Ekonomi

Deprem bölgesinde ekonomi nasıl canlanacak? İşte o 5 proje!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) bünyesindeki 12 sanayi odası başkanı, 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen 11 ilin ekonomisi için buluştu. Başkanlar bölgenin yeniden canlandırılması amacıyla buluştu. İşte deprem bölgesi için planlanan projeler…

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında bir araya gelen 12 sanayi odasının başkanı, 6 Şubat'taki deprem bölgesinde etkilenen 11 ilin ekonomilerinin yeniden canlandırılması ve normalleşme sürecine katkı sağlamak amacıyla birçok konuyu masaya yatırdı.

TOBB'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, istişare toplantısı İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan'ın ev sahipliğinde yapıldı. Yaklaşık 5 saat devam eden toplantı sonucunda, deprem bölgesinde ekonominin ve istihdamın yeniden canlandırılması için 5 projenin hayata geçirilmesi için görüş birliğine varıldığı ifade edildi.

Deprem bölgesinde ekonomi nasıl canlanacak? İşte o 5 proje!

Başlatılan projeler ve hayata geçirilmesinin yararlı olacağı düşünülen öneriler şöyle:

"TEDARİKÇİM DEPREM BÖLGESİNDEN"

"Özellikle büyük ölçekli şirketleri, ham madde ve yarı mamul tedariklerini deprem bölgesindeki firmalardan karşılamaya davet ediyoruz" ilkesi çerçevesinde TOBB sanayi veri tabanından deprem bölgesindeki üreticilerle gerekli eşleştirmeleri yaptıktan sonra deprem bölgesindeki ticaretin yeniden canlanması planlanıyor. Tüm illerdeki oda ve borsalar ile 65 sektör meclisi üyelerine yönelik bilgilendirme yapıldıktan sonra, yurt genelinde iş çevrelerinin projeye katılımının sağlanması hedeflendiği belirtildi.

ULUSAL GIDA PERAKENDECİLERİ ÇALIŞMASI

Oda ve borsaların yanı sıra sektör meclisleri kanalıyla ulusal düzeyde faaliyetteki gıda perakendecilerinin tarım ve gıda ürünleriyle ham madde alımlarını deprem bölgesindeki üreticilerden yapması amaçlanıyor. Bu konuda başlatılan çalışmalar hız kazanacak.

E-TİCARET PAZARYERLERİNDEN POZİTİF AYRIM

TOBB e-Ticaret Sektör Meclisi kanalıyla başlatılan pazaryerlerinin deprem bölgesindeki firmalardan tüketiciye ulaştırılacak ürünler için komisyon almaması uygulamasının sektör tamamında tüm firmalara yaygınlaştırılması ve bölge illerindeki üreticilerin ön plana çıkarılması hedefleniyor. Bölgeden internet üzerinden yapılacak satışların, kargo masraflarının düşürülmesi için de kargo şirketleri nezdinde girişimler söz konusu olacak.

Ayrıca Teknik destek temini ve Çalışanlara ilave gelir desteği sağlanacak. Deprem bölgesindeki istihdamın tekrar düzelmesi için amacıyla 2023 yılı boyunca çalışanlardan kesilen gelir vergisi ve sigorta priminin çalışanlara iade edilmesinin faydalı olacağı düşünülüyor.

Son dakika: Kahramanmaraş büyüklüğünde yıkıcı deprem olabilir! Naci Görür üç kent merkezini tehdit eden depremi duyurdu!

Deprem bölgesindeki o konutlar İstanbul’da da inşaa ediliyor!

Büyük tehlikeye dikkat! Deprem bölgesine ‘kanser’ uyarısı!