatay'daki depremlerin ardından konuştu. Deprem bölgesinde artçı depremler ne zaman bitecek! Deprem bilimci Ahmet Ercan uyardı: Torun depremler meydana gelecek! Deprem Bilimci Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof

Hatay Samandağ’da meydana gelen yeni artçı 6,4’lük depremden sonra uzmanlardan açıklamalar peş peşe geldi. Deprem Bilimci Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, meydana gelen depremleri değerlendirdi ve gelecek günlerde bu şekilde depremlerin olma ihtimali ile ilgili de konuştu.

Hatay'da dün akşam saat 20:04 civarında 3 dakika arayla Riçhter ölçeğine göre meydana gelen 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki depremler, Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Batman şehirlerinden de hissedildi. AFAD'dan konuya ilişkin yapılan son dakika açıklamasında "Deprem sonrası, en büyüğü 5,8 olmak üzere 32 artçı deprem yaşanmıştır. Deprem nedeniyle 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir" denildi. 

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan depremlerin ardından, dün yaşanan Hatay depremleri de yürekleri ağızlara getirdi. 

Deprem Bilimci Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, konu ile ilgili açıklamasında "6,4'lük deprem 7-8 kilometre derinlikte Samandağ'da oldu. Bu deprem 400 kilometre olan kırık boyunu 40 kilometre daha uzattı" ifadelerine yer verdi. 

Deprem bölgesinde artçı depremler ne zaman bitecek! Deprem bilimci Ahmet Ercan uyardı: Torun depremler meydana gelecek!

Sözcü'den Mustafa Sarıipek'in haberine göre; Deprem Bilimci Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, açıklamasında 440 kilometreye uzanan kırığın güney kısmının Suriye'de büyük yıkıntılara da neden olabileceğini vurguladı. 

Açıklamasında "Bu 7,9'luk depremin 176'da biri. Bu depremle ağır hasarlı binalar yıkıldı. Orta hasarlılar ağır, hafif hasarlılar ise orta hasarlı oldu. Hasarsızlar ise az hasarlılar oldu" ifadelerini kullanan Ahmet Ercan, az hasarlılar ile beraber deprem bölgesindeki tüm yapıların yıkılması gerektiğinin altını çizdi. 

TORUN DEPREMLER OLACAK

Aksi takdirde büyük kıyımların gelebileceğini vurgulayan Ercan, "Henüz 6,6 ve bugün de 6,4 iki tane artçı deprem oldu. Şimdi bu artçıların da 5,4 ile 5,8 arasında artçı depremleri olacak. Yani torun depremler olacak" diye konuştu ve bu depremlerden daha 3-4 ay içinde 15-20 tane görülebileceğinin altını çizdi. 

Şu andaki bu depremlerin zaten olması gerektiğine de vurgu yapan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, açıklamasında "Bu deprem sanki arama kurtarma çalışmalarına zaman verir gibi bize süre tanımış. Bütün arama kurtarma ekibi şu anda göçük altında kalmıştı. Arama kurtarma çalışmaları tamam ama hasar çalışmalarını bu kadar hızlı yapmalarına gerek yoktu" değerlendirmesini yaptı. 

Artçı depremlerle bu değerlerin hepsinin değişeceğini de aktaran Ercan, son depremle her şeyin yerinin değiştiğine dikkat çekti. 

"Hasarlı olmayanlar bile az hasarlı durumuna geldi. Biraz bekleyin. İlk günde gösterilmeyen hız şu anda gösteriliyor. Bu yanlış" açıklamasında bulunan Ercan, ilk günde de kurtarma çalışmaları bu hızda devam etmiş olsaydı yüzde 80 daha çok canın kurtarılmış olacağının da altını çizdi. 

Ahmet Ercan, bir başka açıklamasında da Doğu Anadolu ile Ölü Deniz kırıklarına dikkat çekerek, "Hatay’daki M6,4 ile M5,8’lık depremlerin her ikisi de Ölü Deniz kırığı üzerinde oluştu. Doğu Anadolu ile Ölü Deniz kırıkları kudurdu" açıklamasında bulundu 

İstanbullulara şok uyarı: Marmara fayı kırıldı, kırılacak! İstanbul depremi için kritik veriler peş peşe açıklandı!

Naci Görür uyarısını yineledi: Adana ve Kıbrıs’a dikkat!

Deprem uzmanından çarpıcı açıklama: Doğu Anadolu ile Ölü Deniz kırıkları kudurdu! Konteyner evler ve çadırlarda kalın!