Deprem bölgesinde kentsel dönüşüm süreci 7 maddede tüm detaylarıyla!
'Asrın Felaketi' şeklinde tarihe geçen 6 Şubat depremlerinin ardından yıkımın yaşandığı şehirler devletin tüm imkanlarıyla yeniden inşa edilirken bu kapsamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kentsel dönüşümün nasıl gerçekleştiğini madde madde anlattı.
'Asrın Felaketi' şeklinde tarihe geçen 6 Şubat depremlerinin ardından yıkımın yaşandığı şehirler devletin tüm imkanlarıyla yeniden inşa edilirken bir taraftan da kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor.
Bu kapsamda çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kentsel dönüşümün nasıl gerçekleştiğini madde madde anlattı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın resmi sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımda, söz konusu inşaatların hızlandırılması ve sürecin aksamaması için tüm taşınmazların geçici olarak Hazine emanetine alındığı belirtildi. İnşaat tamamlanınca isteyen hak sahibine konut/iş yerinin teslim edildiğinin, isteyene de taşınmazlarının güncellenmiş bedelinin ödendiğine değinildi.
İşte çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın resmi X hesabı https://x.com/csbgovtr üzerinden asrın felaketi şeklinde nitelendirilen depremlerden etkilenen bölgelerde kentsel dönüşümün nasıl gerçekleştiğini madde madde anlattığı o paylaşım...
DEPREM BÖLGESİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan paylaşımda, 7 maddede deprem bölgesinde kentsel dönüşüm süreci şu şekilde anlatıldı:
1. Yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı ‘Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından yürütülür.
2. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, kentsel dönüşüm alanlarında, yurttaşın bir an evvel yeni konutlarına yerleşebilmesi için plan, proje, ruhsat ve izin işlemlerini de hızlandırır.
3. Sürecin tek bir elden yönetilmesi için tüm gayrimenkuller geçici olarak Hazine adına tescil edilip devlet emanetine alınır.
4. Yeni binanın inşaat ruhsatı Hazine adına düzenlenir.
5. Hak sahiplerine bağımsız bölümlerin devri yapılıncaya kadar kat irtifakı ve kat mülkiyeti de Hazine adına kurulur.
6. İnşaat tamamlanınca isteyen hak sahibine konut/iş yeri verilir, isteyene taşınmazlarının güncellenmiş bedelleri ödenir.
7. Konut/iş yeri almak isteyen hak sahipleriyle taşınmazlarının güncel bedelleri, indirimli yapım maliyetlerinden düşürülür ve sözleşmeile de teslim süreci tamamlanır.