Kent Haberleri

Deprem bölgesinde çalışanların maaşını devlet ödeyecek! Kim ne kadar maaş alacak?

Deprem felaketi nedeniyle bölgede hasar alan birçok işletme faaliyetini durdurmak zorunda kalırken, bu işyerlerinde çalışanların maaşları devlet tarafından ödenecek. Pandemi dönemindeki kısa çalışma ödeneği, depremle birlikte tekrar geri dönerken, kim ne kadar alacak sorusunun cevabı da netleşti. Öte yandan deprem nedeniyle faaliyetini durduran işletmeler için de peş peşe önlemler alınıyor

Türkiye’yi vuran asrın deprem felaketini yaşayan 11 ilde can kayıpları, yaralı ve hasarlı bina sayısı artıyor. Öte yandan deprem nedeniyle faaliyetini durduran işletmeler için de peş peşe önlemler alınıyor.

İşte bunlardan biri de kısa çalışma ödeneği. Daha önce pandemi döneminde uygulanan kısa çalışma ödeneği uygulaması, bu kez deprem felaketi nedeniyle OHAL ilan edilen iller için uygulamaya konulacak.

Çok yakında devreye girecek olan sisteme göre, depremden etkilenen illerde çalışan depremzedeler işyerleri de kapandığı için maaşlarını devletten alacak ve ücretsiz izinde sayılacak olan depremzedelere nakdi ücret desteği de sağlanacak. Ayrıca 3 ay olan yasal maaş alma süresinin de Cumhurbaşkanlığı Kararı ile uzatılabileceği açıklandı.

HER BAŞVURAN İŞLETME ALABİLECEK

Sabah’ta yer alan habere göre,  işyerlerinin kısa çalışma ödeneği için başvurması yeterli olacak ve inceleme süreci de ortadan kalkacak. Böylelikle her başvuran işyerine kısa çalışma ödeneği hemen devreye alınarak, inceleme işlemleri sonradan yapılacak.

Pandemiyle ismini duyduğumuz kısa çalışma ödeneği zor duruma düşen işletmeler için uygulanmakta ve çalışanların ücretlerinin devlet tarafından ödenmesini kapsamakta.

NE ZAMAN UYGULANIYOR?

Kısa çalışma ödeneği uygulaması, ekonomik, bölgesel, sektörel krizler veya zorlayıcı nedenlerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süre ile durdurulması hallerinde uygulanmakta.

MAAŞIN HARİCİNDE PRİM DE ÖDENİYOR

Kısa çalışma ödeneği uygulamasında, çalışanların sigorta primleri de ödenmekte. Çalışanlar, brüt maaşlarının yüzde 60’ı oranında ödenek alırken üst sınır olarak asgari ücretin yüzde 150'si kadar miktar belirlenmekte.

İŞTE MAAŞA GÖRE YAPILACAK ÖDEMELER

10 bin 008 TL maaşa 6.004,80 TL

13 bin 000 TL maaşa  7 bin 800 TL

15 bin 000 TL maaşa 9 bin TL

20 bin TL maaşa 12 bin TL

25 bin TL maaşa 15 bin TL

30 bin TL maaşa 15 bin 012 TL

35 bin TL maaşa 15 bin 012 TL