Genel

Deprem bölgesinde ekmek aslanın ağzında! Esnaf feryat etmeye başladı

Zelzelenin ardından harabeye dönen bölge de esnaf en çok etkilenenler arasındaydı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 2023'ün Ocak ve Şubat aylarında 23 bin 592 esnafın iflas ettiğini belirtti.Esnaf terimi genellikle el sanatları, gıda, inşaat, tekstil, tamir ve bakım gibi sektörlerde faaliyet gösteren kişiler için kullanılır

"Esnaf" kelimesi, bir mesleği icra eden, üretim veya hizmet sektöründe küçük ölçekli bir işletme sahibi olan kişileri ifade eder. Esnaf terimi genellikle el sanatları, gıda, inşaat, tekstil, tamir ve bakım gibi sektörlerde faaliyet gösteren kişiler için kullanılır. Esnafın, kendi işini kurmak ve işletmek için gerekli beceri ve mesleki deneyimlere sahip olması beklenir. Esnaf, müşterilerine birebir hizmet verir, ürünlerini doğrudan satar ve müşteri memnuniyetine önem verir. Ayrıca, geleneksel olarak esnaflar arasında dayanışma ve işbirliği de önemlidir. Esnaf terimi, küçük işletmelerin yanı sıra, aynı zamanda mesleki deneyimi ve becerileri olan kişileri de tanımlamak için kullanılabilir.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamada, bu senenin ocak ve şubat aylarında yaşanan esnaf iflaslarına dikkat çekti.

Ağbaba, şunları söyledi: “senenin Ocak ve Şubat aylarında 23 bin 592 esnaf iflas etti. Ocak ve şubat aylarında Türkiye'de meslekten ve sicilden terkinini uygulayan  iflas eden esnaf sayısı 23 bin 592 oldu. Bu halde, senenin ilk ayında her gün 393 esnafımız iflas ederek para kaynaklarını yitirmiş oldu. senenin ilk iki ayındaki 
23 bin 592 esnaf iflası, 2019’dan bugüne, senenin ilk iki ayındaki iflaslardan daha çok oldu.

 

'DEPREM BÖLGESİNDE İLK İKİ AYDA 2 BİN 41 ESNAF RESMEN İFLAS ETTİ'

Bu senenin Ocak ve Şubat ayında zelzele bölgelerindeki toplam iflas sayısı ise en az 2 bin 14 olarak kayıtlara geçti. Bu halde, bu senenin ilk iki ayında gerçekleşen iflasların yüzde 11’i zelzele bölgesinde yapılmış oldu. Adana’da toplam 455, Adıyaman’da toplam 149, Diyarbakır’da toplam 188, Gaziantep’te toplam 235, Hatay’da toplam 257, Kahramanmaraş’ta toplam 227, Kilis’te 24, Malatya’da 181, Osmaniye’de 97 ve Şanlıurfa’da 228 esnaf, bu senenin ilk iki ayında iflas etmiş oldu.

'İŞ YERLERİNE DÖNENE KADAR ESNAFA İŞSİZLİK AYLIĞI VERİLMELİ'

6 aylık borç erteleme, maalesef ki  dükkanını, evini, ailesini kaybeden esnafımızın hiçbir sorununa çare olmayacaktır. Esnafımızın bütün borçları silinmeli, dükkanlarına yeniden dönene kadar esnafımıza işsizlik aylığı bağlanmalı, esnafımızın tüm fatura ve sigorta primleri bu aşamada Hazine aracılığı ile tedarik edilmektedir.
 Aksi takdirde mart ayından itibaren oda kayıtlarında tescili bulunan esnafımız toplu halde meslekten ve sicilden terkin işlemini yapacaktır.”