Kent Haberleri

Deprem bölgesinde artçılar ne kadar daha devam edecek? Uzman isim tek tek açıkladı! 

Kahramanmaraş merkezli depremlerin derinliğinin sığ olmasının yıkıcılığı artırdığı belirtiliyor. Peki deprem bölgesinde artçılar ne kadar daha devam edecek? Uzman isim tek tek açıkladı!  Dr

Trakya Üniversitesi (TÜ) Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, Kahramanmaraş merkezli depremler ile ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, 'Asrın felaketi' şeklinde belirtiken Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin binlerce binanın yıkılmasına ve on binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine sebbep olduğunu dile getirdi. 

Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, Türkiye'nin Alp-Himalaya deprem kuşağında olduğuna dikkat çekti. 

Dünyadaki depremlerin büyük çoğunluğuna sebep olan Pasifik deprem kuşağında daha çok derin depremlerin yaşandığının altını çizen Mehmet Ali Kaya, Türkiye'nin de içinde olduğu  Alp-Himalaya deprem kuşağında sığ depremlerin olduğuna vurgu yaptı. 

Deprem bölgesinde artçılar ne kadar daha devam edecek? Uzman isim tek tek açıkladı!

Trakya Üniversitesi (TÜ) Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, yeryüzüne yakın olan depremlerin yıkıcılığının daha yüksek olduğunu vurguladı ve "Pasifik deprem kuşağında büyüklüğü 8'in üzerinde, derinliği 500 kilometreye kadar varan depremler oluyor, kuşkusuz 50 kilometrede de depremler yaşanıyor. Türkiye'nin yer aldığı Alp-Himalaya kuşağında genelde yer kabuğunun içinde olan depremler egemen" diyerek, bu nedenle çoğunlukla 50 kilometreden daha sığ olduğunu dile getirdi.

Açıklamasında "Türkiye özelinde bakarsak 20 kilometre derinliğe kadar olan 6 ve 8 büyüklük arasındaki depremleri görüyoruz. Bizim depremlerimiz oldukça sığ, yeryüzüne ulaşma mesafesi çok kısaldığı için ciddi bir yıkıcılık oranına sahip" ifadelerine yer veren Kaya, çok kısa bir yoldan yeryüzüne ulaşması sebebiyle bu sığ depremlerden daha çok etkilenildiğini belirtti. 

Kaya, Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyüklüğü ve sığlığı sebebiyle ciddi bir yıkım yaşandığının da altını çizerek, aynı gün meydana gelen iki büyük depremin 11 ili etkilediğini anımsattı. 

"AFAD raporunda görüldüğü gibi merkez üssü Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki deprem yerin 8,6 kilometre, merkez üssü Elbistan olan 7,6 büyüklüğündeki deprem ise yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldi. Bu depremler oldukça sığ depremlerdi" şeklinde konuşan Kaya, çok güçlü hareketler olduğuna, fayın geçtiği yerde demiryolunun bir tel gibi eğildiğine, ekmek kesiği gibi yolların kesildiğine dikkat çekti. 

Kaya, açıklamasında "Çok güçlü depremler olduğu için hem yeryüzünü kırdı hem de bölgedeki yapılara büyük zarar verdi" değerlendirmesine de yer verdi.

ARTÇILAR 1 SENE...

Trakya Üniversitesi (TÜ) Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, depremlerden sonra binlerce artçı sarsıntı meydana geldiğini belirtti. 

Artçıların bir süre daha süreceğine ve bölgede yaşayanların dikkatli olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, "Büyük depremlerden sonra artçıların 1 yıl kadar devam etmesi çok normal. Aynı gün içinde iki büyük deprem yaşadığımız için artçı sayıları 15 bine kadar ulaştı ve bu sayı artacaktır" dedi ve iki büyük depremde binaların yorgun hale gelmesi sebebiyle, hiç yıkım beklenmeyen ve büyüklüğü 5 ile 6 arasında depremlerde bile yıkımlar olabildiğinin altını çizdi. 

Artçıların bir süre daha devam edeceğinin ancak büyüklüğü ile sıklığının gittikçe azalacağının altını çizen Mehmet Ali Kaya, açıklamasını "Bir yandan binalardaki hasar oranları da tespit ediliyor. Sahadaki uzmanların ve idarecilerin uyarılarına göre hareket edilmesi gerekli" ifadelerini kullanarak sonlandırdı. 

Deprem kredisi için başvurular belli oldu... İşte deprem kredisi detayları

Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak? Sosyal medyada 7 Mart iddiası! Deprem uzmanları peş peşe açıkladı...

TOKİ Başkanı Ömer Bulut açıkladı: Mayıs'a kadar 200 bin konutun ihalesi yapılacak!